Δωρεάν διαγνωστικά τεστ συνεχίζει να ζητά ο Δημήτρης Χαρίτου

Ο Βουλευτής της Ροδόπης συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης.
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου-Φαρμακοποιοί Ροδόπης

Με τον πρόεδρο Αλέξανδρο Τσαπέκο και το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης συναντήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους φαρμακοποιούς, όπως οι σοβαρές ελλείψεις κοινών φαρμάκων αφενός, και αφετέρου οι δυσκολίες που έχει δημιουργήσει στην καθημερινότητα των φαρμακείων η διενέργεια των rapid tests, αλλά κυρίως η προχειρότητα στη διάθεση των self tests.

Σχετικά με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Ροδόπης έκαναν λόγο για δεκάδες φάρμακα αυξημένης ζήτησης συνταγογραφούμενα από ιατρούς που είναι σε συνεχιζόμενη έλλειψη, κυρίως λόγω του μηχανισμού των παράλληλων εξαγωγών και της “έλλειψης βούλησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) να παρέμβει απαγορεύοντας τις εξαγωγές φαρμάκων ώστε να υπάρχει ευστάθεια στη εγχώρια αγορά”. Το αποτέλεσμα είναι να τα “στερούνται οι ασθενείς της χώρας μας και να ταλαιπωρούνται οι φαρμακοποιοί στην αναζήτησή τους”. Όπως τόνισε ο Βουλευτής, “η στρέβλωση αυτή δημιουργείται από τις κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά φαρμάκου και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για παρέμβαση και έλεγχο της κατάστασης”.

Όσον αφορά τη διενέργεια των rapid test, συζητήθηκε το γεγονός ότι “οι αλληλοαναιρούμενες οδηγίες της κυβέρνησης προκαλούν σύγχυση”, με τους εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης να επισημαίνουν τη “μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών και την επιβάρυνση των φαρμακοποιών”. Ο Βουλευτής επεσήμανε την “ανάγκη αναβάθμισης της επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων με τη διενέργεια μοριακών και rapid test, καθώς και της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), που σήμερα είναι σχεδόν αδύνατη, με την ενίσχυση των δομών αυτών, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, όπως και με τη δημιουργία  επιπλέον σημείων διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ στην περιοχή”. Εξάλλου ο κ. Χαρίτου τόνισε με έμφαση ότι “το οικονομικό κόστος του συστηματικού διαγνωστικού ελέγχου είναι δυσβάστακτο για τους πολίτες” και υπογράμμισε την “ανάγκη να προχωρήσει η συνταγογράφηση των test με ειδικό διαγνωστικό πρωτόκολλο και η αποζημίωση των μοριακών και των rapid τεστ από τον ΕΟΠΥΥ”.

Δωρεάν διαγνωστικά τεστ συνεχίζει να ζητά ο Δημήτρης ΧαρίτουΙδιαίτερη αναφορά έγινε σε νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης του περασμένου Δεκεμβρίου με την οποία καταργείται από 1η Φεβρουαρίου το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και των διαγνωστικών τους εξετάσεων σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, δικαίωμα που είχε κατοχυρώσει νομοθετικά από το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Βουλευτή με τους φαρμακοποιούς, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ανασφάλιστους, περαιτέρω επιβάρυνση στο ήδη επιβαρυμένο από την πανδημία δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και δυσχέρειες στην εκτέλεση του έργου των φαρμακοποιών.

Αναφορά έγινε επίσης σε συνταξιοδοτικά θέματα των φαρμακοποιών, αλλά και στην αδυναμία ενημέρωσης των ασφαλισμένων φαρμακοποιών εκ μέρους των πρώην ΤΣΑΥ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ.

Ο Δημήτρης Χαρίτου αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης για τη συνάντηση, επεσήμανε ότι “οι φαρμακοποιοί σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της γεωγραφικής διασποράς των φαρμακείων στην περιοχή και τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που καθηλώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας”, και εξήρε τη συμβολή τους, λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουν με τους ασθενείς, στην κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης και του εμβολιασμού.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood