ΣΥΡΙΖΑ-Χαρίτου στη Βουλή: “Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις φαρμάκων”

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Υγείας να παρέμβει και να ζητήσει την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του ΕΟΦ που αίρει τους περιορισμούς στις παράλληλες εξαγωγές. 
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου (3)

Το σοβαρό πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων φαρμάκων, που συζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου σε πρόσφατη συνάντησή του με τη διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, ανέδειξαν στη Βουλή 53 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και ο κ. Χαρίτου, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Ανδρέα Ξανθού.

Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας επισημαίνουν ότι το πρόβλημα εστιάζεται είτε στη χαμηλή τιμή πολλών παλαιών φαρμάκων που οδηγεί στην απόσυρσή τους από την κυκλοφορία και στην αντικατάστασή τους από νεότερης γενιάς φάρμακα αλλά πολύ ακριβότερα, είτε στις εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες του εξωτερικού σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Με άλλα λόγια, οι ελλείψεις δημιουργούνται από κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά φαρμάκου, και κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης να ασκήσει συστηματικό έλεγχο και να παρέμβει στον ΕΟΦ, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό Υγείας να παρέμβει και να ζητήσει την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του ΕΟΦ που αίρει τους περιορισμούς στις παράλληλες εξαγωγές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις  φαρμάκων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Η έλλειψη φαρμάκων καθημερινής χρήσης είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και μια στρέβλωση της εγχώριας αλλά και της ευρωπαϊκής  αγοράς.  Οι αιτίες είναι πολλές, αλλά στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκονται οι σημαντικές  διαφορές στο επίπεδο τιμών που έχει  διαμορφωθεί  σε κάθε χώρα της ΕΕ, οι οποίες καθιστούν κάποια φάρμακα πολύ κερδοφόρα όταν εξάγονται σε χώρες τις ΕΕ που έχουν υψηλότερες τιμές από τις χώρες προέλευσης. Το πρόβλημα έχει ενταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχοντας μάλιστα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για σημαντικές ελλείψεις σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων. Έχει δημοσιοποιηθεί λίστα περίπου 100 κωδικών που είναι σε συνεχιζόμενη έλλειψη, κυρίως λόγω του μηχανισμού των παράλληλων εξαγωγών και της απροθυμίας του ΕΟΦ να παρέμβει κατασταλτικά στην αγορά απαγορεύοντας τις εξαγωγές φαρμάκων που είναι σε έλλειψη.  Πρόσφατα, στις 7 Ιανουαρίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην μείνουν οι ασθενείς χωρίς τις αναγκαίες θεραπείες. Είναι πραγματικά απαράδεκτο –ειδικά σε συνθήκες πανδημίας που αυξάνεται η ζήτηση φαρμάκων καθημερινής χρήσης (αντιπυρετικά, εισπνεόμενα κ.λ.π) – να παρατηρούνται ελλείψεις ακόμα και αναντικατάστατων φαρμάκων για τα οποία δεν κυκλοφορούν γενόσημα (αντιεπιληπτικά, αντιδιαβητικά κ.λ.π) και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και οι φαρμακοποιοί για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φαρμακευτική αγωγή. Η χαμηλή τιμή πολλών παλιών φαρμάκων οδηγεί  είτε στην απόσυρσή τους από τη  κυκλοφορία και στην αντικατάστασή τους από νεότερης γενιάς αλλά πολύ ακριβότερα, είτε στην εξαγωγή τους  σε χώρες με καλύτερες τιμές. Με άλλα λόγια, οι ελλείψεις δημιουργούνται από κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά φαρμάκου και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο και παρέμβαση. Γι’ αυτό και η υποτίμηση  του προβλήματος (βλ. δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ.Πλεύρη στις 7/1/2022 « μέχρι τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα»), συνιστά κοροϊδία  και προσβάλλει τη νοημοσύνη φαρμακοποιών και ασθενών.

Βασικός μηχανισμός  αντιμετώπισης του φαινομένου των ελλείψεων είναι η απαγόρευση από τον ΕΟΦ των «παράλληλων εξαγωγών» συγκεκριμένων σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη στην ελληνική αγορά. Αντί λοιπόν  να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο ΕΟΦ προς αυτή την κατεύθυνση, αποφάσισε χθες την πλήρη άρση όλων των απαγορεύσεων! Η απόφαση αυτή, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, θα εντείνει το πρόβλημα των ελλείψεων στο προσεχές διάστημα και τα μόνα που εξυπηρετεί είναι επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.

Επειδή η απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο είναι θεμελιώδες δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.

Επειδή η άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών θα επιδεινώσει σοβαρά το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:  

  1. Τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων αυτής της περιόδου ;  
  2. Σκοπεύει να ζητήσει την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του ΕΟΦ που αίρει τους περιορισμούς στις παράλληλες εξαγωγές;”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood