Το Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ) αποφάσισε ότι οι γονείς του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια σε όλα τα κράτη-μέλη.

Το ΔΕΕ υποστηρίζει ότι ένα παιδί με δύο γονείς του ιδίου φύλου που έχουν αναγνωριστεί ως οικογένεια σε ένα κράτος της Ε.Ε., πρέπει επίσης να αναγνωρίζεται νομικά ως οικογένεια και από τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.

Η ιστορία της μικρής Sara που οδήγησε στην απόφαση

Η υπόθεση ήρθε ενώπιον του δικαστηρίου αφού οι βουλγαρικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν πιστοποιητικό γέννησης στη νεογέννητη κόρη ενός ομόφυλου ζευγαριού, με το επιχείρημα ότι ένα παιδί δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες. Η Βουλγάρα Kalina Ivanova και η γεννημένη στο Γιβραλτάρ Jane Jones που έχει βρετανική υπηκοότητα, είναι και οι δύο εγγεγραμμένες ως μητέρες της Sara η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία το 2019. Αλλά κανένας από τους γονείς δεν είναι ισπανικής καταγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι η υπηκοότητα σε αυτή τη χώρα δεν επιτρέπεται, και σύμφωνα με τον νόμο βρετανικής υπηκοότητας του 1981, η Jones δεν μπορεί να μεταβιβάσει τη βρετανική υπηκοότητα στην κόρη της καθώς γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ. Η Ivanova ζήτησε βουλγαρική υπηκοότητα για το παιδί, όμως η αίτησή της απορρίφθηκε λόγω ομόφυλου γάμου που δεν αναγνωρίστηκε νομικά στη Βουλγαρία. Έτσι η μικρή Σάρα κινδύνευε να μην θεωρείται υπήκοος κάποιου κράτους, ανίκανη να φύγει από τη χώρα διαμονής της οικογένειάς της, την Ισπανία, καθώς και να διαθέτει προσωπικά έγγραφα, περιορίζοντας επομένως την πρόσβασή της στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην κοινωνική ασφάλιση. Το ΔΕΕ αποφάσισε ότι το παιδί πρέπει να λάβει βουλγαρικό διαβατήριο.

«Αυτή είναι μια αληθινή απόδειξη ότι η Ε.Ε. είναι μια ένωση ισότητας και ανυπομονούμε να δούμε τις οικογένειες-ουράνιο τόξο να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και σε άλλα θεμελιώδη δικαιώματα επί ίσοις όροις με οποιονδήποτε άλλον. Η απόφαση έφερε την πολυαναμενόμενη διευκρίνιση ότι η γονεϊκότητα που έχει εδραιωθεί σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να απορριφθεί από ένα άλλο, με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ταυτότητας», δήλωσε η Arpi Avetisyan, επικεφαλής της ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, LGBTI ILGA.