«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»: Το βιβλίο του Κώστα Λασκαράτου για τη σχέση Μουσείων και Εξωτερικής Πολιτικής

Η εμπειρία τριών Πρωθυπουργών, ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, και μιας φωτεινής προσωπικότητας που σημάδεψε την Ελλάδα.
ΒΙΒΛΙΟ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ
  • Η εμπειρία τριών Πρωθυπουργών, ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, και μιας φωτεινής προσωπικότητας που σημάδεψε την Ελλάδα.

Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της ΕΡΤ1, Κώστα Λασκαράτου, αποτελεί μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική πολιτιστική διπλωματία. Η σχέση πολιτισμού και εξωτερικής πολιτικής, αποκαλύπτεται μέσα από έξι παραδείγματα ελληνικών μουσείων. Ένα «εγχειρίδιο» για τους ανθρώπους που αγαπούν τον πολιτισμό και τη δύναμή του.

«Ένας Ευρωπαίος που δεν έχει πάει στην Ελλάδα, δεν είναι Ευρωπαίος», είχε κάποτε δηλώσει ο τέως διευθυντής του μουσείου του Λούβρου, Jean Luc Martinez. Αν ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, κατά πόσο αυτός έχει αρκούντως αξιοποιηθεί; Υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός;

Ο Μίκης Θεοδωράκης, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, είχε καταθέσει την άποψη του στον συγγραφέα, και για πρώτη φορά, αυτή, δημοσιεύεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Η έρευνα, η οποία αποτελεί στην ουσία μεταγραφή της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα, διανθίζεται από μια σειρά συνεντεύξεων και άρθρων προσωπικοτήτων οι οποίες εκ της θέσεώς τους διαδραμάτισαν ρόλο στο πεδίο της πολιτιστικής εξωτερικής πολιτικής, όπως ο τέως ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, και οι πρώην Πρωθυπουργοί, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.

«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»: Το βιβλίο του Κώστα Λασκαράτου για τη σχέση Μουσείων και Εξωτερικής ΠολιτικήςΑλήθειες, εμμονές, στερεότυπα, εμπόδια και ευκαιρίες. Τολμηρά μουσεία και πολιτιστικοί διάλογοι σε ακραίες συνθήκες. Παραδείγματα σωστής πρακτικής από τη διεθνή εμπειρία. Δύο εθνικά προτάγματα. Ένα «άτυπο πρωτόκολλο», που έσπασε. Ένα φυτώριο πολιτισμού. Μια άστεγη «μουσειακή εφηβεία» και μια θηριωδία που αφήνει μέχρι σήμερα πληγές. Ο ρόλος του μουσείου στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Η σχέση πολίτη–μουσείου, οι απαιτήσεις της κοινωνίας από την επίσημη πολιτεία, και μια μεγάλη…αντίφαση!

«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια: Ο Ρόλος των Μουσείων και άλλων Πολιτισμικών Φορέων στην Πολιτιστική Διπλωματία και τη Διεθνή Αλληλοκατανόηση». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης. Προλογίζει, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, K. E. Fleming. Επιμύθιο: Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Πρίνστον.

«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»: Το βιβλίο του Κώστα Λασκαράτου για τη σχέση Μουσείων και Εξωτερικής Πολιτικής

«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»: Το βιβλίο του Κώστα Λασκαράτου για τη σχέση Μουσείων και Εξωτερικής Πολιτικής

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood