Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) για το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, το οποίο αφορά και στη Θράκη, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα Καιρικά Νέα Θράκης: “Περί τις 9-10 το πρωί του Σαββάτου 11/12/21 θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές στα δυτικά και στα κεντρικά τμήματα της Θράκης, ενώ πολύ γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν παντού και θα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα. Οι βροχές μετά τις μεσημεριανές ώρες θα ενταθούν και αναμένεται προς τις απογευματινές-βραδινές ώρες να σημειωθούν μεγάλες ραγδαιότητες σε πολλές περιοχές, με έμφαση στα ορεινά τμήματα των Νομών Ξάνθης και δυτικής Ροδόπης (βόρεια-βορειοδυτικά του Ιάσμου). Οι βροχές θα συνεχιστούν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με εξασθένηση προς το ξημέρωμα της Κυριακής. Ταυτόχρονα θα έχουμε σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα πνέουν έως πολύ θυελλώδεις από νότιες διευθύνσεις (μεγάλη προσοχή ειδικά τις απογευματινές-πρώτες βραδινές ώρες). Εφιστάται η προσοχή πολιτών και αρμόδιων φορέων για πιθανή εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Σημαντικό ρόλο στην αυξημένη επικινδυνότητα παίζει το ήδη κορεσμένο έδαφος από τις βροχές που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο”.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ:

  • Αναμένονται πολύ υψηλά ύψη βροχής στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.
  • Στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.
  • Αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:
α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

γ. Το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική), προσδιορίζεται τις απογευματινές-πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.