Καθηγητές του Μουσικού Σχολείου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μαθητές ΑμεΑ-Ρομά-Πρόσφυγες

Πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η 1η διασχολική συνάντηση των εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και συναδέλφων τους από σχολεία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο Diversity Multiculturalism & Inclusion Awareness (DMI). 
IMG-20211202-WA0123

Πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η 1η διασχολική συνάντηση των εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και συναδέλφων τους από σχολεία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο Diversity Multiculturalism & Inclusion Awareness (DMI).

Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η ανταλλαγή εκπαιδευτικών στρατηγικών και καλών πρακτικών σχετικά με τη διαχείριση μαθητών και μαθητριών που χρειάζονται εξατομικευμένα εκπαιδευτικά μέτρα και διαφοροποιημένες παιδαγωγικές διδακτικές, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στη σχολική κοινότητα.

Καθηγητές του Μουσικού Σχολείου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μαθητές ΑμεΑ-Ρομά-ΠρόσφυγεςΤο πρόγραμμα εστιάζει σε δύο μεγάλες κατηγορίες μαθητών που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στον πυρήνα των συζητήσεων εκπαιδευτικής πολιτικής όλων των σχολικών συστημάτων στην Ευρώπη:

Α. Τα παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και συχνά ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες (Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες), ενώ έχουν και διαφορετική γλώσσα/θρησκεία/κουλτούρα.

Β. Τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (αυτιστικό φάσμα, Δ.Ε.Π.Υ., κινητικές αναπηρίες, αισθητηριακές αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες κ.τ.λ.).

Καθηγητές του Μουσικού Σχολείου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μαθητές ΑμεΑ-Ρομά-ΠρόσφυγεςΚατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στις πολυποίκιλες εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος της Μαδρίτης και κυρίως είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες τόσο των δίγλωσσων τμημάτων διαφορετικών επιπέδων του ισπανικού σχολείου, όσο και των ειδικών τμημάτων υποδοχής αλλόγλωσσων παιδιών και ένταξης μαθητών στο αυτιστικό φάσμα.

Παράλληλα, παρακολούθησαν σεμινάρια σχετικά με την προετοιμασία, οργάνωση, σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων Erasmus και των ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμα e-twinning και mobility tool) που τα πλαισιώνουν.

Καθηγητές του Μουσικού Σχολείου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μαθητές ΑμεΑ-Ρομά-ΠρόσφυγεςΟι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής παρουσίασαν στους συναδέλφους τους το νομικό πλαίσιο και την εκπαιδευτική πραγματικότητα σε θέματα πολυπολιτισμικότητας και ένταξης στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, συγκεκριμενοποίησαν τη στοχοθεσία και εξειδίκευσαν τις δράσεις και τα εργαστήρια του προγράμματος καθώς και τις επερχόμενες εκπαιδευτικές συναντήσεις μαζί με τις μαθητικές ομάδες κάθε χώρας, ενώ κινητοποίησαν το ερευνητικό ενδιαφέρον των παιδιών για τα έργα Erasmus παρουσιάζοντας αναλυτικά το εκπαιδευτικό πλάνο της κάθε αποστολής για την επίσκεψη στη χώρα τους.

Καθηγητές του Μουσικού Σχολείου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μαθητές ΑμεΑ-Ρομά-ΠρόσφυγεςΣυνοψίζοντας, η εκπαιδευτική συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους από διαφορετικές χώρες και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές, να συζητήσουν κοινούς προβληματισμούς της σχολικής κοινότητας, να μοιραστούν τον τρόπο οργάνωσης των σχολικών μονάδων, να επικοινωνήσουν πάνω στις ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές πολιτικές.

Είναι τα ίδια αυτά οφέλη στα οποία εστιάζουν τα προγράμματα Erasmus για να φέρουν στη συνέχεια σε επαφή μαθητές και μαθήτριες από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και γλώσσες, και να τους δώσουν την ευκαιρία μιας πιο σφαιρικής θέασης της σχολικής πραγματικότητας στην Ευρώπη.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood