Α.Σ.Ε.: “Πάγωσε το μυαλό τους στο ΥΠΑΙΘ από τα χιόνια και έφεραν τη βαθμολόγηση των δεξιοτήτων!”

"Εδώ και τώρα το Υπουργείο να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο".
18s8paid-thumb-large

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καλεί το Υπουργείο Παιδείας “να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο” περί βαθμολόγησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που αιφνιδιαστικά απέστειλε στα σχολεία.

“Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται η απόσταση του Υπουργείου από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, και η παντελής αδιαφορία του για τον παιδαγωγικό ρόλο που επιτελεί το σχολείο”, αναφέρει η Α.Σ.Ε. σε ανακοίνωσή της η οποία έχει ως εξής:

“Δεν έχει τέλος απ’ ό,τι φαίνεται, η κατρακύλα του Υπουργείου Παιδείας! 

Για άλλη μια φορά αιφνιδίασε εκπαιδευτικούς και μαθητές με εγκύκλιο που έστειλε στα Γυμνάσια – πολλά από αυτά κλειστά λόγω του χιονιά και των προβλημάτων που δημιούργησε η παντελής έλλειψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους. Μέσα σε ελάχιστες γραμμές ενημέρωσε – μόνο! – για την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να αξιολογήσουν τους μαθητές για τα εργαστήρια δεξιοτήτων που φέτος για πρώτη φορά εντάχθηκαν στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τόσο με την εγκύκλιο εισαγωγής του μαθήματος, όσο και σε όλες τις επιμορφώσεις που πραγματοποιήθηκαν, καθοριζόταν ότι στα εργαστήρια δεξιοτήτων, «λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους», θα γινόταν περιγραφική αξιολόγηση ανάλογα με το επίπεδο «απόκτησης της δεξιότητας». Μία βδομάδα μετά το τέλος του α’ τετραμήνου, καλούνται οι εκπαιδευτικοί παραδώσουν βαθμολογίες σε εικοσάβαθμη κλίμακα! Να αποτιμήσουν, δηλαδή, ένα πρόγραμμα/μάθημα, που έτσι κι αλλιώς στοχεύει στην απόκτηση ήπιων δεξιοτήτων, χωρίς συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο για όλους τους μαθητές, και χωρίς βιβλίο και διδακτικούς στόχους όπως γίνεται σε κάθε άλλο μάθημα. Αντί να διορθώσουν το ήδη θολό τοπίο της διεξαγωγής των εργαστηρίων, δημιουργούν ακόμα περισσότερες συγχύσεις και προβλήματα, τόσο στους εκπαιδευτικούς που τα ανέλαβαν χωρίς καμία υποστήριξη, όσο και στους μαθητές στων οποίων τις πλάτες δοκιμάζονται όλες οι δήθεν καινοτόμες πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας.

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται η απόσταση του Υπουργείου από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, και η παντελής αδιαφορία του για τον παιδαγωγικό ρόλο που επιτελεί το σχολείο, και για τις συνέπειες των μέτρων που παίρνουν, στη λειτουργία του αλλά και στην ψυχολογία των μαθητών.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα εξήγγειλε το Υπουργείο κατά την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Και πώς θα μπορούσαν άραγε να βαθμολογηθούν τα εργαστήρια αυτά; Πώς να αξιολογήσεις τις σκέψεις των παιδιών σε μία συζήτηση, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους στα θέματα που αναπτύσσονται στις θεματικές των εργαστηρίων; Διότι, αυτή είναι η φιλοσοφία των εργαστηρίων για τα οποία κόμπαζε η Υπουργός ότι ανοίγουν νέους δρόμους στην εκπαίδευση, οι οποίοι τελικά καταλήγουν στην κλασική και στη βαθμοθηρία.

Δεν μας εκπλήσσει, βέβαια, η αντιεπιστημονικότητα του Υπουργείου, η υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης με τη στροφή στις δεξιότητες που αναβαθμίζονται σε κανονικό μάθημα!

Α.Σ.Ε.: "Πάγωσε το μυαλό τους στο ΥΠΑΙΘ από τα χιόνια και έφεραν τη βαθμολόγηση των δεξιοτήτων!"Η απόφαση αυτή προκαλεί απίστευτη αναστάτωση, τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Στους μεν μαθητές γιατί ουδέποτε είχε αναφερθεί με σαφήνεια ότι το συγκεκριμένο μάθημα θα βαθμολογηθεί και θα παίζει ρόλο στην τελική τους βαθμολογία· και στους δε εκπαιδευτικούς, γιατί μαθαίνουν τελευταία στιγμή ότι θα πρέπει να μετατρέψουν την περιγραφική αξιολόγηση σε εικοσάβαθμη αριθμητική κλίμακα! Έτσι απλά νομίζουν οι φωστήρες του Υπουργείου ότι γίνεται η αποτίμηση της μαθησιακής διαδικασίας!

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο αντί να φέρνουν νέες εγκυκλίους που δημιουργούν επιπλέον άγχος στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, οφείλουν να ασχοληθούν επιτέλους με τα επείγοντα προβλήματα των σχολείων, με την κάλυψη όλων των κενών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών αναγκών που δημιούργησαν τα απανωτά lockdown και η τηλεκπαίδευση, να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας, όπως ζητάει εδώ και δύο χρόνια όλη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Εδώ και τώρα το Υπουργείο να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιο”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood