“Ο Αλής πριν τον Πασά” & “Πέρα από τον μπερντέ”: Φοιτητικά ντοκιμαντέρ στο Κανάλι της Βουλής

Αρχίζει στο Κανάλι της Βουλής η μετάδοση της νέας συγκομιδής φοι­τητικών ντοκιμαντέρ της σειράς «Φοιτητιβίσματα» που παράγονται στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ.
ΦΟΙΤΗΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

Αρχίζει στο Κανάλι της Βουλής η μετάδοση της νέας συγκομιδής φοι­τητικών ντοκιμαντέρ της σειράς «Φοιτητιβίσματα» που παράγονται στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ.

Το ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή  65 επιδοτούμενων και 10 εθελο­ντριών/ντών φοιτητριών/τών, καθώς και 65 συμβούλων καθηγητριών/τών, από  52 Τμήματα, από 17 ΑΕΙ : Αιγαίου, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Δημοκρίτειο Θράκης, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θεσσαλίας, Ιονίου, Ιωαννίνων, Κρήτης, Μακεδονίας, Πάντειο,  Πατρών, Πελοποννήσου.

Οι επίλεκτες/οι φοιτήτριες/τές κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες σύμφωνα με το ιδιαίτερο γνωστικό τους πεδίο, καθώς και τα προσωπικά τους βιώματα, ώστε να δημιουργήσουν ομαδο-συνεργατικά μικρά ντοκιμαντέρ με θέματα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Προηγήθηκε τρίμηνο διεπιστημονικό τηλε-σεμινάριο με τη συμμετοχή πολλών συνδέσμων καθηγητών του δικτύου ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ από το οπτικοακουστικό-καλλιτεχνικό πεδίο και το ιστορικό πεδίο, καθώς και άλλων προσκεκλημένων ομι­λητών. 

Το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ, που σχεδιάστηκε πιλοτικά το 2014 με πρωτοβουλία του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και από το 2018 εξελίχθηκε σε διατμηματικό πρόγραμμα, διασυνδέει πλέον το σύνολο των οπτικοακουστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ, αποτελώντας μοναδικό και πολύτιμο θεσμό για τη φοιτητική οπτικοακουστική δημιουργία. Την περίοδο 2015-2020 δημιουργήθηκαν 125 ταινίες (25 της σειράς «Στο Ακαδημαϊκό Τέ­ταρτο» και 100 «Φοιτητιβίσματα»). Το 2021, με τη συμμετοχή και όλων των ιστορικών πα­νεπιστημιακών τμημάτων, η παραγωγή ξεπερνά τις 30 ταινίες.

"Ο Αλής πριν τον Πασά" & "Πέρα από τον μπερντέ": Φοιτητικά ντοκιμαντέρ στο Κανάλι της ΒουλήςΟ τεχνικός εξοπλισμός παρέχεται από τα πανεπιστήμια, ενώ συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία του τηλε-σεμιναρίου και στην αποπεράτωση (post production) των ταινιών έχει το Πανε­πιστήμιο Αιγαίου.

Οι πρώτες δύο ταινίες του φετινού προγράμματος που θα μεταδοθούν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 στις 10:30, είναι:

α) Ο Αλής πριν τον Πασά: Αναφέρεται σε βιογραφικά στοιχεία του Αλή Πασά, στον χαρακτήρα του, και σε κρίσιμα γε­γονότα της περιπετειώδους ζωής του. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σέρρας, φοιτητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοι­νωνίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

"Ο Αλής πριν τον Πασά" & "Πέρα από τον μπερντέ": Φοιτητικά ντοκιμαντέρ στο Κανάλι της Βουλής

Β) Πέρα από τον μπερντέ: Οι δύο όψεις του Θέατρου Σκιών ως λαϊκού θεάματος και ως εικαστικής τέχνης. Ποιο είναι το κοινό που το παρακολουθεί σήμερα και τι ιστορίες αφηγούνται οι φιγούρες του σε μια ει­καστική έκθεση; Σκηνοθεσία: Στράτος Σεραφειμίδης, φοιτητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστη­μών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

"Ο Αλής πριν τον Πασά" & "Πέρα από τον μπερντέ": Φοιτητικά ντοκιμαντέρ στο Κανάλι της Βουλής

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood