Εμβληματικές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία

Τα δικαιώματα των ΑμεΑ ήταν η πρώτη οριζόντια δημόσια πολιτική που ανέλαβε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019, ενώ έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2020, κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που αποτελεί ένα πλήρες πρόγραμμα έξι πυλώνων και τριάντα δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Screenshot_502

Τα δικαιώματα των ΑμεΑ ήταν η πρώτη οριζόντια δημόσια πολιτική που ανέλαβε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019, ενώ έναν χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2020, κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που αποτελεί ένα πλήρες πρόγραμμα έξι πυλώνων και τριάντα δράσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Εμβληματικές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρίαΈκτοτε, στην κατεύθυνση αυτή έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί μια σειρά εμβληματικές πολιτικές.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

 1. Ενεργοποιήθηκε ο Συντονιστικός Μηχανισμός του ν. 4488/2017, ενώ ορκίστηκαν και ανέλαβαν συγκεκριμένο έργο τα επιμέρους, υπεύθυνα για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, Σημεία Αναφοράς, σε Υπουργεία, Περιφέρειες και Δήμους.
 2. Έγινε κωδικοποίηση της διάσπαρτης και κατακερματισμένης νομοθεσίας που αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
 3. Συστάθηκε και συγκροτήθηκε η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας.
 4. Ξεκίνησε η καταγραφή όλων των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να αξιολογηθούν ως προς τις συνθήκες προσβασιμότητάς τους και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να καταστούν πλήρως προσβάσιμα.
 5. Θεσμοθετήθηκε ο Προσωπικός Βοηθός, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, για 1.000 άτομα με αναπηρία (και τους αντίστοιχους βοηθούς τους) σε πρώτη φάση, και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εφαρμογή του θα εξειδικευθεί άμεσα δια της δευτερογενούς νομοθεσίας.
 6. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο πλέον τα άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς την υποχρέωση επανεξέτασης.
 7. Ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης.
 8. Δημιουργούνται διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για παιδιά  και εφήβους με αναπηρία, στο πλαίσιο της προώθησης της αποϊδρυματοποίησης.
 9. Συντάχθηκε Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη συμπεριληπτική εκπαίδευση.
 10. Ολοκληρώθηκε ο διορισμός 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ο διορισμός 10.500 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προϋπόθεση την ύπαρξη της συμπεριληπτικής/ενταξιακής διάστασης στην επιμόρφωσή τους.
 11. Τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2022 η Κάρτα Αναπηρίας που θα κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία.
 12. Καταργήθηκε οριστικά η υποχρέωση των αναπήρων με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις να περνούν ξανά και ξανά επιτροπές για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης αναπηρίας τους.
 13. Προχωρά η μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της οδού Πειραιώς σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με θέρμανση, κλιματισμό και χώρους στάθμευσης, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση στην πράξη. Παράλληλα δρομολογείται και η αναβάθμιση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.
 14. Σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν, προγράμματα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές 0-6 ετών.
 15. Ενισχύονται οι θεσμοί της αναδοχής και της υιοθεσίας για τα παιδιά στις δομές παιδικής προστασίας.
 16. Προχωρά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών για τα άτομα με οπτική αναπηρία, με βάση σχετικό πόρισμα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
 17. Διασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε: 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.
 18. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς τους.

Εμβληματικές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood