Ο Π. Τσακλόγου απέκλεισε το ενδεχόμενο σύστασης Τοπικού Γραφείου e-EΦΚΑ στις Σάπες

Με ερώτηση που είχε καταθέσει στις 13/10/2021, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητούσε την επαναλειτουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων και τη σύσταση Τοπικού Γραφείου e-EΦΚΑ στον Δήμο Σαπών.
tsakloglou (1)

Με ερώτηση που είχε καταθέσει στις 13/10/2021, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητούσε την επαναλειτουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων και τη σύσταση Τοπικού Γραφείου e-EΦΚΑ στον Δήμο Σαπών.

Κι αν για το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων απέσπασε την προοπτική της επαναλειτουργίας του, εντούτοις όσον αφορά τη σύσταση Τοπικού Γραφείου e-EΦΚΑ ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ισχυριζόμενος ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Οργανισμό του ΕΦΚΑ. Επέμεινε, δε, δυστυχώς, στο ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετούνται από τη Διεύθυνση Ροδόπης του ΕΦΚΑ που βρίσκεται στην Κομοτηνή. Και για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις για την ταλαιπωρία των πολιτών που συνεπάγεται η μετακίνησή τους στην Κομοτηνή, επικαλέστηκε τον…ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ που θα δημιουργήσει στο απροσδιόριστο μέλλον νέες δυνατότητες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ολόκληρη η απάντηση του Υφυπουργού:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή κ. Δημήτρη Χαρίτου, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στον Οργανισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), Π.Δ. 8/2019, Α 8/23.01.2019, προβλέπονται οι εξής περιφερειακές υπηρεσίες:

α) Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (Π.Υ.Σ.Υ.), με έδρα τις κατά τόπους έδρες των Περιφερειών,
β) Τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ που υπάγονται στις Π.Υ.Σ.Υ. και
γ) Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στις Τοπικές Διευθύνσεις.

Για τη σύσταση των μονάδων του Φορέα ελήφθησαν υπόψη:
– Το πλήθος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργοδοτών ανά Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και η κατανομή τους ανά Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο και Δημοτική ενότητα για τους μεγάλους Δήμους.
– Η Διοικητική Διαίρεση της χώρας με βάση το Σχέδιο Καποδίστριας και το Σχέδιο Καλλικράτης.
– Ο πληθυσμός της χώρας με βάση την απογραφή του 2011.
– Η χαρτογράφηση και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των Περιφερειών, των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων με βάση το σχέδιο Καλλικράτης.

Στα Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης των Τοπικών Διευθύνσεων καθώς και στα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ μπορεί να απευθύνεται το σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων όλων των πρώην Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, ορισμένοι εκ των οποίων (όπως τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ κ.α), έως την έναρξη λειτουργίας των μονάδων αυτών, για την εξυπηρέτησή τους απευθύνονταν αποκλειστικά σε υπηρεσίες της Αθήνας.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης λειτουργεί από 24/4/2019 (ΦΕΚ 2394 Β ́/19-6-19) η Τοπική Διεύθυνση Ροδόπης με έδρα την Κομοτηνή, όπου μπορούν να απευθύνονται συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι όλων των πρώην Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, γεγονός που συνιστά αναβάθμιση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ασφαλιστικό κοινό της περιοχής.

Πρόθεση της Διοίκησης του Φορέα είναι η εξυπηρέτηση του ασφαλιστικού κοινού και, όπου είναι εφικτό, εξετάζεται η δυνατότητα σύστασης Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 35 του Π.Δ. 8/2019.

Επιπλέον, από 08.05.2021 όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Φορέα, έχουν την δυνατότητα να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) για να διεκπεραιώνουν συγκεκριμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (ΦΕΚ 1396/08.04.2021).

Τέλος, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του Φορέα με απώτερο σκοπό τη δημιουργία και νέων δυνατοτήτων εξυπηρέτησης των πολιτών, διευρύνοντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, προκειμένου να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών, περιορίζοντας την ανάγκη προσέλευσής τους για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους στις Τοπικές Υπηρεσίες και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους με την ταυτόχρονη παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού ξεκίνησε η νέα ψηφιακή υπηρεσία myEFKAlive (ΦΕΚ Β ́3265/22-7-21 και Β ́4610/6-10-21), με σκοπό την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης από τον υπολογιστή ή το κινητό του, με την οποία θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε μονάδες του e-ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν αρκετές από τις συναλλαγές τους με τον Φορέα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν για να εξυπηρετηθούν. Στόχος της Διοίκησης είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να ενταχθούν στην εν λόγω υπηρεσία το σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας, καθώς και τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, έτσι ώστε εντός του 2022 να καλύπτεται το σύνολο της επικράτειας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood