Εξοφλούνται στις 23/12 οι αποζημιώσεις από τον παγετό της περασμένης άνοιξης

Θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ 71 εκατομμύρια ευρώ.
69b1bb72-pagetos-780x405-1

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ 71 εκατομμύρια ευρώ ως εξοφλήσεις αποζημιώσεων τόσο για τις ζημιές από τον παγετό της άνοιξης του 2021 ο οποίος έπληξε βαρύτατα δενδροκαλλιέργειες στο σύνολο της χώρας, όσο και για τις ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από άλλες αιτίες στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του τρέχοντος έτους.

Μέχρι σήμερα με τη διαδικασία πληρωμής προκαταβολών αλλά και εξοφλήσεων πορισμάτων για τις αποζημιώσεις του παγετού, έχουν ήδη καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο, το  οποίο εξασφαλίστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και Οικονομικών, σε εφαρμογή του νόμου 3.877/2010 και την εξόφληση αναδρομικών οφειλών των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τον ΕΛΓΑ.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών είναι εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο έθεσε η Κυβέρνηση.

H εξόφληση του συνόλου των πορισμάτων ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο 2022.

Εξοφλούνται στις 23/12 οι αποζημιώσεις από τον παγετό της περασμένης άνοιξης“Σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι προέβλεπαν ότι τo YπΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ δεν θα ανταποκριθούν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους, η αποτελεσματικότητά μας διαψεύδει τις προβλέψεις τους και ακυρώνει τις εκτιμήσεις τους”, τονίζουν ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σπ. Λιβανός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζος, και συμπληρώνουν: “Επιπροσθέτως ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί να πληρώνει ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021, όταν στο παρελθόν κάτι ανάλογο συνέβαινε μετά την πάροδο τουλάχιστον 15 μηνών”.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών πραγματοποιείται σε μία δόση και στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του έτους 2021 οι συνολικές αποζημιώσεις οι οποίες κατεβλήθησαν στους αγρότες για ζημίες 2020 και 2021, πλησιάζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο ΥπΑΑΤ, «πρόκειται για τις μεγαλύτερες πληρωμές αποζημιώσεων οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια και αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτικών νοικοκυριών τα οποία δοκιμάζονται από τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, απότοκα της κλιματικής κρίσης. Οι Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσουν την προσπάθεια του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού με απώτερη επιδίωξη την άμεση, καθοριστική στήριξη των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και το προσωπικό του ΕΛΓΑ για την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε οι πληρωμές να γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood