Νέα πρόεδρος της Ευρωβουλής η 43χρονη Μαλτέζα, Ρομπέρτα Μέτσολα

Είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των LGBTQ+ και του κράτους Δικαίου, αλλά πολέμιος των αμβλώσεων.
272105226_468067284689360_53754114182578427_n
  • Νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη η Roberta Metsola από τη Μάλτα, λαμβάνοντας 458 ψήφους και επικρατώντας από τον πρώτο γύρο.

  • Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα που εκλέγεται στο αξίωμα, μετά τις Γαλλίδες Nicole Fontaine (2000) και Simone Veil (1980).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μέτσολα έλαβε περισσότερες ψήφους από τον εκλιπόντα προκάτοχό της, Ντάβιντ Σασόλι, που είχε εκλεγεί με 345 ψήφους, αλλά και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είχε λάβει 383 ψήφους.

H συντηρητική Μαλτέζα ευρωβουλευτής είναι η νεότερη πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ούσα 43 ετών, και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των LGBTQ+ και του κράτους Δικαίου, αλλά πολέμιος των αμβλώσεων. Η Μάλτα είναι η χώρα της Ε.Ε. με την πιο δρακόντεια νομοθεσία κατά των αμβλώσεων, και η ίδια τον περασμένο Ιούνιο καταψήφισε έκθεση η οποία αναγνώρισε τα σεξουαλικά και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η νέα πρόεδρος στην πρώτη της ομιλία ανέδειξε τη διαφορετικότητα ως ισχυρό στοιχείο της Ευρώπης, και έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη.

Η κ. Μέτσολα είχε την υποστήριξη των τριών μεγάλων ευρω-ομάδων. Πέρα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ψηφίστηκε και από τους ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών (S&D) και της ομάδας Renew. Η στήριξη των Σοσιαλιστών και του φιλελεύθερου μπλοκ εξασφαλίστηκε με σημαντικά ανταλλάγματα: η S&D απέσπασε πέντε από τις 14 θέσεις αντιπροέδρων, την προεδρία της διάσκεψης των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, και την προεδρία της επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας. Η Renew αύξησε την εκπροσώπησή της στις τάξεις των αντιπροέδρων από δύο σε τρεις.

Σε συγχαρητήρια ανάρτησή της η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ανέφερε: “Θερμά συγχαρητήρια στην Roberta Metsola για την εκλογή της. Στηρίζουμε το όραμά της για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη. Σιδεροκέφαλη Roberta!”.

Νέα πρόεδρος της Ευρωβουλής η 43χρονη Μαλτέζα, Ρομπέρτα Μέτσολα
Η νέα πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στη συμφωνία των τριών ευρω-ομάδων για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του τρέχοντος Κοινοβουλίου, μεταξύ των προτεραιοτήτων που καταγράφονται είναι η επιτήρηση του κράτους Δικαίου και η επιβολή κυρώσεων στις χώρες-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές του· η προώθηση του πακέτου μέτρων της Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών (Fit for 55)· η διασφάλιση ότι ο οργανισμός υγειονομικής ετοιμότητας HERA θα αποκτήσει τις υπεσχημένες αρμοδιότητες· η τάχιστη δυνατή υιοθέτηση των νομοθετημάτων για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές (DSA και DMA)· η μετουσίωση των πολιτικών στόχων των τριών ομάδων στο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης· η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων· και η πορεία προς μία «ενοποιημένη, ανθρωπιστική και αποτελεσματική» μεταναστευτική πολιτική.

πηγή: kathimerini.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood