Τις τελευταίες ημέρες του 2021 μια ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων έλαβε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία από το ΝΑΤΟ ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών «Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων», σύμφωνα με τα συμμαχικά πρότυπα.

Στελέχη του Αρχηγείου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) του Ελληνικού Στρατού να λαμβάνει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίστηκε ως “Exceptional” κατά την αξιολόγηση “Special Operations HQ. Combat Ready!” του ΝΑΤΟ.

Στη διάκριση αυτή του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών αναφέρεται με δημοσίευμά του το Insider, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη βαθμολογία τοποθετεί το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών σε μια ιδιαίτερη λίστα, δίπλα σε δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων όπως η Delta Force και οι SEAL των ΗΠΑ.

b696758e 08 dec 06 004 1 scaled 1Το Ε.Τ.Α., στο οποίο προσκολλήθηκε και μια Ομάδα Χημικών Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) Ουσιών του Ειδικού Λόχου ΠΒΧ για τους σκοπούς της αξιολόγησης, είναι πλήρως οργανωμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα υλικά και μέσα κατά τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

3176264c 265703685 405985934446071 7128095695267257041 nΑναπτύχθηκε στο σύνολό του και σχεδίασε και εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σύμφωνα με υποθετικό σενάριο που προσομοίαζε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καλύπτοντας ένα φάσμα αποστολών που αναλαμβάνονται από αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Με το πέρας της διαδικασίας η επιτροπή αξιολόγησε το Ε.Τ.Α. ως «Combat Ready» (έτοιμο για μάχη), για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional» (εξαιρετική), ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών λίγες ημέρες μετά την αξιολόγηση, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο Twitter. Στην ανάρτησή του ανέφερε: «Επίσκεψη στο Στρατόπεδο “Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη”. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο «Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών» για την άριστη επίδοσή του στην αξιολόγηση της Μονάδας από το ΝΑΤΟ Special Operations HQ. Υπερήφανοι ακόμη μία φορά για το Combat Ready ΕΤΑ!».

3c7cd25e 08 dec 06 010 f 1 960x600 1πηγή