Μητσοτάκης: Οι 2+1 βασικοί πυλώνες των κυβερνητικών πολιτικών

"Σήμερα είναι η εποχή μιας πολιτικής που θέλει μέσω των επενδύσεων να αυξάνεται η απασχόληση και ο δημόσιος πλούτος, και σε αυτό να έχουν μερίδιο όλοι οι πολίτες".
202106081622500797

“Σήμερα είναι η εποχή μιας πολιτικής που θέλει μέσω των επενδύσεων να αυξάνεται η απασχόληση και ο δημόσιος πλούτος, και σε αυτό να έχουν μερίδιο όλοι οι πολίτες. Μία πολιτική που θέλει μέσω της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της εξειδικευμένης εργασίας να κάνει πιο ανταγωνιστική τη χώρα. Και με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να χρηματοδοτεί ένα δίχτυ ασφάλειας για τους πιο αδύναμους”.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε στους δύο συν έναν βασικούς πυλώνες αυτής της κυβερνητικής πολιτικής:

“Ο πρώτος πυλώνας αυτής της κατεύθυνσης, είναι πια ορατός:

 • 48 έργα ύψους σχεδόν 3 δισ. έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Σε δυόμισι χρόνια εγκρίθηκαν σχεδόν 50 στρατηγικές επενδύσεις και 30 έργα ΣΔΙΤ που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ. Και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα είχε ήδη ψηφιστεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας. Θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και έρχεται να διευρύνει σημαντικά αυτές τις προοπτικές. Και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα των ελκυστικότερων χωρών για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων.
 • Πράγματι, τώρα πια αξιοποιούνται σημαντικές δημόσιες εκτάσεις που σκόνταφταν επί χρόνια στο σκόπελο της γραφειοκρατίας και στον ύφαλο της ιδεοληψίας. Στο Ελληνικό, στην Κασσιόπη, δημιουργούνται ήδη χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τουριστικές επενδύσεις προχωρούν παντού στη χώρα. Στο κέντρο της Αθήνας γίνεται ένας επενδυτικός οργασμός.
 • Ολοκληρώθηκαν μεταβιβάσεις ακινήτων στην Αφάντου της Ρόδου, στις Γούρνες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αναζωογονείται η ελληνική μεταποίηση. Πολλά τα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων, υφιστάμενων και καινούργιων, που επενδύουν στην ανταγωνιστική βιομηχανία.
 • Ταυτόχρονα η χώρα μας γίνεται έδρα διεθνών τεχνολογικών κολοσσών. Κάτι πρέπει να βλέπει η Microsoft η οποία έρχεται να επενδύσει 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τριών data center. Κάτι πρέπει να βλέπει η Digital Realty που πραγματοποιεί μια παρόμοια επένδυση σημαντικών κεφαλαίων σε ύψος δεκαετίας. Κάτι πρέπει να βλέπουν εταιρείες όπως η Cisco και η Deloitte που λειτουργούν κέντρα τεχνογνωσίας, με εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.
 • Στην έρευνα πρωταγωνιστούν εταιρείες όπως η Pfizer με το κέντρο επιχειρησιακών λειτουργιών, που και αυτό βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάζονται 500 στελέχη. Πολλοί από αυτούς οι οποίοι εργάζονται εκεί είναι νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης.
 • Και βέβαια όλα αυτά πλαισιώνονται από άλλες παράλληλες επενδύσεις, από στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις, από την αντιμετώπιση εκκρεμών προβληματικών φακέλων: τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Ελευσίνα, η ΕΛΒΟ, η Σύρος.
 • Και βέβαια προχωρούν μεγάλα έργα. Στο οδικό δίκτυο, Ε65, Πάτρα – Πύργος.

Ο δεύτερος πυλώνας εδράζεται στην κοινωνική πολιτική:

 • Όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν υπάρχει τελικά επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους, αυτούς που με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας του Υπουργείου Εργασίας θα μπορούν επιτέλους να έχουν αντικειμενική εγγύηση για τα ωράρια και τις υπερωρίες τους. Και ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ένα σαφές πλαίσιο για την απασχόληση εξ αποστάσεως. Περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς, προστασία από την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας.
 • Ο καινοτόμος θεσμός του πρώτου ενσήμου έρχεται να ενισχύσει νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ξανά στη ζωή τους με τη σημαντική οικονομική υποστήριξη των 1.200 ευρώ, 600 ευρώ στον εργαζόμενο, 600 ευρώ στην επιχείρηση, για να βρει ένα παιδί που δεν έχει ξαναδουλέψει την πρώτη του δουλειά.
 • Στους νέους άλλωστε απευθύνεται ένα ειδικό πολύπλευρο πρόγραμμα που ξεκινά με κινήσεις όπως η απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, που υλοποιείται ήδη, τα εκπαιδευτικά voucher για να αποκτήσουν υπολογιστές, και φθάνουν σε σημαντικές θεσμικές τομές όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με τη δημιουργία του ατομικού τους κουμπαρά στις επικουρικές συντάξεις, που θα προσφέρει τελικά στα νέα παιδιά υψηλότερες συντάξεις και πλήρη ανταποδοτικότητα.
 • Αλλά και στο μέτωπο των πιο αδύναμων μιλούν τα ίδια τα δεδομένα. Τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ. Τον ίδιο μήνα, διπλάσια επιχορήγηση κατευθύνθηκε στα 250.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ακόμη, οι ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας: 2.000 άνεργοι ΑμεΑ και συγγενείς τους έχουν ήδη προσληφθεί στο δημόσιο. Η εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας θα διευκολύνει από φέτος πολύ την καθημερινότητα 180.000 ανάπηρων συμπολιτών μας. Και αυτά είναι μέρος μόνο των δράσεων που απευθύνονται σε αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Επίσης, προσωπικός βοηθός, μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση για τους ανάπηρους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κινητικότητας.
 • Η νταντά της γειτονιάς: ο καινοτόμος θεσμός που έρχεται να υποστηρίξει τις εργαζόμενες μητέρες.
 • 14.000 περισσότερα παιδιά βρήκαν θέση σε παιδικούς σταθμούς.
 • 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί.

Πρόκειται για όψεις ενός κράτους που διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη και γι’ αυτό και ψηφιοποιείται: 1.300 υπηρεσίες παρέχονται ήδη ηλεκτρονικά από το gov.gr καταργώντας περίπου 60 επισκέψεις του πολίτη σε δημόσιους φορείς. Μεγάλο μέρος των συναλλαγών γίνεται πια αυτόματα. Από την έκδοση πιστοποιητικών, αδειών κυκλοφορίας, μέχρι άυλες συνταγογραφήσεις και βέβαια τα ραντεβού για τον εμβολιασμό”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood