Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση του ΕΦΚΑ το 2022

Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση του ΕΦΚΑ το 2022.
263076841_10159817941318464_6572244358756978833_n

Μέχρι πρότινος η εμπειρία των πολιτών από τον ΕΦΚΑ είχε συνδεθεί με το «κακό» πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης: τη γραφειοκρατία, την αδυναμία επικοινωνίας, την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό.

Σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά. Τους τελευταίους μήνες ο ΕΦΚΑ εφαρμόζει μια σειρά από δράσεις με στόχο την οριστική αντιμετώπιση προβλημάτων που υποβαθμίζουν την εξυπηρέτηση του πολίτη.

  • Στο επίκεντρό τους βρίσκεται η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την παροχή περισσότερων από 50 ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τη δυνατότητα για ηλεκτρονικά ραντεβού, την υπηρεσία myEFKAlive, κ.ά.
  • Καθοριστικό επίσης ρόλο στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών έχει η λειτουργία του 1555, του νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς χρέωση, και με ελάχιστο χρόνο αναμονής. Μέχρι τώρα το νέο τηλεφωνικό κέντρο έχει δεχθεί περίπου 400.000 κλήσεις πολιτών, από τις οποίες έχει εξυπηρετηθεί το 96%.

Η προσπάθεια όμως για τον οργανωτικό και ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι συνεχής. Έτσι, εντός του 2022 πρόκειται να υλοποιηθούν νέες ή να επεκταθούν υφιστάμενες δράσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω το ψηφιακό προφίλ του οργανισμού και θα αναβαθμίσουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών. Ειδικότερα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εξής δράσεις:

  • σταδιακή κατάργηση της ανάγκης τηλεφωνικής επικοινωνίας με φυσικά υποκαταστήματα, καθώς το σύνολο της εξυπηρέτησης των πολιτών θα γίνεται μέσω του ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου 1555.
  • ανάπτυξη 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών οι οποίες θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για φυσική παρουσία και αναμονή στα υποκαταστήματα του φορέα. Ήδη κάθε μήνα πραγματοποιούνται περίπου 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποτρέποντας αντίστοιχες μετακινήσεις και περιορίζοντας δραστικά την ταλαιπωρία των πολιτών.
  • ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2021 της συγχώνευσης των φυσικών υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, με σκοπό να δημιουργηθεί σε κάθε νομό μια ενιαία διεύθυνση. Έτσι αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις, η σύγχυση και η ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ βελτιώνεται και ο συντονισμός μεταξύ των υπαλλήλων.
  • σταδιακή κατάργηση των επισκέψεων στα φυσικά υποκαταστήματα για υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν ακόμη περισσότερο τα υποκαταστήματα, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών που χρειάζεται να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία, αλλά και την καθημερινότητα των εργαζομένων του ΕΦΚΑ.
  • επέκταση παντού της υπηρεσίας myefkalive, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, με τηλεδιάσκεψη ή βιντεοκλήση. Η υπηρεσία ξεκίνησε καλύπτοντας αρχικά τους κατοίκους των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Σήμερα έχει επεκταθεί και στα νησιά του Ιονίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ σταδιακά θα προστεθούν όλες οι περιοχές της Ελλάδας.
  • μονιμοποίηση της υπηρεσίας των ηλεκτρονικών ραντεβού για τις υποθέσεις όπου είναι απαραίτητη η επίσκεψη στα φυσικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 860.000 ηλεκτρονικά ραντεβού, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν επεκταθεί από τις δύο εβδομάδες στις πέντε.
Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση του ΕΦΚΑ το 2022
Ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα δε με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, για τον ΕΦΚΑ παραμένει ως προτεραιότητα η επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό:

  • έχει τεθεί σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων συνταξιοδότησης σε πραγματικό χρόνο,
  • εντός του Νοεμβρίου ανέλαβαν σε πρώτη φάση δράση 179 πιστοποιημένοι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές προκειμένου να βοηθήσουν ως εξωτερικοί συνεργάτες στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων.

“Έχουμε κάνει πολλά, αλλά απαιτούνται ακόμη περισσότερα. Τα προβλήματα του ΕΦΚΑ απαιτούν περαιτέρω άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οριστικά. Είναι προβλήματα διοικητικής φύσης, κακής οργανωτικής δομής, έλλειψης κινητροδότησης αλλά και ελέγχου των εργαζομένων, αργόσυρτων διαδικασιών που σχετίζονται με τις προμήθειες, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και την πειθαρχική διερεύνηση καταγγελιών. Για αυτό και παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ […] προς όφελος των πολιτών αλλά και των εργαζομένων. […] ο ΕΦΚΑ μπαίνει σε σύγχρονες ράγες. Αποκτά περισσότερη διοικητική αυτοτέλεια, μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερη διοικητική οργάνωση. Αξιοποιεί τις καλύτερες πρακτικές και τα καλύτερα στελέχη από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι θα καταφέρουμε να μετασχηματίσουμε τον πλέον προβληματικό Φορέα της Δημόσιας Διοίκησης σε έναν Οργανισμό που θα υπηρετεί και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει κοινωνική πολιτική στην πράξη, με συμμάχους τους πολίτες!”, δηλώνει σχετικά ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood