“Πυρά” Φάμελλου για την κατάργηση επτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura

"Η κατάργηση των Φορέων θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση".
ΦΑΜΕΛΛΟΣ 2

“Με την κατάργηση μέσα στα Χριστούγεννα επτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, καταρρέει το περιβαλλοντικό προσωπείο Μητσοτάκη”, τονίζει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και ταυτόχρονα διαμηνύει οτι “στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία»”. 

Μεταξύ των καταργούμενων Φορέων είναι και οι Φορείς Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου & Σαμοθράκης, και του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

"Πυρά" Φάμελλου για την κατάργηση επτά Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών NaturaΟλόκληρη η δήλωση του κ. Φάμελλου:

“Μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί ακόμα ένα χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η κατάργηση επτά φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Με ΦΕΚ που εκδόθηκε μόλις έκλεισε η Βουλή, στις 23/12, καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης:

  • του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας,
  • του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής,
  • του Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης,
  • του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου,
  • του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου,
  • του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων, Κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και
  • του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

  • Η διοίκηση των Φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα, και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια»,
  • Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019,
  • Οι τοπικοί Φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.

Αυτή η επιλογή αποδεικνύει την αντίληψη που έχει η ΝΔ για το περιβάλλον και τη διαχείρισή του, αλλά και την εκτίμηση που έχει για την Αυτοδιοίκηση, τους Παραγωγικούς Φορείς και της Κοινωνίας των Πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις διοικήσεις των Φορέων.

Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με αποτέλεσμα να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000, αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020.

Με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται.

Για αυτόν τον λόγο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία»“. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood