Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για Πιστοποιητικά Εμβολιασμού και Πρόστιμα στους άνω των 60 ετών

Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για Πιστοποιητικά Εμβολιασμού και Πρόστιμα στους άνω των 60 ετών.
ΙΛΧΑΝ-ΒΟΥΛΗ-3-Αντίγραφο
Κατατέθηκε ερώτηση από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ με θέμα τα προβλήματα που ανέκυψαν στην καταγραφή δόσεων εμβολίων για Έλληνες πολίτες άνω των 60 ετών που διαμένουν για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό.
Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τονίζεται:

“Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την τρίτη και αναμνηστική δόση, ενώ έχει συμπληρωθεί επτάμηνο από τη δεύτερη, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ από 16ης Ιανουαρίου 2022. Στις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και αρκετοί συμπολίτες μας που διαμένουν για κάποια διαστήματα στο εξωτερικό (ομογενείς, για παράδειγμα, στην Αλβανία) ή έτυχε να βρίσκονται για μια περίοδο στο εξωτερικό για σπουδές ή επαγγελματικούς λόγους και έχουν κάνει εκεί μια, δύο ή και τις τρεις δόσεις. Σύμφωνα με τον Νόμο 4865/2021 (ΦΕΚ Τεύχος A’ 238/04.12.2021), στο άρθρο 24 παρ 3δ καλύπτονται και οι περιπτώσεις πολιτών από τρίτες χώρες. Περαιτέρω, όμως, ούτε στο εν λόγω νομοσχέδιο ούτε σε άλλο νομοθέτημα γίνεται αναφορά στη διαδικασία διαβίβασης των στοιχείων των εν λόγω περιπτώσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ), με σκοπό την αποφυγή επιβολής του προστίμου. Δεν διευκρινίζεται επίσης αν η διαβίβαση στοιχείων γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο ή αν ο πολίτης, ο οποίος εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία, οφείλει ο ίδιος να προβεί σε κάποια ενέργεια ώστε να μην του καταλογιστεί το εν λόγω πρόστιμο”.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

“Θέμα: Προβλήματα καταγραφής δόσεων εμβολιασμού Ελλήνων πολιτών που διαμένουν για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό και πρόστιμα εις βάρος των άνω των 60 ετών πολιτών

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την τρίτη και αναμνηστική δόση, ενώ έχει συμπληρωθεί επτάμηνο από τη δεύτερη, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ από 16ης Ιανουαρίου 2022.

Στις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και αρκετοί συμπολίτες μας που διαμένουν για κάποια διαστήματα στο εξωτερικό (ομογενείς, για παράδειγμα, στην Αλβανία) ή έτυχε να βρίσκονται για μια περίοδο στο εξωτερικό για σπουδές ή επαγγελματικούς λόγους και έχουν κάνει εκεί μια, δύο ή και τις τρεις δόσεις.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4865/2021 (ΦΕΚ Τεύχος A’ 238/04.12.2021), στο άρθρο 24 παρ 3δ καλύπτονται και οι περιπτώσεις πολιτών από τρίτες χώρες. Περαιτέρω, όμως, ούτε στο εν λόγω νομοσχέδιο ούτε σε άλλο νομοθέτημα γίνεται αναφορά στη διαδικασία διαβίβασης των στοιχείων των εν λόγω περιπτώσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ), με σκοπό την αποφυγή επιβολής του προστίμου. Δεν διευκρινίζεται επίσης αν η διαβίβαση στοιχείων γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο ή αν ο πολίτης, ο οποίος εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία, οφείλει ο ίδιος να προβεί σε κάποια ενέργεια ώστε να μην του καταλογιστεί το εν λόγω πρόστιμο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι Υπουργοί

  1. Με ποια διαδικασία ενημερώνεται η ΑΔΑΕ για τα στοιχεία των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή μέρος αυτού στο εξωτερικό, ώστε να μην τους επιβάλλεται πρόστιμο;
  2. Ποιά μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις όπως οι προαναφερθείσες και ποιά μέσα αντίδρασης διαθέτει ο πολίτης σε περίπτωση που του επιβληθεί το ως άνω πρόστιμο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Καμίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Ανδρέας Πουλάς

Αχμέτ Ιλχάν

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood