Νέα παραλλαγή κορωνοϊού ταυτοποίησε σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα, η ομάδα του Kαθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιου Κωστρίκη, όπως αναφέρει το Sigmalive.com.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Δρ Κωστρίκης, είπε πως πρόκειται για τη μετάλλαξη “Deltacron” η οποία ταυτοποίηθηκε σε 25 περιστατικά και φαίνεται ότι έχει γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης “Δέλτα”.

“Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην “Omicron”, η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη διότι το γονιδίωμά της έχει τριάντα διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές, οι δέκα εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για τις μεικτών ιών λόγω της επιδημίας”, επεσήμανε.
Εξήγησε, δε, πως, “οι 25 ασθενείς στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέας μετάλλαξης ήταν υψηλότερη σε νοσηλευόμενους παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενα. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της “Deltacron” με τη νόσο, που απαιτούν νοσηλεία, δεν είναι τυχαία”.
Ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ακόμη πως ονομάστηκε έτσι επειδή αφορά τα στελέχη “Δέλτα” και “Όμικρον”.
Τέλος, όσον αφορά τη μεταδοτικότητα της “Deltacron”, ο Κύπριος Καθηγητής εκτίμησε πψς αυτό είναι νωρίς να διαφανείμ ωστόσο σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις θεωρεί πως το νέο στέλεχος θα μπορούσε να εκτοπίσει την “Omicron”.