Μαθητές συζήτησαν με τον Δημ. Χαρίτου για τον Ψηφιακό κόσμο και τη Δημοκρατία

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση.
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου μαθητές 2ου Λυκείου Κομοτηνής (1)

Τον Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου επισκέφθηκαν στο γραφείο του στην Κομοτηνή δεκατρείς μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου με την καθηγήτριά τους, Κοινωνιολόγο και Υπεύθυνη του προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων», Κωνσταντίνα Δαλακούρα, στο πλαίσιο της εκπόνησης εργασίας τους με θέμα «Ψηφιακός κόσμος και Δημοκρατία».

Ο Βουλευτής αποδέχτηκε με χαρά τη σχετική πρόσκληση των μαθητών και απάντησε στις ερωτήσεις τους θέλοντας να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αποτελέσματα της εργασίας τους.

Σε μια ενδιαφέρουσα διαδραστική συζήτηση, ο κ. Χαρίτου κλήθηκε να απαντήσει στις εύστοχες ερωτήσεις που του έθεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες για το αν η χρήση τεχνολογιών στον πολιτικό τομέα μπορεί να δημιουργήσει στοιχεία σύγχρονης ηλεκτρονικής δημοκρατίας, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους ο σύγχρονος πολίτης μπορεί να έχει ενεργό συμμετοχή στα κοινά, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη σύνδεση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας με την ηλεκτρονική παιδεία, στη συμμετοχή των νέων στα κοινά την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, στις θετικές και αρνητικές πλευρές του σύγχρονου τρόπου ενημέρωσης των πολιτών, κ.ά.

Μαθητές συζήτησαν με τον Δημ. Χαρίτου για τον Ψηφιακό κόσμο και τη ΔημοκρατίαΟ Βουλευτής ευχαρίστησε τους μαθητές και τις μαθήτριες για την επίσκεψή τους και τη συζήτηση, και τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και της συμμετοχής του στις συνεδριάσεις εν μέσω πανδημίας με φυσική παρουσία αλλά και με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις άλλες χώρες στην ψηφιακή μετάβαση, και επεσήμανε οτι χρειάζεται να προχωρήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα, και με τον ψηφιακού μετασχηματισμό των μικρών ιδιαίτερα και των νέων επιχειρήσεων. Μέσω προγραμμάτων, πρόσθεσε, να αποκτήσουν δεξιότητες οι πολίτες για να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, και να διατεθούν ευρυζωνικές συνδέσεις νέας γενιάς με συνδεσιμότητα σε όλες τις περιοχές.

Ακόμη, έγινε συζήτηση για τη συμμέτοχη των μαθητών λόγω πανδημίας στην τηλεκπαίδευση, η οποία όμως όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρίτου, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ενώ επισημάνθηκε η μη δυνατότητα πρόσβασης όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση με κίνδυνο να ενισχυθούν οι ανισότητες.

Μαθητές συζήτησαν με τον Δημ. Χαρίτου για τον Ψηφιακό κόσμο και τη ΔημοκρατίαΠαράλληλα, έγινε συζήτηση για την τηλεργασία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για τους κινδύνους για την ιδιωτικότητα του χώρου των εργαζομένων και για τις σχέσεις εργασίας, θέματα που χρειάζεται να ρυθμιστούν όπως αναφέρθηκε.

Επιπλέον, συζητήθηκε ιδιαίτερα η ψηφιακή συμμέτοχη στις αποφάσεις που λαμβάνονται και το αν μπορούν αυτές να επηρεαστούν, με τον Βουλευτή να επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος υπερβολικών προσδοκιών ότι μπορεί να αλλάξει η πολιτική ατζέντα ή οι βασικές αποφάσεις, και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε νέες απογοητεύσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι υπέρ του ηλεκτρονικού πολίτη, του πολίτη του πληκτρολογίου, αλλά υπέρ του ενεργού πολίτη που συμμετέχει σε συλλογικότητες, σε κινήσεις πολιτών, κ.ά.

Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον για τις παραπάνω πληροφορίες, ενώ άκουσαν, τέλος, τις απόψεις του Βουλευτή σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Κατά τον Βουλευτή, σήμερα έχουμε μία έκρηξη πληροφοριών και αμφίδρομης επικοινωνίας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία είναι πιο πλουραλιστικά με τα άλλα συμβατικά μέσα επικοινωνίας. Αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να συμβάλλουν, με την ενεργοποίηση της κοινωνίας, στο να επηρεάσουν πολιτικές επιλογές, δεν μπορούν όμως να υποκαταστήσουν τους συμβατικούς τρόπους διαλόγου και αποφάσεων, αφού δεν αποτελούν χώρο συλλογικής διαδικασίας συζήτησης και αποφάσεων, αλλά κατάθεσης μεμονωμένων απόψεων.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood