Χαρίτου: Να μην καταργηθεί το μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις συνταγογραφήσεις των ανασφάλιστων πολιτών

Την άμεση απόσυρση της ρύθμισης του υπουργείου Υγείας που καταργεί το δικαίωμα των ανασφάλιστων πολιτών να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς, απαιτούν ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και 44 ακόμη συνάδελφοί του της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ (13)

Την άμεση απόσυρση της ρύθμισης του υπουργείου Υγείας που καταργεί το δικαίωμα των ανασφάλιστων πολιτών να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς, απαιτούν ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και 44 ακόμη συνάδελφοί του της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4368/2016 είχε θεσπίσει για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων και από ιδιώτες γιατρούς, για σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας”, υπενθυμίζει ο κ. Χαρίτου, και προσθέτει: “Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο εν μέσω της πανδημίας ψήφισε τροπολογία που καταργεί αυτό το δικαίωμα των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας, με συνέπεια να συνωστίζονται σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που σε πολλά νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται πλέον εξωτερικά ιατρεία λόγω της πανδημίας, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες ιατρών, ενώ δύσκολη είναι η πρόσβαση των ανασφάλιστων και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης τους”. Επιπλέον, ο βουλευτής της Ροδόπης υπογραμμίζει: “Η εφαρμογή του νέου νόμου από 01/02/2022 αντί από 01/01/2022 δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς ήδη η μετάλλαξη Omicron έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η οποία αποκλείεται να αποκλιμακωθεί μέσα σε δέκα μέρες”.

Το θέμα, το οποίο πρόσφατα είχαν θέσει στον κ. Χαρίτου και οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης λόγω της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα υποστεί ο κλάδος τους, έφεραν στη Βουλή με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέροντας συγκεκριμένα:

Χαρίτου: Να μην καταργηθεί το μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις συνταγογραφήσεις των ανασφάλιστων πολιτώνΤο πλήρες κείμενο της ερώτησης

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας.

ΘΕΜΑ: Άμεση απόσυρση της ρύθμισης για αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης ανασφάλιστων πολιτών από ιδιώτες ιατρούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4368/2016 θέσπισε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων και από ιδιώτες γιατρούς.

Με την εν λόγω ρύθμιση, σχεδόν 2,5 εκατ. συμπολίτες μας που είχαν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της ακόλουθης σώρευσης οφειλών, μπορούσαν πλέον να καλύπτουν τις αναγκαίες ιατροφαρμακευτικές τους δαπάνες, στα Νοσοκομεία, στα εξωτερικά ιατρεία και σε ιδιώτες γιατρούς για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις.

Εν μέσω διετούς πανδημικής κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε σχετική τροπολογία στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, όπου ορίζεται ότι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα για συνταγογράφηση των φαρμάκων από ιδιώτες ιατρούς, αλλά θα πρέπει να προσφεύγουν μόνο σε δημόσιες δομές υγείας.

Ο ανασφάλιστος πολίτης θα πρέπει να απευθύνεται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με ραντεβού για να γράψει τα φάρμακα και τις εξετάσεις του. Ωστόσο, εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, στα νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται πλέον εξωτερικά ιατρεία, γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά στον αποκλεισμό των ανασφάλιστων πολιτών από τη συνταγογράφηση.

Ακόμα και σε περιπτώσεις λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, πχ ρευματολόγους, πνευμονολόγους, ενδοκρινολόγους, δερματολόγους κ.α., γεγονός που σημαίνει ότι για όποιον ανασφάλιστο χρειάζεται τέτοιες ειδικότητες δημιουργείται σημαντική δυσκολία.

Επιπρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία κλείνονται εξαιτίας της πανδημίας με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη ιατρική επισφάλεια για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, λόγω του ισχνού ανεπτυγμένου δικτύου στις πόλεις αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν και οι πρωτοβάθμιες δομές.

Η εν λόγω ρύθμιση της ΝΔ φέρνει ουσιαστικά περισσότερους πολίτες στα ήδη υποστελεχωμένα και επιβαρυμένα από την πανδημία νοσοκομεία, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από μη νοσοκομειακούς γιατρούς. Σε μία άρνηση της πραγματικότητας, η κυβέρνηση επιτείνει το πρόβλημα μη δίνοντας τη δυνατότητα συνταγογράφησης έστω σε ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του νέου νόμου από 01/02/2022 αντί από 01/01/2022 για αποφυγή συνωστισμού στα νοσοκομεία, δεν λύνει καθόλου το πρόβλημα, καθώς ήδη η μετάλλαξη Όμικρον έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η οποία αποκλείεται να αποκλιμακωθεί μέσα σε 10 ημέρες.

Επειδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για πρώτη φορά το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Επειδή, τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε σχετική τροπολογία, όπου ορίζεται ότι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα για συνταγογράφηση των φαρμάκων από ιδιώτες ιατρούς.

Επειδή, εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, στα νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται πλέον εξωτερικά ιατρεία.

Επειδή, ακόμα και σε περιπτώσεις λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν όλες τις ειδικότητες, ενώ τα ραντεβού καθυστερούν δραματικά.

Επειδή, πρακτικά δύσκολη είναι και η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές ΠΦΥ.

Επειδή, η παράταση ισχύς της διάταξης από 01/02/2022 δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο και με βάση ποιο σκεπτικό ψήφισε εν μέσω πανδημίας μία ρύθμιση που φέρνει περισσότερο κόσμο στα επιβαρυμένα και υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και τα επιφορτίζει με περισσότερες αρμοδιότητες;
  2. Προτίθεται να αποσύρει άμεσα την εν λόγω ρύθμιση, ώστε να έχουν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων και από ιδιώτες ιατρούς, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα συνωστισμού στις ήδη επιβαρυμένες από την πανδημία και την υποστελέχωση δημόσιες δομές και να μην στερηθούν οι εν λόγω πολίτες έγκαιρης και επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood