Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της υπό-επιτροπής που εξετάζει την επαναλειτουργία των σχολείων έχει «κλειδώσει» και τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Screenshot_723

Αποφασισμένη να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με αυξημένο τέστινγκ, ακόμα και με rapid test όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς και με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των μαθητών από τη διασπορά του ιού, φέρεται η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δικαίως θεωρεί ότι με τα μέτρα που εφάρμοσε από την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων, το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, δεν χάθηκαν μαθήματα, και τα κρούσματα ήταν ελεγχόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των τμημάτων που χρειάστηκε να κλείσουν σε σύνολο 81.000 σε όλη την Ελλάδα, δεν ξεπέρασε ποτέ το 0.02%.
«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από ‘κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου (σ.σ. του νέου έτους) θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας την Τρίτη 4 ή την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Ήδη πάντως από σήμερα, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, επαναλειτουργούν κανονικά οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της υπό-επιτροπής που εξετάζει την επαναλειτουργία των σχολείων έχει «κλειδώσει» και τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Πρόθεση της επιτροπής φέρεται να είναι η αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self τεστ, αν αυτό είναι εφικτό. κάθε 5 ημέρες αντί για 7, ενώ η καραντίνα να ισχύει για 5 ημέρες. Συζητείται επίσης να γίνουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά την ιχνηλάτηση, δηλαδή σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, να ελέγχονται με rapid test, και να καταργηθεί ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω και μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα).
Μεταξύ των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπάρχουν δύο βασικά σενάρια με ακόμα δύο παραλλαγές:

Πρώτον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, και αξιολόγηση της κατάστασης ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, ώστε αν χρειαστεί, να κλείσουν τα σχολεία αργότερα.

Δεύτερον, άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου αλλά με νέα μέτρα και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα: Αύξηση των σελφ τεστ σε καθημερινή βάση αντί για δύο φορές την εβδομάδα, και όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους μαθητές αλλά και για τους εμβολιασμένους, ή η επιστροφή όλων των μαθητών με rapid test, όπως ανέφερε ως μία σκέψη που υπάρχει η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή προκειμένου όλα τα παιδιά να βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Τρίτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες, διάστημα το οποίο κρίνεται ικανό ώστε να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και περισσότεροι εμβολιασμοί μαθητών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει είτε να ακολουθηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, είτε – που είναι και το πιθανότερο – να υπάρξει αντίστοιχη χρονική παράταση της λήξης του σχολικού έτους το καλοκαίρι.

Τέταρτον, μετάθεση της επανέναρξης των μαθημάτων κατά μία ή δύο εβδομάδες, και παράλληλη εφαρμογή των μέτρων αυξημένου τέστινγκ και αλλαγής του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Όσον αφορά στην αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, η πρόταση που συζητείται είναι να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1.

πηγή: protothema.gr
επιμέλεια: inkomotini.news
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood