Πρόταση ψηφίσματος “Λαϊκής Συσπείρωσης” ΑΜ-Θ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Πρόταση ψηφίσματος εν όψει της κατάργησης επτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (μεταξύ αυτών του Δέλτα Έβρου και του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου), και την ενσωμάτωσή τους στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ η παράταξης της "Λαϊκής Συσπείρωσης".
Ο κ. Χρήστος Τρέλλης.

(φωτό: Χρήστος Τρέλλης)

Πρόταση ψηφίσματος εν όψει της κατάργησης επτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (μεταξύ αυτών του Δέλτα Έβρου και του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου), και την ενσωμάτωσή τους στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ η παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Με σύνθημα “να μη διευρυνθεί η επιχειρηματική δράση στο περιβάλλον” το προτεινόμενο ψήφισμα έχει ως εξής:

“ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ εκφράζει την αντίθεσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πλαίσιο διεύρυνσης και διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με βάση τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020. Νόμος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων και κάθε άλλης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, με πιο χαρακτηριστική την εγκατάσταση ΑΠΕ. Νόμος, που φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της Ε.Ε. και αποτελεί έναν ακόμα οργανικό κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Το νέο βήμα αφορά την ενσωμάτωση στο πλαίσιο του ΟΦΥΠΕΚΑ, των 7 πρώτων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 (Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Δέλτα Έβρου, Εθνικών Πάρκων Δάσους Δαδιάς, Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων), που αποφάσισε η κυβέρνηση, σε εφαρμογή του περιβαλλοντοκτόνου αυτού νόμου. Ανάλογες αποφάσεις θα ακολουθήσουν και για τους άλλους 22 φορείς το επόμενο διάστημα.

Το βήμα αυτό είναι συνέχεια της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Αποσκοπεί στην παράκαμψη κάθε περιορισμού και τήρησης των όποιων περιβαλλοντικών όρων υπήρχαν και έβαζαν κάποιους ελάχιστους περιορισμούς στην εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος. Συμβάλλει στη γενικευμένη προώθηση των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων στον ενεργειακό, στον κατασκευαστικό και στον τουριστικό τομέα.

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ, που είναι συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκσυγχρονίζοντας τη σχετική νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, επιταχύνεται πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος σε συνεργασία με ΜΚΟ, ανοίγει ο δρόμος ακόμα πιο διάπλατα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής πέφτουν στους εργαζόμενους των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura, που βρίσκονται στον “αέρα”, και στην πολύπλευρη περιβαλλοντική επιβάρυνση όλων των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα προστατευόμενα οικοσυστήματα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ ζητά:

– Την κατάργηση του νόμου 4685/2020 και κάθε άλλης απόφασης που διευκολύνει και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

– Την πλήρη ανάληψη της ευθύνης και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από κράτος, και όχι την ανάθεσή της σε διάφορα ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.

– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος.

– Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος (Διευθύνσεις Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Δασική Υπηρεσία, κ.λπ.) που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.

– Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών και έργων που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού, και όχι των κερδοφόρων επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.

– Την εξασφάλιση της πλήρους και δωρεάν πρόσβασης των εργαζόμενων, του λαού, σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές και σε όλους τους εθνικούς δρυμούς.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood