[VID] Πέτσας σε Χαρίτου στη Βουλή: Δύο ακόμη έργα του Δήμου Κομοτηνής εντάσσονται στο “Αντώνης Τρίτσης”

Στη Βουλή συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου για τα έργα που έχουν υποβάλλει προς έγκριση στο Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" οι Δήμοι του νομού Ροδόπης.
ΧΑΡΙΤΟΥ ΠΕΤΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Δύο ακόμη έργα του Δήμου Κομοτηνής, τα οποία αφορούν την Ψηφιακή Αναβάθμιση και τον Μετασχηματισμό των Υπηρεσιών του Δήμου, και την Προμήθεια Κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αναμένεται να ενταχθούν προσεχώς – και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο – στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, όπως γνωστοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.  

Στη Βουλή συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρη Χαρίτου:

  • “Σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη έργων των Δήμων της Ροδόπης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»”.
  • “Μετά από δυόμισι χρόνια παλινωδιών η κυβέρνηση αναγνώρισε τη σημασία του προγράμματος «Φιλόδημος»”.

Απευθυνόμενος στον Στ. Πέτσα ο Δημ. Χαρίτου, τόνισε: “Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δυόμισι χρόνια για να ανακοινώσετε τα 105 έργα του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, ένα εκ των οποίων είναι η ανάπλαση αστικής περιοχής του Δήμου Κομοτηνής, 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, και ένα μικρότερο του Δήμου Ιάσμου, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής και οι άλλοι Δήμοι με βάση το πλαφόν που εσείς ορίσατε κατέθεσαν τα έργα που κατά προτεραιότητα διεκδικούν για ένταξη – ύψους 22,5 εκ. ευρώ ο Δήμος Κομοτηνής και από 12 εκ. περίπου οι άλλοι τρεις Δήμοι. Ενώ οι ίδιοι ανταποκρίθηκαν παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες που θέσατε, μάταια περιμένουν την ένταξη των έργων για να προχωρήσουν στην υλοποίηση τους. Τώρα θα έπρεπε να υλοποιείται, και όχι να συζητάμε για την ένταξη του έργου ανάπλασης στον Δήμο Κομοτηνής, υποστηρίζουν δημόσια οι εκπρόσωποί του. Πολύ δικαιολογημένα, γιατί δική σας δέσμευση ήταν η ένταξη του 50% των έργων στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έως το τέλος του περασμένου χρόνου. Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το  ποσοστό έργων που έχετε εντάξει; Χρειάστηκαν δύο χρόνια, μετά από πολλές παλινωδίες, για να αναγνωρίσετε τη σημασία του “Φιλόδημου”, με αποτέλεσμα να βαλτώνουν τα έργα. Το λιγότερο που θα μπορούσε να σας καταλογίσει κανείς, είναι έλλειμμα διαχειριστικής επάρκειας, για να μην πω ανικανότητα. Εκτός της σοβαρής καθυστέρησης, αφαιρούνται από το πλαφόν των Δήμων έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, ακόμη και αυτά που έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους. Αδικείτε τους μικρούς Δήμους της περιφέρειας, τιμωρείτε όσους επέδειξαν αποτελεσματικότητα. Τα έργα των Δήμων της Ροδόπης των οποίων καθυστερεί η ένταξη, έργα όπως η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης οικισμών, αγροτικής οδοποιίας, εξοπλισμού διαχείρισης των απορριμμάτων, ψηφιακής αναβάθμισης υπηρεσιών κ.ά. που έχουν κατατεθεί, είναι βέβαιο πως η υλοποίησή τους θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες. Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η ένταξη και η υλοποίησή τους θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση, και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εργασίας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας”.

Ο Βουλευτής έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό το ερώτημα: “Σας ερωτώ: εσείς θέσατε το πλαφόν για κάθε Δήμο, πέστε μας λοιπόν, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσετε στην ένταξη των έργων που σας κατέθεσε ο Δήμος Κομοτηνής και οι άλλοι Δήμοι στη Ροδόπη. Και αν θα εξαιρέσετε από το πλαφόν τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, τουλάχιστον αυτά που έχουν υλοποιηθεί, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Δήμων”.

Ακόμη, ο κ. Χαρίτου ζήτησε από τον κ. Πέτσα, τα έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” να ανακοινώνονται πρώτα στους Δήμους και όχι στους κυβερνητικούς βουλευτές. “Το “κατόπιν ενεργειών μου” δεν υποτιμά μόνο τον ρόλο των Δήμων, αλλά εκθέτει και το ίδιο το Υπουργείο”, επεσήμανε.

[VID] Πέτσας σε Χαρίτου στη Βουλή: Δύο ακόμη έργα του Δήμου Κομοτηνής εντάσσονται στο "Αντώνης Τρίτσης"Σχολιάζοντας την απάντηση του Στ. Πέτσα, ο Δημ. Χαρίτου σημείωσε οτι “ο Αναπληρωτής Υπουργός όχι μόνο δεν αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη των έργων των Δήμων της Ροδόπης, αλλά αντίθετα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έφτιαξε ένα ισχυρό, με περισσότερους πόρους, Πρόγραμμα, το “Αντώνης Τρίτσης”. Ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι αφορά τους μικρούς Δήμους, απαξιώνοντας τη μεγάλη συμβολή που είχε στην ταχύτερη ένταξη και υλοποίηση από τους Δήμους έργων ζωτικής σημασίας για τους δημότες. Έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, αγροτικής οδοποιίας, κ.λπ., κάτι που αναγνωρίστηκε καθολικά από τους αυτοδιοικητικούς”.

Όσον αφορά την ανακοίνωση εκ μέρους του κ. Πέτσα οτι δύο ακόμη έργα του Δήμου Κομοτηνής, τα οποία αφορούν την Ψηφιακή Αναβάθμιση και τον Μετασχηματισμό των Υπηρεσιών του Δήμου, και την Προμήθεια Κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αναμένεται να ενταχθούν προσεχώς στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ο κ. Χαρίτου έκανε λόγο για “δέσμευση που οφείλει ο Αναπληρωτής Υπουργός να εκπληρώσει”.

Όσον αφορά την προοπτική ένταξης στο Πρόγραμμα των έργων που έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμα από τους άλλους Δήμους του νομού, ο Βουλευτής σημείωσε πως “ο Αναπληρωτής Υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, προφανώς γιατί δεν ήταν σε γνώση του σε ποιο σημείο βρίσκονται”.

Στη δευτερολογία του, δε, ο κ. Χαρίτου, τόνισε με έμφαση: “Μετά από παλινωδίες δύο ετών, αυτό που κάνατε ήταν να αντιγράψετε το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Μόνο που το κόστος της καθυστέρησης σχεδόν δυόμισι ετών θα το υποστούν οι πολίτες που δεμ βλέπουν να γίνονται έργα, και οι ίδιοι οι Δήμοι. Αντί να αξιοποιήσετε εξαρχής τον “Φιλόδημο”, εσείς τον απαξιώνετε. Ένα Πρόγραμμα που έδωσε τη δυνατότητα στους μικρούς Δήμους γρήγορα να εντάσσουν και να εκτελούν έργα ζωτικής σημασίας. Αφήσατε να λήξει η σύμβαση τέλη του 2019 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και ήρθατε μετά από δύο χρόνια να υπογράψετε τη σύμβαση αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τη σημασία και την αξία του “Φιλόδημου”. Η ευθύνη για τη καθυστέρηση δυόμισι χρόνων ένταξης έργων στο “Αντώνης Τρίτσης”, ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνησή σας”.

Ο Βουλευτής ολοκλήρωσε την παρέμβασή του στη Βουλή, μιλώντας για τα κριτήρια ένταξης των έργων, πέραν του θέματος του πλαφόν για όσα έργα είχαν ενταχθεί και υλοποιηθεί στον “Φιλόδημο”, υπογραμμίζοντας: Ανησυχούμε γιατί είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναβιώσουν πελατειακές λογικές. Ευτυχώς που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Δήμαρχοι για κάτι τέτοιο. Και το λέω αυτό γιατί η ΚΥΑ που υπογράψατε δίνει στον Υπουργό τη δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, επιλεκτικά, να εντάσσει έργα στο Πρόγραμμα. Μην προχωρήσετε σε κατ’ επιλογήν εντάξεις, αλλά δώστε μια οριζόντια λύση με τα έργα που αφαιρέσατε λόγω πλαφόν, έργα που ήταν ενταγμένα και υλοποιήθηκαν από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος”, ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να πάρουν επιπλέον πόρους, ιδιαίτεροι οι Δήμοι της περιφέρειας”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood