Με κοινοβουλευτική ερώτησή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, την οποία συνυπογράφουν τριάντα ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε “οι μαθητές που εντοπίζονται ως στενές επαφές κρουσμάτων Covid στα σχολεία και υποχρεούνται βάσει πρωτοκόλλου να προσκομίσουν δύο rapid test, όταν αυτά δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς, να γίνονται δωρεάν ώστε μην τα επιβαρύνονται οι οικογένειες τους”.          

Απευθυνόμενος στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, ο κ. Χαρίτου, επισημαίνει: “Τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι 6.000 κρούσματα καταγράφηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου στον μαθητικό πληθυσμό της ΑΜ-Θ. Ενώ λόγω του ενδεχομένου έξαρσης του πέμπτου κύματος πανδημίας, θα εκτιναχτούν σε μεγάλο αριθμό τα κρούσματα ανά τάξη. Επειδή τα διαγνωστικά τεστ είναι σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό της πανδημίας, ειδικά στη σχολική κοινότητα, η Πολιτεία οφείλει να τα εξασφαλίσει δωρεάν ώστε να μη χρειάζεται οι μαθητές να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια επωμιζόμενοι το κόστος, το οποίο αυξάνεται όταν υποβληθούν σε rapid test κι άλλα μέλη της οικογένειας του μαθητή/τριας ως «στενή επαφή», γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τη δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο”.

Χαρίτου στη Βουλή: "Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει δωρεάν rapid test στους μαθητές-στενές επαφές κρουσμάτων όταν δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιες δομές"Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κο υπουργό Υγείας

Προς την κα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Να διενεργούνται δωρεάν rapid test σε μαθητές στενές επαφές κρουσμάτων όταν δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς υγείας.

Στην έξαρση της πανδημίας και την κορύφωση του 4ου κύματος, τα κρούσματα σε όλη την χώρα αλλά και στα σχολεία, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι χιλιάδες (6.000) κρούσματα κορονοϊού στο μαθητικό πληθυσμό σε 2.065 τμήματα όλων των βαθμίδων σχολείων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν από το Σεπτέμβριο μέχρι και τις πρώτες 9 ημέρες του Δεκεμβρίου.

Τα 6.000 αυτά κρούσματα καταγράφονται ως εξής: 1.330 τον Σεπτέμβριο, 1.780 τον Οκτώβριο, 2.500 Νοέμβριο και 400 τον Δεκέμβριο. Ο αριθμός κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας της ΑΜΘ.

Βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ οι μαθητές/-τριες που αποτελούν «στενές επαφές» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 θα πρέπει, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι/-ες, να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς εργαστηριακούς ελέγχους (rapid test) σε προσδιορισμένες ημερομηνίες σε διάστημα επτά ημερών. Πολλοί γονείς για λόγους  εργασίας αδυνατούν να προλάβουν τις συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας των συνεργείων του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια προκειμένου να διενεργήσουν το rapid test για το μαθητή/τρια τη συγκεκριμένη μέρα που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το οικονομικό κόστος των ελέγχων.

Κόστος που φθάνει έως τα 20 ευρώ για κάθε rapid test, ενώ το κόστος αυξάνεται όταν υποβληθούν σε αυτό, κι άλλα μέλη της οικογένειας του μαθητή/τριας που αποτελεί «στενή επαφή» γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τα διαγνωστικά τεστ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό της πανδημίας ειδικά στην σχολική κοινότητα και γι’ αυτό θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν σε όλους. Για λόγους ισονομίας η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει πως όλα τα παιδιά που είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test στον τόπο κατοικίας τους, ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια ή να μετακινούνται μακριά προκειμένου να επισκεφτούν δημόσια δομή υγείας.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται η κα. Υπουργός: 

Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε να διενεργούνται δωρεάν rapid test σε μαθητές στενές επαφές κρουσμάτων όταν δεν είναι εφικτό να γίνουν σε δημόσιους φορείς υγείας; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αβραμάκης Ελευθέριος  

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Παπαδόπουλος Σάκης

Πέρπα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουφά Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος”.