Ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει στις 08/12/2021, ζητούσε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των νέων αγροτών, της ανάκλησης δηλαδή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέρος των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης που τους παραχωρήθηκαν το 2020 από το Εθνικό Απόθεμα.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Σπ. Λιβανού ο Δημ. Χαρίτου, τονίζει: “Στην απάντησή του ο υπουργός αδυνατεί να αναγνωρίσει ότι οι νέοι αγρότες μεταβίβασαν προσωρινά μέρος αυτών των δικαιωμάτων σε συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού, όχι από δόλο αλλά από ανάγκη, προκειμένου να διεκδικήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», που μάλιστα προκηρύχθηκε μετά την παραχώρηση σε αυτούς των εν λόγω δικαιωμάτων”.

Και συμπληρώνει ο κ. Χαρίτου: “Η ευθύνη δεν είναι των νέων αγροτών επειδή με νομότυπες πράξεις βάσει σχετικής εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ (30797/20-05-2021) μεταβίβασαν μέρος των δικαιωμάτων τους ή επειδή διεκδίκησαν επίσης νόμιμα την ένταξη τους στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στις αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές αποφάσεις του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην ανάκληση δικαιωμάτων τιμωρώντας με αυτόν τον τρόπο τους νέους αγρότες”. 

Καταλήγοντας ο βουλευτής της Ροδόπης τονίζει: “Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, στήριξης δήθεν των νέων αγροτών, δημιουργίας βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω και της ηλικιακής ανανέωσης, και αύξησης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον της για τους νέους αγρότες είναι υποκριτικό”.

Η απάντηση του υπουργού:

ee0ab358 apantisi ypoyrgeio agrotikis anaptyxis page 0001 e2a8ec56 apantisi ypoyrgeio agrotikis anaptyxis page 0002 5698c9b5 apantisi ypoyrgeio agrotikis anaptyxis page 0003 1c455781 apantisi ypoyrgeio agrotikis anaptyxis page 0004 4b4531a5 apantisi ypoyrgeio agrotikis anaptyxis page 0005