Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Παρατηρητής της Θράκης” το ιστορικό αφιέρωµα για το εκκλησιαστικό και ποιµαντικό έργο και τον εν γένει βίο του αοιδίµου ιερέως Ιωάννη Αράπογλου, ενός άξιου και ενάρετου Καππαδόκη λευίτη Χριστού και λειτουργού της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κοµοτηνής.

25310e56 arapoglou kykloforiseΠρόκειται για πόνημα του Ιωάννη Ελ. Σιδηρά, θεολόγου, εκκλησιαστικού ιστορικού και νομικού.

Ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς γεννήθηκε το 1976 στην (τότε Δυτική) Γερμανία και ολοκλήρωσε την εγκύκλια εκπαίδευσή του στα εκπαιδευτήρια του Νομού Ροδόπης. Αφού απεφοίτησε ως αριστούχος από τη Θεολογική και Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο ΑΠΘ και ειδικότερα στον ιστορικό κλάδο, ειδικευθείς στην Εκκλησιαστική Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει εκδώσει σειρά εκκλησιαστικών εγγράφων από το Αρχειοφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τα Αρχεία Ιερών Μητροπόλεων και από ιδιωτικά αρχεία. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες και συνέδρια, και έχει επιμεληθεί την έκδοση επιστημονικών συλλογικών και συνεδριακών τόμων, στους οποίους έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες, άρθρα και εισηγήσεις που αφορούν την Εκκλησιαστική Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θράκης και της Μακεδονίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης και της Μακεδονίας αλλά και σε πανελλαδικής κυκλοφορίας περιοδικά και ιστολόγια. Στην καθημερινή εφημερίδα της Κομοτηνής “Παρατηρητής της Θράκης” γράφει κάθε Σάββατο για θέματα γενικής εκκλησιαστικής ιστορίας, ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για εξειδικευμένα θέματα που άπτονται του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής και της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θράκης. Από το 2017 ίδρυσε και είναι νόμιμος διαχειριστής του ιστολογίου “Πατριαρχικός Άμβων Φαναρίου”, το οποίο λειτουργεί ως ηλεκτρονική βιβλιοθήκη περιέχουσα όλες τις επιστημονικές μελέτες και τα άρθρα του.

241eb1d6 sidiras
Ο θεολόγος, εκκλησιαστικός ιστορικός και νομικός, Ιωάννης Ελ. Σιδηράς.