Μητσοτάκης: Δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας – Στόχος το ’22 ακόμη 86.000

"Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αποδίδουν απτά αποτελέσματα".
Screenshot_840

“Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης τις οποίες έχουμε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα, αποδίδουν απτά αποτελέσματα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμμάτων του Οργανισμού.

“Οι πολιτικές αυτές δίνουν ευκαιρίες κυρίως σε αυτούς οι οποίοι για κάποιους λόγους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, είτε μιλάμε για μακροχρόνια ανέργους, είτε μιλάμε για γυναίκες, είτε μιλάμε για νέους, είτε μιλάμε για άτομα με αναπηρία, άτομα με μεγάλες δυσκολίες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε, δε, τις πολιτικές αυτές, την “καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού προσήμου της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την εργασία και την καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων”.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, συμπλήρωσε, και απαρίθμησε:

 • “42.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τέσσερα και κάτι χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης.
 • Μόνο μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 • Ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αφετέρου από το ΕΣΠΑ”.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν μία στόχευση η οποία δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και γεωγραφική, π.χ. μέσα στο 2022 θα υπάρξουν τέσσερα ειδικά προγράμματα για τις περιοχές οι οποίες εντάσσονται στα προγράμματα της απολιγνιτοποίησης.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αποτελούν μόνο μία πτυχή της συνολικής πολιτικής που το Υπουργείο Εργασίας έχει συνολικά στα ζητήματα απασχόλησης, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και εξήγησε:

 • “Με εργαλεία όπως το «Πρώτο Ένσημο», το οποίο δίνει μία βοήθεια στον εργαζόμενο αλλά και στον εργοδότη για να προσλάβει έναν νέο ο οποίος θα εργαστεί για πρώτη φορά εφόσον αυτός είναι κάτω των 29 ετών, δίνουμε ένα αυξημένο κίνητρο στους εργοδότες να προσλάβουν νέα παιδιά και να τους ανοίξουν έτσι τον δρόμο για τη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
 • Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να υλοποιήσουμε γρήγορα την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση την οποία νομοθετήσαμε το περασμένο έτος, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ακριβή αποτύπωση, σε real time, του χρόνου τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δυστυχώς έχουν στιγματίσει αρνητικά την αγορά εργασίας, εις βάρος των εργαζόμενων”.

Ο Πρωθυπουργός απέδωσε πολύ μεγάλη σημασία “σε όλες τις πολιτικές που στηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς”, και “η γονική άδεια και για τους δύο γονείς είναι μία σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε.

Ακόμη, υπογράμμισε την “περαιτέρω ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζόμενων από τους εργοδότες, που αποτελεί κι αυτή μια πολιτική που θα βοηθήσει στον περαιτέρω εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας”.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “Το σημαντικό είναι αυτά τα προγράμματα να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μια μόνιμη απασχόληση. Είτε στην εταιρεία στην οποία απασχολείται ο εργαζόμενος μέσω ενός επιδοτούμενου προγράμματος, είτε σε κάποια άλλη επιχείρηση, καθώς πια θα έχει την προϋπηρεσία εκείνη που θα τον κάνει πιο ελκυστικό για τον εργοδότη. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να παρακολουθούμε ex post ποια προγράμματα είναι τα πιο αποτελεσματικά, ώστε ακριβώς να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για μία πιο μόνιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μπορούμε να χτίσουμε τα μελλοντικά προγράμματά μας με βάση τη γνώση την οποία έχουμε αποκομίσει από την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων”.

Μητσοτάκης: Δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας - Στόχος το '22 ακόμη 86.000Μπαίνουν σε εφαρμογή 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

“Βασικός οικονομικός και – προπάντων – κοινωνικός στόχος της Κυβέρνησης, είναι η τόνωση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της κοινωνικής συνοχής”, σημείωσε συνοψίζοντας ο Πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε στα 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που μπαίνουν σε εφαρμογή, μέσω των οποίων, με πόρους 590 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, επιδιώκεται το 2022 να δημιουργηθούν 86.000 νέες θέσεις εργασίας:

 • “Πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών, σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας.
 • Ένταξη και επανένταξη 10.000 ανέργων στην αγορά εργασίας.
 • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Το πρόγραμμα θα εστιάζει σε ανέργους ηλικίας 18-30 ετών με στόχο να βρουν δουλειά έως 10.000 εξ αυτών.
 • Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες.
 • Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας σε Αττική και Μακεδονία για 10.000 νέους ηλικίας 18-29 ετών. 
 • Πρόγραμμα πρόσληψης 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες, στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες.
 • Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 4.000 ανέργους που θέλουν να δοκιμάσουν μια επιχειρηματική ιδέα στο πεδίο της Ψηφιακής Οικονομίας.
 • Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 1: Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που θα εστιάζει στη συμβουλευτική, στην κατάρτιση και στην απασχόληση, με στόχο να προκύψουν έως 3.400 νέες θέσεις εργασίας.
 • Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 2: Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει έως 3.400 νέες θέσεις εργασίας σε ποσοστό από 75% μέχρι 100%.
 • Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 3: Πρόκειται για πρόγραμμα που εστιάζει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας νέων 18-29 ετών. Θα επικεντρωθεί σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο, και θα προσφέρει έως 2.000 νέες θέσεις εργασίας.
 • Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίηση 4: Το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζει στην εργασιακή μετεγκατάσταση, με στόχο να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood