Ο υποψήφιος της Αριστεράς, 35χρονος, καταγόμενος από την Κροατία, Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, και ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, επικρατώντας κατά κράτος στον δεύτερο γύρο του αντιπάλου του υποψήφιου της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Ο τελευταίος αναγνώρισε την ήττα του συγχαίροντας τον αντίπαλό του τηλεφωνικώς. Όπως ανέφερε στο twitter, «μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον Γκαμπριέλ Μπόριτς τον οποίο συνεχάρην για τον θρίαμβό του. Από σήμερα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής και αξίζει όλο μας τον σεβασμό και την εποικοδομητική συνεργασία. Η Χιλή έρχεται πάντα πρώτη».

4d7183d1 fhaoddzwuaql8mdΟ συνασπισμός της Αριστεράς που υποστήριξε τον Μπόριτς, στον οποίο συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα, πιστώνεται καθαρή νίκη άνευ προηγουμένου μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα των Άνδεων το 1990.

01e12d05 2021 12 20t030338z 1647000728 rc20ir98wh26 rtrmadp 3 chile election 1024x683 1
Οι Χιλιανοί γιόρτασαν στους δρόμους τη νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς – REUTERS/Ailen Diaz Πηγή: Protagon.gr

Ο Μπόριτς, που στα 35 του χρόνια μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο συμμετοχής στις εκλογές, συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι σχεδόν 44% του Καστ που αυτοπροβλήθηκε ως πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ και υποστηρίχθηκε από το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.

Η συμμετοχή στις κάλπες πλησίασε το 55%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό αφότου η ψήφος έπαψε να είναι υποχρεωτική, το 2012. Στον πρώτο γύρο, όπου η συμμετοχή έφτασε το 47%, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ είχε αναδειχθεί στην πρώτη θέση (27,9% έναντι 25,8% του Μπόριτς). Με το πρόγραμμά του όμως για το κράτος πρόνοιας, υποσχόμενος τη μεταστροφή μιας χώρας που έχει χαρακτηριστεί εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική, ο Γκαμπριέλ Μπόρις μπόρεσε να κερδίσει συσπειρώνοντας γύρω του τη μεσαία τάξη.

f4d5365d 2021 12 20t015112z 1702270055 rc2whr916qic rtrmadp 3 chile election 1024x683 1
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής ανεβαίνει στη σκηνή για να απευθυνθεί στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές του – REUTERS/Rodrigo Garrido Πηγή: Protagon.gr

Ο Μπόριτς επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας, και υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα» και μία «δημοσιονομικά υπεύθυνη» κυβέρνηση. «Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», σημείωσε απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του στο Σαντιάγο. Υπογράμμισε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που καταστρέφουν το περιβάλλον, ανάμεσά τους και το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, εξόρυξης ατσαλιού, χαλκού και χρυσού. «Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τον εαυτό μας. Δεν θέλουμε άλλες “ζώνες θυσίας”, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», τόνισε. Ο Μπόριτς σκοπεύει να προωθήσει μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως είπε να συνεισφέρουν «αυτό που τους αναλογεί» οι πλουσιότεροι Χιλιανοί – το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ – ενώ εξήγγειλε καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίο που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

8751eaae boricΗ θητεία του Μπόριτς, ο οποίος θα ορκιστεί στις 11 Μαρτίου, θα διαρκέσει έως το 2026.

Η νίκη του έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Κούβα, την Αργεντινή, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (Κόμμα Εργαζομένων), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρησή του με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».

b463855b screenshot 584Πηγές: protagon.gr, protothema.gr, cnn.gr, ethnos.gr, kathimerini.gr