Δημιουργείται “Πύλη Ανοιχτών Γεωεπιστημονικών Δεδομένων” (GEOPORTAL)

Ένα πολύ σημαντικό έργο.
Screenshot_462

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο «Δημιουργία Πύλης Ανοιχτών Γεωεπιστημονικών Δεδομένων (GEOPORTAL)» της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.).

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., με την οποία η ΕΑΓΜΕ έχει συνάψει Προγραμματική Συμφωνία για την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση και λειτουργία του Έργου, ανακοίνωσε τη διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης για τον Ηλεκτρονικό Ανοικτό Διαγωνισμό.

Κύριος φορέας του έργου είναι η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.844.396,80€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Για την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες.

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία Χαρτογραφικού Κόμβου της ΕΑΓΜΕ για την παροχή υπηρεσιών ελεύθερων γεωχωρικών δεδομένων με τη μορφή χαρτογραφικών υπηρεσιών παγκοσμίου ιστού (WEB MAP SERVICES) και ανοικτών προτύπων (Rest, OGC, κ.λπ.), και στη μετατροπή όλων των δεδομένων της ενιαίας βάσης της ΕΑΓΜΕ, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία INSPIRE.

Δημιουργείται "Πύλη Ανοιχτών Γεωεπιστημονικών Δεδομένων" (GEOPORTAL)Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

 • Δημιουργία Χαρτογραφικών Υπηρεσιών.
 • Δημιουργία Υπηρεσιών Ευρετηρίου.
 • Μετατροπή όλων των Γεωχωρικών Δεδομένων της Ενιαίας Βάσης της ΕΑΓΜΕ, καθώς και δημιουργία Μεταδεδομένων σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία INSPIRE.
 • Εφαρμογές Γεωεπεξεργασίας και Πληθοπορισμού (Crowd Sourcing).
 • Ψηφιοποίηση και Διάχυση Υλικού της Βιβλιοθήκης της ΕΑΓΜΕ.
 • Εφαρμογές Εικονικής Πλοήγησης.
 • Επέκταση Υφιστάμενης Λειτουργικότητας.

Σκοπός του έργου είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων Γεωχωρικών Δεδομένων για τις Γεωεπιστήμες, τα οποία είναι χρήσιμα σε αρκετούς τομείς δραστηριοτήτων (ενέργεια, περιβάλλον, μεγάλα τεχνικά έργα και κατασκευές, επιχειρηματικότητα, κ.λπ.).

Επίσης, με την υλοποίηση του έργου GEOPORTAL θα επιτευχθεί η ψηφιοποίηση και διάχυση του υλικού της Βιβλιοθήκης της ΕΑΓΜΕ, η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιστημονικά εξειδικευμένες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας σε θέματα γεωλογίας και γεωεπιστημών, ενώ θα αναπτυχθούν και εφαρμογές εικονικής πλοήγησης για τα εκθέματα του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, καθώς και σημαντικών γεωλογικών προορισμών όπως τα ηφαίστειας της Σαντορίνης, Μήλου, κ.ά.

Τα οφέλη από την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου για την εθνική οικονομία, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, είναι:

 • Ελεύθερα Γεωπιστημονικά Δεδομένα.
 • Συμβολή στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 με την δημιουργία μίας Πύλης Διάθεσης Χωρικών Δεδομένων για τις Γεωεπιστήμες, διαλειτουργικής και πλήρως διασυνδεδεμένης με τις κυβερνητικές πύλες δεδομένων και μεταδεδομένων.
 • Δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων και εφαρμογών που βασίζονται στις γεωπληροφορίες της ΕΑΓΜΕ, συμβάλλοντας στην εξυγίανση του αθέμιτου ανταγωνισμού και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.
 • Ευκολότερη προώθηση της γεωεπιστημονικής γνώσης και παροχή ψηφιακών πληροφοριών σε τομείς της επιχειρηματικότητας που μπορούν να την αξιοποιήσουν.
 • Διάχυση της επιστημονικής γνώσης και ενίσχυση του επιμορφωτικού ρόλου της ΕΑΓΜΕ στη Κοινωνία.
 • Διαφύλαξη και προστασία του μοναδικού αρχείου γεωπληροφοριών του τέως ΙΓΜΕ από τη φθορά και από οποιαδήποτε πράξη καταστροφής.
 • Ανταγωνιστικότητα της ΕΑΓΜΕ έναντι των λοιπών Γεωλογικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημιουργείται "Πύλη Ανοιχτών Γεωεπιστημονικών Δεδομένων" (GEOPORTAL)

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood