Πανδημία: Οι σκέψεις Υπουργείου Υγείας και Επιτροπής Ειδικών εν όψει της επανέναρξης των σχολείων

Όλοι οι διασωληνωμένοι νοσούν με τη μετάλλαξη "Δ".
Screenshot_653

Την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, με το βασικό σενάριο να αφορά στη βούληση και στην αρχική θέση τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με αναπροσαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, “το πρωτόκολλο που τηρήθηκε είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από ‘κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου (σ.σ. του έτους) θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε”.

«Όλοι οι διασωληνωμένοι νοσούν με τη μετάλλαξη “Δ”»

Την ίδια στιγμή ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε: “Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της “Omicron”. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που τα έχουμε κι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα. Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες και πιο ήπιες. Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι, είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα. Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90%. Συνολικά έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα. Από τις νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία δεν είναι “Omicron”. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη “Δ”. Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων, και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ, γιατί η “Omicron” μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι’ αυτόν τον λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα”. 

“Πρωτόγνωρο φαινόμενο η “Omicron” – Τα κρούσματα ίσως αυξηθούν πάρα πολύ”

Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη μετάλλαξη “Omicron” πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του και εκτίμησε οτι “τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ. Ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στον μήνα, κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο. Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της “Omicron”. Στις 21-22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (σ.σ. των κρουσμάτων), και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από δέκα μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα”. Σημαντικό είναι, πρόσθεσε, “τα κρούσματα να μη μεταφέρονται σε νοσηλείες και να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες έως 30-40, είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους άνω των 60”. 

“Δεδομένη η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού”

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ο κ. Πλεύρης επεσήμανε: “Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση, σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση. Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό. Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο”. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για επέκταση της υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση. “Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε”, συνέχισε ο κ. Πλεύρης, “έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα. Δεν λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς), αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια”. Πάντως όπως ξεκαθάρισε, “δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood