Χαρίτου: “Ο Προϋπολογισμός δεν απαντά στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν η πανδημία και η ακρίβεια”

"Η κυβέρνηση ειδικά στη Θράκη πουλάει ανέξοδες υποσχέσεις για έργα χωρίς όμως να εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία - Αγνοούνται από τον Προϋπολογισμό, είναι αόρατοι, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι μας. Οι μικροί ιδιαίτερα παραγωγοί που είναι η πλειοψηφία και στη Ροδόπη".
Screenshot_577
  • Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022. «Ναι» είπαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ και ο διαγραφείς Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Για έναν προϋπολογισμό που “δεν απαντά στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν η πανδημία και η ακρίβεια”, μίλησε στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Ο βουλευτής εγκάλεσε ταυτόχρονα την κυβέρνηση οτι ειδικά “στη Θράκη μέσω της Διακομματικής Επιτροπής πουλάει ευχές και ανέξοδες υποσχέσεις για έργα χωρίς όμως να εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Υπογράμμισε ακόμη πως στον προϋπολογισμό “είναι μειωμένες κατά 820 εκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την υγεία”, και πως “τα 280 εκατομμύρια από αυτά θα λείψουν από τα Νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο λειτουργεί οριακά”.

Επιπλέον επεσήμανε πως “από τον προϋπολογισμό αγνοούνται οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες”.

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022:

“Ο υπουργός οικονομικών παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα. Η ανεργία είπε μειώθηκε, έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, όταν σε κάθε οικογένεια ένα ή δυο παιδιά αναζητούν μάταια εργασία. Η φτώχεια είπε έχει συρρικνωθεί, αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα, όταν την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά αγκομαχούν να βγάλουν τον μήνα! Ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 500 εκατομμύρια, χωρίς να πει ποιων οι λογαριασμοί φούσκωσαν. Δικαιολογημένα κάθε καλόπιστος θα αναρωτιέται: ή ο υπουργός απευθύνεται σε πολίτες κάποιας άλλης χώρας, ή κοινώς μας εμπαίζει.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους πολίτες όταν είχε στα χέρια του τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα. Σε μια περίοδο που ο κόσμος ζει στην αβεβαιότητα της πανδημίας. Και αντιλαμβάνεται τη διεθνή διάστασή της, αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά ότι αποτύχατε, όταν έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη. Αφήσατε τη χώρα υγειονομικά ανοχύρωτη, και τώρα που ήρθε στο φως η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, ο βασιλιάς είναι γυμνός. Αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη που συνειδητά έλεγε ο πρωθυπουργός για τους θανάτους χιλιάδων συμπολιτών μας, ενώ όφειλε από τη θέση του να γνωρίζει τα αποτελέσματα της μελέτης και την αλήθεια. Αναρωτιέμαι, σε ποια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε να σταθεί ένας πρωθυπουργός που ψεύδεται κατά αυτόν τον τρόπο;

Πώς απαντά στα δύο μεγάλα μέτωπα, της πανδημίας και της ακρίβειας, ο φετινός προϋπολογισμός, που συμπυκνώνει τις πολιτικές που θα ασκηθούν;

Κηρύξατε ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας μόνο και μόνο για να δικαιολογήσετε τη μείωση κατά 820 εκατομμύρια των δαπανών για την υγεία, τα 280 από τα οποία θα λείψουν από τα Νοσοκομεία. Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής η μονάδα no COVID της ΜΕΘ για όλη την Περιφέρεια λειτουργεί οριακά με υποβαθμισμένες υπηρεσίες παρά την προσπάθεια των υγειονομικών, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες κλινικές. Χρόνιες παθήσεις, περιστατικά που χρειάζονται επέμβαση, παραπέμπονται σε βάθος χρόνου, στην πραγματικότητα ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η ανομολόγητη επιδίωξή σας, φάνηκε άλλωστε όταν μεσούσης της πανδημίας μεταβάλατε τον χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής-Σταύρος Νιάρχος και από ΝΠΔΔ το μετατρέψατε σε Ιδιωτικού Δικαίου.

Τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για την πλειοψηφία της κοινωνίας και την πραγματική οικονομία, μόνο ως ληγμένες ασπιρίνες μπορούν να χαρακτηριστούν. Για σας το τσουνάμι της ακρίβειας είναι παροδικό σύννεφο και όχι η εκδήλωση της καταιγίδας που έρχεται για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ιδιαίτερα τους νέους μας, ακρίβεια που ήδη συρρικνώνει εισοδήματα, σαρώνει τζίρους και θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Αντί να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό τώρα στα 800 €, επιμένετε στην ντροπιαστική αύξηση από 1/1 σε 13 € τον μήνα, δηλαδή 50 λεπτά τη ημέρα.

Σε ποια εργοδοτικά συμφέροντα έχετε δεσμευθεί και αθετείτε την υπόσχεσή σας για διπλάσια αύξηση του μισθού σε σχέση με το ποσοστό της ανάπτυξης;

Αντί της 13ης σύνταξης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς καταργήσατε, δίνετε για φέτος μόνο το βοήθημα των 250 € που εξανεμίστηκε ήδη από την ακρίβεια.

Μειώνετε κατά 1,7 δισ. € τις δαπάνες για τις αναγκαίες σήμερα κοινωνικές πολιτικές.

Χαρίτου: "Ο Προϋπολογισμός δεν απαντά στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν η πανδημία και η ακρίβεια"

Αγνοούνται από τον προϋπολογισμό, είναι αόρατοι, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι μας. Οι μικροί ιδιαίτερα παραγωγοί που είναι η πλειοψηφία και στη Ροδόπη.

Οι αγρότες έπαθαν σοκ βλέποντας διπλάσιους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από πέρυσι λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Λογαριασμός με 265 € η χρέωση ρεύματος, 346,95 € η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Εκτινάχθηκε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής στην ενέργεια και στα αγροτικά εφόδια. Ράλι κάνουν οι τιμές των λιπασμάτων· 265 € είχε πέρυσι ο τόνος της νιτρικής αμμωνίας, 775 € φέτος – σχεδόν τριπλασιάστηκε και μιλάμε για τη χονδρική. Ένα σακί λίπασμα που θα χρειαστούν τον άλλο μήνα οι αγρότες, αναλογεί σε πάνω από 200 κιλά σιτάρι.

Αν δεν υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μικρούς παραγωγούς, αν δεν μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, αν δεν επιστρέψετε σε όλους τους αγρότες την παρακράτηση, αν δε μειωθεί το αγροτικό ρεύμα, θα μείνουν χωράφια άσπαρτα.

Η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, που λέει ο υπουργός, θα μείνουν όνειρα θερινής νυκτός.

Ακόμη περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν από πρώιμους παγετούς, να αποζημιωθούν. Το ίδιο και οι καπνοπαραγωγοί που υποσχεθήκατε να τους δώσετε έκτακτη ενίσχυση.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό, στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που ασφυκτιά μέσα στην πανδημία με μειωμένη την καταναλωτική ζήτηση, χωρίς ρευστότητα, και αποκλεισμένη από το τραπεζικό δανεισμό.

Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που τους αποκλείσατε ουσιαστικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης των 12,8 δισ. €;

Σας καταθέσαμε ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά εσείς δεν ακούτε.

Αποκλείσατε την περιφερειακή ανάπτυξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντί να μειωθούν, θα διευρυνθούν οι περιφερειακές ανισότητες, θα ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε βάρος της περιφέρειας.

Στη Θράκη, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής, «πουλάτε» ευχές, ανέξοδες υποσχέσεις για έργα χωρίς να έχουν κανένα αντίκρισμα στους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης ή σε αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης ότι θα γίνει η Ροδόπη, σε κακέκτυπο της χώρας τη μετατρέπετε. Τι έγινε με τη βιομηχανία SHELMAN, με τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί πέρυσι τον Μάρτη ότι όπου να’ ναι ανοίγουν. Τι γίνεται με τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών για τα οποία τράπεζες εκδίδουν διαταγές πληρωμών;

Επανειλημμένα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησα την κατασκευή του αρδευτικού έργου του φράγματος του Κομψάτου με την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εσείς κάνετε πως δεν ακούτε.

Ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, ούτε στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σήμερα η ανάγκη αυτή γίνεται υπόθεση των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν και διεκδικούν την πολιτική αλλαγή, για να ξαναέρθει η ελπίδα στην κοινωνία  και η προοπτική στον τόπο μας».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood