Ανατροπές φέρνει η μετάλλαξη “Omicron” του κορωνοϊού Covid-19, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητά της έχει αρχίσει να επιδρά στην καθημερινότητα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα λόγω της απουσίας των νοσούντων υπαλλήλων.
Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να παραμένει πενταψήφιος, έκτακτα πλάνα σε περίπτωση περαιτέρω διασποράς της νέας παραλλαγής καταρτίζουν τόσο η Πολιτεία για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, όσο και οι επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτές κοινωνία και οικονομία.
Ταυτόχρονα, στην επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα σχολεία προσανατολίζεται προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου.
«Εξαιρετικά επείγον» έγγραφο του ΥΠΕΣ
Ο «πυρετός» των σχετικών προετοιμασιών αποτυπώνεται σε υπηρεσιακό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με σημερινή ημερομηνία και την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», κοινοποιήθηκε οριζόντια προς τα Γραφεία Υπουργών και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των Υπουργείων, ζητώντας την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού». Το έκτακτο πλάνο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών αλλά και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας μάλιστα «τις οργανικές μονάδες οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση», όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά. Στην κατεύθυνση αυτή «κρίνεται απαραίτητη η κατάρτιση ενός εφεδρικού πλάνου εργασιών προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργία των υπηρεσιών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό έγγραφο, με καταληκτική ημερομηνία σύνταξης του έκτακτου πλάνου, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, προκειμένου το κυβερνητικό επιτελείο να έχει στη διάθεσή του την πλήρη, επικαιροποιημένη εικόνα, αναφορικά με τις όποιες ελλείψεις αλλά και τις δυσλειτουργίες σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.
Δείτε το έγγραφο:
«Αυξανόμενες επιπτώσεις»
Επιπλέον, το υπηρεσιακό έγγραφο απευθυνόμενο προς τις διοικήσεις των Υπουργείων, σημειώνει πως «θα πρέπει να εξασφαλίσετε και να προσδιορίσετε το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο θα είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής», ζητώντας δηλαδή τον ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και για «συγκεκριμένη περίοδο», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες» το επόμενο διάστημα.
Μετ’ εμποδίων οι ιδιωτικές επιχειρήσεις
Την ίδια ώρα αρρυθμίες παρατηρούνται και στην αγορά εξαιτίας της εκτόξευσης των κρουσμάτων. Επιχειρήσεις, καταστήματα και εστίαση λειτουργούν μετ’ εμποδίων, εξαιτίας της υποχρεωτικής καραντίνας χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοιό. Ωστόσο, εξακολουθεί και είναι θολό το τοπίο για την κάλυψη των εργαζόμενων που νοσούν, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί όταν εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών. Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα. Αντίθετα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας. Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Ο ΕΦΚΑ όμως δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τα επόμενα 24ωρα οπότε θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ. Κύκλοι στη μεταποίηση και στη βιομηχανία αναφέρουν ότι με δυσκολία βγαίνουν πλέον οι βάρδιες, ενώ κύκλοι του εμπορίου τονίζουν οτι προς το παρόν τα καταφέρνουν “κόβοντας” ρεπό υπαλλήλων και κάνοντας. Αν όμως τα κρούσματα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Πολλά μικρά καταστήματα τα οποία λειτουργούν με τον ιδιοκτήτη και ένα άτομο προσωπικό, ίσως αναγκαστούν προσωρινά να κλείσουν. Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στην εστίαση.
πηγή: protothema.gr
επιμέλεια: inkomotini.news