Στέλιος Πέτσας: «Εντάσσουμε έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες να πάνε μπροστά»

Προς εξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και η πρόταση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για το εμβληματικό - όπως το χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός - έργο της αναβάθμισης του δικτύου των υποδομών ύδρευσης, ύψους 17 εκατ. ευρώ.
71aaf3578cce4b9a995c57b9c9f371d4_264428

Στη μεγάλη αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά σε περίπου 3,45 δισ. ευρώ, αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την επιτάχυνση των εντάξεων, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας, από τον περασμένο Μάρτιο – μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ήδη αναπτυξιακά έργα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα. «Τα νούμερα δεν λένε ψέματα», είπε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι ο χρηματοδοτικός φάκελος του αρχικού προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι» της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανερχόταν σε 1,3 δισ. ευρώ. «Εμείς τι κάναμε; Αναπτύξαμε τον χρηματοδοτικό φάκελο με τις κατάλληλες συνέργειες, με αποτέλεσμα σήμερα – έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις – να έχουμε φτάσει πλέον στα 3,45 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που μέχρι τέλος Μαρτίου, μαζί με τις συνέργειες με άλλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Εάν λοιπόν είχαμε μείνει στα 1,3 δισ. ευρώ σήμερα, δεν θα μιλούσατε για “καθυστερήσεις” στο πρόγραμμα, αλλά για μη εντάξεις», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας απευθυνόμενος στον κ. Χαρίτου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία γίνονται οι εντάξεις στο πρόγραμμα, καθώς – όπως είπε – μέχρι σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους όλης της χώρας ξεπερνά τις 3.000. «Πείτε μου ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο που να έχει απορροφήσει μέσα σε επτά – οκτώ μήνες έργα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Η ταχύτητα με την οποία τρέχει η ειδική υπηρεσία διαχείρισης και εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά, από όσο τουλάχιστον είμαι σε θέση να γνωρίζω εγώ προσωπικά. Και θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τους ανθρώπους και το προσωπικό της υπηρεσίας που έχει υπερβάλει εαυτόν ακριβώς για να ανταποκριθεί – όσο το δυνατόν πιο γρήγορα – στις ανάγκες που έχουν θέσει οι τοπικές κοινωνίες μέσω των προτάσεών τους», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κριτήρια που τέθηκαν στο πρόγραμμα ευνοούν τους μεγαλύτερους Δήμους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η επιβολή πλαφόν στο πρόγραμμα τέθηκε ακριβώς προκειμένου να υπάρξει ισόρροπη κατανομή και να μην αδικηθεί κανένας Δήμος.

Στέλιος Πέτσας: «Εντάσσουμε έργα στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες να πάνε μπροστά»Σχετικά με τις εντάξεις έργων στο «Αντώνης Τρίτσης» ειδικά για τον Δήμο Κομοτηνής –στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Χαρίτου – ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα το έργο «Αστικής Ανάπλασης» ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια έργων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα από το «Φιλόδημος Ι», δηλαδή ο Δήμος Κομοτηνής υλοποιεί μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» έργα που ανέρχονται στο 47% του πλαφόν του. Επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η ένταξη ακόμη δύο προτάσεων της δημοτικής αρχής: α) του έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Δήμου, και β) του έργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα έργο – όπως τόνισε – πολύ σημαντικό και επίκαιρο, λόγω και της εφαρμογής του τέλους ταφής από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Αναφέρθηκε, δε, και στην πρόταση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για το εμβληματικό – όπως το χαρακτήρισε – έργο της αναβάθμισης του δικτύου των υποδομών ύδρευσης (σ.σ. Φράγμα Συμβόλων), ύψους 17 εκατ. ευρώ, μία πρόταση που αναμένεται να αξιολογηθεί επίσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και την επιτροπή αξιολόγησης το επόμενο διάστημα. «Προσπαθούμε στο μέτρο που έχουμε έναν χρηματοδοτικό φάκελο πολύ πιο διευρυμένο – αλλά και πολύ περισσότερες ανάγκες – να κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να εντάξουμε έργα που βοηθούν την τοπική κοινωνία να πάει μπροστά», είπε ο κ. Πέτσας.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μπορεί να μετασχηματίσει πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες, και σε συνδυασμό με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία – όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης που για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας – να αποτελέσει τη “δύναμη πυρός” που θα βελτιώσει στην πράξη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Γιατί κοιτάζουμε μόνο μπροστά», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood