Ζαχαριάδης: “Μαζί με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίσουμε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που αθροίζουν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση”

"Πλέον δεν υπάρχει στην Ευρώπη καμία κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών. Η τελευταία ήταν η γερμανική που τερμάτισε τον βίο της με ήττα των Χριστιανοδημοκρατών. Δεν υπάρχει επίσης πουθενά αυτοδύναμη Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Όπου υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις, είναι κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς, Πρασίνων, ή με φιλελευθέρους όπως είναι στη Γερμανία".
zahariadis (1)

“Θέλουμε εκλογές διότι θεωρούμε τον κ. Μητσοτάκη μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης για την επόμενη μέρα στη χώρα. Πάνω σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούν όλοι. Διεκδικούμε την πρωτιά για να συγκροτήσουμε προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Θέλουμε μαζί με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίσουμε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που αθροίζει η δεξιά, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική λύση μαζί. Ζητάμε εκλογές γιατί η χώρα δεν μπορεί να είναι ακυβέρνητο καράβι μέσα στην τέλεια καταιγίδα”. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb και τον Αντώνη Γκιόκα ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη “είναι εφικτή και αναγκαία και με τις εκλογές θα αποδειχθεί, για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων, για να ισορροπήσει η χώρα ξανά, για να μιλήσουμε για την Ελλάδα του 2030 και του 2050 με στόχους και ενδιάμεσους σταθμούς”. Δείχνοντας, δε, ως οδηγό, την εκλογή Σολτς στη Γερμανία, επισημαίνει: “Πλέον δεν υπάρχει στην Ευρώπη καμία κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών. Η τελευταία ήταν η γερμανική που τερμάτισε τον βίο της με ήττα των Χριστιανοδημοκρατών. Δεν υπάρχει επίσης πουθενά αυτοδύναμη Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Όπου υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις, είναι κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς, Πρασίνων, ή με φιλελευθέρους όπως είναι στη Γερμανία”.

Ζαχαριάδης: "Μαζί με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίσουμε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που αθροίζουν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση"Ολόκληρη η συνέντευξη:

  • Κύριε Ζαχαριάδη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά από τον πρωθυπουργό την παραίτησή του και την προκήρυξη εκλογών. Τι άλλαξε τόσο αυτό το διάστημα, και παρ’ ότι βρισκόμαστε μέσα σε ακόμα ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά προσφυγή στις κάλπες;

Παρακολουθούμε, ανησυχούμε, αισθανόμαστε την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι ανίκανοι να διαχειριστούν κρίσεις. Στην πανδημία είμαστε για καιρό στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της δυτικής Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο, έχουμε διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και έχουν εξοντώσει την επιχειρηματικότητα, βεβαίως το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά εδώ μαζί με τη διεθνή κρίση πληρώνουμε και τις ιδεοληψίες Μητσοτάκη-Χατζηδάκη να περάσουν σε μια βιαστική αεριοποίηση (φυσικό αέριο) το ενεργειακό μας μίγμα. Κι ενώ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, το ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό επιτελείο της Μαξίμου Α.Ε., όπως έλεγε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, φτιάχνει μια εικονική πραγματικότητα. Δείτε όλες τις δηλώσεις Μητσοτάκη–Πλεύρη–Κικίλια (παλαιότερα): μονίμως προεξοφλούν ότι πάμε καλύτερα, «τελευταίο μίλι», «φυσιολογικό καλοκαίρι», «νικήσαμε την πανδημία», και μονίμως η χώρα πάει χειρότερα… Η αντιπολίτευση στοχοποιείται ως υπεύθυνη της κυβερνητικής αποτυχίας, και μάλιστα οι κυβερνώντες αντί να δουν τα λάθη τους, επιδίδονται σε μαθήματα αντιπολιτευτικής τακτικής προς τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με ύφος δασκάλου δημοτικού του μεσοπολέμου. Ζητάμε εκλογές γιατί η χώρα δεν μπορεί να είναι ακυβέρνητο καράβι μέσα στην τέλεια καταιγίδα. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εάν πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν υπάρχει μελέτη ή έρευνα που να δείχνει ότι υπάρχει διαφορά στη θνητότητα των πολιτών όταν διασωληνώνονται εντός ή εκτός ΜΕΘ, ενώ την είχε στα χέρια του από τον στενό συνεργάτη του, θα έπρεπε να παραιτηθεί. Το πέμπτο κύμα της πανδημίας έρχεται. Δείτε τι γίνεται από προετοιμασία στις άλλες χώρες, δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα. Όσο μένουν κάνουν ζημιά.

  • Τι δεν έκανε δηλαδή η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα το κάνετε εσείς;

Θα ακούγαμε τους επιστήμονες, θα ενισχύαμε το ΕΣΥ, θα αποκεντρώναμε σε όλα τα θεσμικά επίπεδα την αντιεμβολιαστική εκστρατεία, θα ενισχύαμε τους πολίτες που πραγματικά πλήττονται, θα είχαμε διαφορετικό σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης: Προσλήψεις εκπαιδευτικών και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε αυστηρότερα πρωτόκολλα ιχνιλάτησης στα σχολεία ώστε να μη γίνονται εστίες υπερμετάδοσης / Αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών, ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς / Καθολική επαναφορά της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα / Σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν self–rapid–μοριακά τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες για να υπάρχει γρήγορη απεικόνιση της δυναμικής της πανδημίας. Θα κάναμε αυτά που κάνουν σε άλλες χώρες του κόσμου που τα πάνε καλύτερα από εμάς. Δεν θα φουσκώναμε τα μυαλά του κόσμου ότι είμαστε σωτήρες, δεν θα ονομάζαμε τον εμβολιασμό «ελευθερία», αλλά «ασφάλεια», δεν είμαστε ελεύθεροι όταν εμβολιαζόμαστε, είμαστε «ασφαλέστεροι», και γι’ αυτό πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε, δεν θα δίναμε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ιστοσελίδες που δεν υπάρχουν ή σε απ’ ευθείας αναθέσεις σε φίλους και εκλεκτούς αλλά θα ενισχύαμε τον προϋπολογισμό του υπουργείου υγείας. Δεν θα μειώναμε τις δαπάνες για την υγεία για να αγοράσουμε πολεμικό υλικό, γιατί ο πόλεμος που έχουμε είναι πόλεμος δημόσιας υγείας. Δεν θα φτιάχναμε τον προϋπολογισμό του 2022 βασισμένοι στο σενάριο ότι σε λίγο ξεμπερδεύουμε με την πανδημία.

  • Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν δείχνουν ευνοϊκές για το κόμμα σας. Μπορείτε να ανατρέψετε αυτό το αρνητικό δημοσκοπικό περιβάλλον και να είστε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές;

Έχω βαρεθεί να μιλάω για δημοσκοπήσεις. Οι χώρες δεν κυβερνώνται με δημοσκοπήσεις. Κυβερνώνται με σοβαρές ηγεσίες που παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις προς όφελος των λαών τους. Δεν ψηφίζουν μόνο τα πρωτοσέλιδα, ούτε οι αναλυτές, ούτε οι δημοσκόποι, ούτε τα συμφέροντα. Ψηφίζει ο λαός. Όπως το πέτυχε ο Όλαφ Σολτς στη Γερμανία τον Σεπτέμβρη, έτσι πιστεύω ότι μπορεί να το πετύχει και θα το πετύχει και ο Τσίπρας το συντομότερο δυνατό. Δείτε τις δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση με προσοχή. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πανηγυρίζουν. Οι δημοσκοπήσεις έχουν πολύ σοβαρά μηνύματα για όλους μας. Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο ανασυγκρότησης και προοπτικής. Πιστεύω ότι είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. Μπορούμε και πρέπει να νοηματοδοτήσουμε την ολική μας επαναφορά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει επί της ουσίας να επανιδρυθεί, να θεμελιώσουμε όλοι όσοι συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια, ένα ευρύχωρο φιλόξενο σπίτι για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη. Να αγκαλιάσουμε όλες τις προελεύσεις από την ιστορική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία μέχρι τους Προοδευτικούς Κεντρώους, τους Σοσιαλιστές, τους Σοσιαλδημοκράτες. Πως θα το κάνουμε αυτό; Με το πρόγραμμά μας, με τις συμμαχίες μας, με την ανοιχτή ματιά μας. Αναγνωρίζοντας με γενναιότητα τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, αλλά κυρίως με όραμα. Εμείς πρέπει να μιλήσουμε για την Ελλάδα του 2030 και του 2050 με στόχους και ενδιάμεσους σταθμούς. Μια Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες, με πράσινη οικονομία, με οικονομική εξωστρέφεια, μια Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε., μια Ελλάδα ανθεκτική σε κρίσεις. Να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος σε όλους. Σε όλους! Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε και μας ακολουθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές. Αυτός ο κόσμος θα μας κάνει πρώτους ξανά, αυτό ο κόσμος που κάποιοι τον υποτιμούν και θέλουν να τον καταστήσουν αόρατο. Όσο κι αν το παλεύουν όμως, είναι ορατός και πανταχού παρών.

  • Θα επιμείνω λίγο στο θέμα των δημοσκοπήσεων και θα ήθελα ένα σχόλιο για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, με το τελευταίο να δείχνει αισθητά ανεβασμένο. Εκτιμάτε ότι θα σας προκαλέσει προβλήματα αυτή η εξέλιξη;

Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του και να του ευχηθώ αντοχή και δύναμη. Αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Δεν βλέπουμε τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ως πολιτικούς αντιπάλους, ούτε ως ανταγωνιστές. Ο μοναδικός πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί τον κορμό της προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας εδώ και μια δεκαετία, είναι η Δεξιά και είναι ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ανησυχούμε καθόλου, ίσα-ίσα. Γνωρίζουμε ότι αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα σήμερα στη χώρα, ένα μόνο μέτωπο υπάρχει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Άλλωστε με τον κ. Ανδρουλάκη είμαστε σε όμορους πολιτικούς χώρους και στην Ευρώπη. Πλέον δεν υπάρχει στην Ευρώπη καμία κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών. Η τελευταία ήταν η γερμανική κυβέρνηση που τερμάτισε τον βίο της με ήττα των Χριστιανοδημοκρατών. Δεν υπάρχει επίσης πουθενά αυτοδύναμη Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Πουθενά! Όπου υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις, είναι κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς, Πρασίνων, ή με φιλελευθέρους όπως είναι στη Γερμανία.

  • Επομένως, αν κατάλαβα σωστά, πιστεύετε ακόμα πως είναι εφικτός ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης;

Είναι εφικτό και αναγκαίο και με τις εκλογές θα αποδειχθεί. Αναγκαίο για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων. Για να ισορροπήσει η χώρα ξανά. Εμείς λοιπόν είμαστε σαφείς: Θέλουμε εκλογές, θεωρούμε τον κ. Μητσοτάκη μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης για την επόμενη μέρα στη χώρα. Πάνω σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούν όλοι. Διεκδικούμε την πρωτιά για να συγκροτήσουμε προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θέλουμε μαζί με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίσουμε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τα ποσοστά που αθροίζει η δεξιά, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική λύση μαζί.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood