Σφοδρή αντίδραση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καρδιοπαθών για την Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

"Καμία λεκτική ακροβασία, κανένα βερμπαλιστικό σχήμα, κανένα λογικοφανές επιχείρημα, καμία απόπειρα μετάθεσης ευθυνών δεν αλλοιώνει την πραγματικότητα, και αυτή είναι αναμφισβήτητη: η περαιτέρω εξαθλίωση ήδη φτωχοποιημένων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων".
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ-ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ-Αντιγραφή

Με σκοπό αφενός την ενημέρωση των πολυάριθμων πασχόντων από καρδιοαγγειακά νοσήματα και ευρύτερα της κοινής γνώμης, και αφετέρου την έκφραση της έντονης διαμαρτυρίας του για την Εφαρμοστική του άρθρου 7 του νόμου 4387/2016 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (Φ.80000/Δ17/109302/2021), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, αναφέρει σε επείγουσα ανακοίνωσή του:

“Με την επίμαχη εγκύκλιο η οποία εξεδόθη στις 31-12-2021 από τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, τίθεται σε εφαρμογή η πρόβλεψη – μη εφαρμοσθείσα μέχρι σήμερα για λόγους προφανείς – του  άρθρου 7 (παρ. 5) του νόμου 4387/2016 αναφορικά με την απαγόρευση σωρευτικής καταβολής εθνικών συντάξεων. Αφορά σαφώς και σχεδόν αποκλειστικώς, συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, και τη συγκαταβολή τούτων. Έχει άμεση και καταλυτική επίπτωση σε πολλές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, άνδρες και γυναίκες, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός αυτών. Πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό ποσό των δύο χορηγούμενων εθνικών συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτερο ποσό των 384 ευρώ, και ότι το υπερβάλλον ποσό είτε παραμένει ως προσωπική διαφορά (κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος στην πράξη έστω και εάν αυτή θα βαίνει μειούμενη, να μη  λάβει ποτέ καμία αύξηση), είτε στις νέες συντάξεις το υπερβάλλον ποσό θα περικόπτεται εξ αρχής. Οι μειώσεις σαφώς και θα υπερβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 250 ευρώ μηνιαίως.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλήττονται χαμηλοσυνταξιούχοι, κατά κανόνα ανήκοντες στις πλέον ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός καρδιοπαθών όλων των κατηγοριών.

  • Μετά από 11 σκληρά χρόνια μνημονιακών περικοπών,
  • Εν τω μέσω πανδημίας, με αβέβαιη ακόμη εξέλιξη και κατάληξη,
  • Εν τω μέσω εκρηκτικής αύξησης τιμών στην ενέργεια και στο λιανεμπόριο κυρίως,
  • Με δεδομένο ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας ήδη κινούνται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα,
  • Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι γενικά για τους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα δεν υφίσταται απολύτως καμία ευνοϊκή προνοιακή ή συνταξιοδοτική διάταξη για λόγους γνωστούς τοις πάσι.  

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου η οποία ανοιχτά και απροκάλυπτα οδηγεί πλέον στην εξαθλίωση, ακόμη και στην αδυναμία επιβίωσης, τους ασθενείς που εκπροσωπούμε και πολλούς ακόμη άλλων ευπαθών κατηγοριών.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επίσημα και υπεύθυνα τις ευθύνες της και την υποχρέωσή της για τη στήριξη των κατά τεκμήριο δεινώς χειμαζομένων χαμηλοσυνταξιούχων, ανακαλώντας μία απόφαση η οποία σε τελείως διαφορετικές συνθήκες θα ήταν όντως δίκαιη, σήμερα όμως είναι σκληρή, ανάλγητη, αψυχολόγητη, και τελικά ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή άδικη.

Καμία λεκτική ακροβασία, κανένα βερμπαλιστικό σχήμα, κανένα λογικοφανές επιχείρημα, καμία απόπειρα μετάθεσης ευθυνών δεν αλλοιώνει την πραγματικότητα, και αυτή είναι αναμφισβήτητη: η περαιτέρω εξαθλίωση ήδη φτωχοποιημένων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων.

Προσδοκούμε στην αλλαγή της απόφασης, η οποία είναι συλλογική και όχι προσωπική, έστω και την ύστατη ώρα”.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες ιδρύθηκε το 2005 και εκπροσωπεί θεσμικά και σε πανελλαδικό επίπεδο το σύνολο των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και σε περίπτωση ανηλικότητας, το σύνολο των γονέων και κηδεμόνων αυτών. Ευρύτερα, και με δεδομένο ότι η κατηγορία των καρδιαγγειακών παθήσεων αποτελεί ενιαία κατηγορία και την πρώτη παγκοσμίως αιτία θανάτου, de facto και ουσιαστικά αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των καρδιοπαθών της χώρας μας, χωρίς διακρίσεις. Συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, και σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή fora και οργανώσεις.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood