Τέλος της πανδημίας τον Μάρτιο προβλέπει ο Κρίστοφερ Μιούρεϊ

Συνέντευξη του «γκουρού» των προβλέψεων της Covid, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Κρίστοφερ Μιούρεϊ, στον ΣΚΑΪ: "Στον βαθμό που έχετε δασκάλους που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα λόγω κάποιου θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν". 
Screenshot_786

Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα επέλθει τον Μάρτιο, εκτιμά ο «γκουρού» των προβλέψεων της Covid, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Κρίστοφερ Μιούρεϊ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η κορύφωση του κύματος αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στον Ιανουάριο, ενώ εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, σημειώνει πως “στον βαθμό που έχετε δασκάλους που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα λόγω κάποιου θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν”. 

Εξάλλου, επισημαίνει πως “ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατείται από τους μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, πρέπει να κοιτάξουν τις νοσηλείες, ή ακόμα περισσότερο, αυτό που κάνει ήδη η κυβέρνηση, δηλαδή να κοιτάζουν αυτούς που είτε βρίσκονται στη ΜΕΘ είτε σε ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό ή σε διασωλήνωση”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

  • Γιατρέ, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω πρώτα, ποιa είναι η πρόγνωσή σας σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει αυτό; 

Από όσο μπορούμε να καταλάβουμε από την “Omicron”, πιστεύουμε ότι είναι τόσο μεταδοτική που θα μεταφερθεί στον πληθυσμό στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα όπου θα εμφανιστεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη μέχρι την κορύφωση, σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Οπότε η κορύφωση του κύματος της “Omicron” θα λάβει χώρα κατά τον μήνα Ιανουάριο, στην Ελλάδα.

  • Ποιο ποσοστό του πληθυσμού περιμένετε να παρουσιάσει αυτήν την παραλλαγή;

Αναμένουμε να προσβληθεί από την “Omicron” πιθανότατα το ήμισυ του πληθυσμού ή περισσότερο, και αυτό παρά τα ποσοστά εμβολιασμού και τις προηγούμενες μολύνσεις με άλλες παραλλαγές του ιού. 

  • Οπότε υπάρχει νόημα στην προσπάθεια ελέγχου της “Omicron”;

Είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από την προηγούμενη παραλλαγή, ίσως 90% ή 95% λιγότερο σοβαρή. Έτσι έρχονται τόσο μεγάλοι αριθμοί νοσούντων αλλά πολύ λιγότερο σοβαρά.

  • Βλέπετε κάποιες ιδιαίτερες συνέπειες από την “Omicron”, κάτι που δεν περιμένατε;

Αποδείχθηκε ότι είναι πολύ λιγότερο σοβαρή, και σήμερα δεν βλέπουμε πραγματικά τίποτα ιδιαίτερα ασυνήθιστο, εκτός από το γεγονός, ότι το 80% έως 90% των ανθρώπων που μολύνονται δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Έτσι, αυτό κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά όσον αφορά τον αντίκτυπο στον πληθυσμό.

  • Επιτρέψτε μου να έρθω στα πολιτικά συμπεράσματα, στα οποία καταλήξατε μετά τη μελέτη σας στην Ελλάδα. Τα σχολεία. Θα τα ανοίγατε ή θα τα κρατούσατε κλειστά;

Στον βαθμό που έχετε δασκάλους που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα λόγω κάποιου θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν. 

  • Προτείνετε λοιπόν να μην κοιτάμε τόσο πολύ τους αριθμούς, τους πραγματικούς αριθμούς; Να κοιτάμε περισσότερο τις νοσηλείες, τις ΜΕΘ;

Ναι, νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατείται από τους αριθμούς κρουσμάτων επειδή είναι πολύ μεγάλοι. Πρέπει να κοιτάξουν τις νοσηλείες, ή ακόμα περισσότερο, αυτό που κάνει ήδη η κυβέρνηση, δηλαδή να κοιτάζουν αυτούς που είτε βρίσκονται στη ΜΕΘ είτε σε ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό ή σε διασωλήνωση. Αυτό το νούμερο πρέπει να παρακολουθούμε, αυτό μας πληροφορεί για τους βαριά πάσχοντες από Covid. Επειδή αυτό μας δείχνει τις πραγματικές συνέπειες. Οι αριθμοί των περιστατικών θα είναι τρομακτικοί επειδή θα σημειώνουν ρεκόρ μέρα με τη μέρα, μέχρι να φτάσουμε σε μια κορύφωση που πιθανώς να έρθει πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε πριν από δύο εβδομάδες. Το πιο πιθανό είναι να δούμε μια κορύφωση στην Ελλάδα στα μέσα του μήνα. Αλλά εστιάστε την προσοχή σε εκείνες τις σοβαρές περιπτώσεις που καταλήγουν να απαιτούν πολύ πιο επιθετική παρέμβαση στο νοσοκομείο.

  • Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτή η πανδημία;

Νομίζω ότι η πανδημία, σε αντίθεση με την Covid, θα τελειώσει μόλις τελειώσει το κύμα της “Omicron”. Έτσι, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο οι αριθμοί θα έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη επειδή η “Omicron” θα κινηθεί τόσο γρήγορα. Η πανδημία θα έχει τελειώσει, αν και η Covid σίγουρα δεν θα έχει τελειώσει. Και θα πρέπει απλά να αλλάξουμε και να πούμε: «Κοιτάξτε, αυτό είναι σαν τη γρίπη. Θα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν εμβολιασμένοι, να κάνουν την αναμνηστική δόση».

Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood