Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Κομοτηνή: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια “Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών”

Κομοτηνή: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια “Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών”

Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜ-Θ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής τα αποκαλυπτήρια «Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών».

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.
Το μνημείο ανεγέρθηκε με δαπάνη του του ιδιώτη Ιωάννη Γιαννάκη και του Δήμου Κομοτηνής, με αφορμή τον θάνατο εν ώρα καθήκοντος του Ανθυποπυραγού Ιωάννη Ζαφειρόπουλου ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Φεβρουάριου του 2021 όταν επιχειρούσε με συναδέλφους του να προσεγγίσει το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του οικισμού Απαλού στον Έβρο για απεγκλωβισμό μαθητών από τις πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις.
Το κλίμα κατά την τελετή ήταν φορτισμένο συναισθηματικά καθώς παρέστη και η οικογένεια του εκλιπόντος η οποία παρέλαβε από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ένα τιμητικό  αγαλματίδιο ως φόρο τιμής στον πεσόντα πυροσβέστη. 
Κομοτηνή: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια "Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών"Ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Κούκουρας ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «… αφορμή για την κατασκευή του μνημείου αυτού ήταν το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός της ξαφνικής απώλειας ενός εξαιρετικού συναδέλφου μας, του Ανθυποπυραγού Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, τον οποίο δεν ξεχνούμε και ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε με την προτροπή του Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη Υποστράτηγου Π.Σ. Μάριου Αποστολίδη και ολοκληρώθηκε με την ευγενική χορηγία ιδιωτών, φίλων του Π.Σ. και του Δήμου Κομοτηνής, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Η κατασκευή του δεν ήταν απλά υποχρέωση αλλά καθήκον μας, ώστε στέκοντας κάποιος εμπρός του, να θυμάται όλους αυτούς τους ηρωικούς συναδέλφους που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τους συνανθρώπους μας, τις περιουσίες τους και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Περνώντας μπροστά από αυτό το μνημείο ας κάνουμε μια στάση και με ευλάβεια ας προσευχηθούμε για την ψυχή αυτών που θυσιάστηκαν, θυμίζοντάς μας ότι το λειτούργημα που επιτελούμε, το αίσθημα του καθήκοντος, υπερβαίνει πολλές φορές την προστασία της προσωπικής μας ζωής».
Κομοτηνή: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια "Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών"Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης κατά την ομιλία του ανέφερε: «… δεν έχει περάσει ακόμη ένας χρόνος από τότε που όχημα της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης κλήθηκε για απεγκλωβισμό μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του οικισμού Απαλού. Μια ακόμη διατεταγμένη υπηρεσία κατέληξε στον άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου, του Ανθυποπυραγού Ζαφειρόπουλου Ιωάννη. Θυσιάστηκε πιστός στο καθήκον να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων του από τους κινδύνους των πυρκαγιών και των άλλων θεομηνιών. Τέτοιοι ήρωες που τόσο μας διδάσκουν με τη θυσία τους το μόνο που θέλουν από εμάς είναι να μην τους ξεχνάμε. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ στα αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμώντας έτσι την ιερή μνήμη και τη θυσία του Ιωάννη και όλων των άλλων συναδέρφων που έδωσαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να σώσουν συνανθρώπους τους. Σήμερα μνημονεύουμε το θάρρος, τη σεμνότητα και την τιμιότητα των συναδέλφων που δε βρίσκονται, πλέον, ανάμεσά μας. Σήμερα τιμούμε τους συναδέρφους που υπερασπιζόμενοι τη ζωή των άλλων έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τη ζωή τους. Σήμερα τιμούμε τους ήρωες συναδέρφους μας. Οι ήρωες αυτοί, μας θυμίζουν καθημερινά, ότι είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε να χαθούν άλλες ζωές στο μέλλον. Να μεριμνήσουμε ώστε με συνεχή εκπαίδευση και αυξημένα μέτρα προστασίας, ο κάθε ένας από εμάς να γυρίζει στο τέλος της βάρδιας, στο σπίτι του και στην αγκαλιά των αγαπημένων του προσώπων. Να φροντίσουμε ώστε ούτε μια οικογένεια, να βιώσει ξανά μια τραγική απώλεια. Αρωγός στην πρωτοβουλία για την ανέγερση του μνημείου στάθηκε ο Δήμος, αλλά και πολλοί ιδιώτες. Μια εκδήλωση τιμής που αντανακλά σε όλους τους Έλληνες πυροσβέστες και αποδεικνύει περίτρανα πως η πολύπλευρη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο που καθημερινά γίνεται με θάρρος, αυταπάρνηση και πολλές φορές με αυτοθυσία δεν περνάει απαρατήρητη. Ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που κάνατε στους νεκρούς συναδέλφους μας και κατ΄ επέκταση σε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα και ως Αρχηγός του σας διαβεβαιώ ότι το προσωπικό του θα βρίσκεται πάντα κοντά σας αλλά και σε κάθε πολίτη που έχει την ανάγκη του…».
Κομοτηνή: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια "Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών"
Ο εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Θέμης Τζενετίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του: «Τιμούμε τη μνήμη ενός ακόμη ήρωα πυροσβέστη που έχοντας στο μυαλό του τη διάσωση παιδιών, υποτίμησε τους κινδύνους για τη δική του ζωή. Το λόγια είναι φτωχά μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία και μπροστά στην πηγαία αυταπάρνηση του εκλιπόντος συναδέλφου ενώπιον του καθήκοντος για την εκτέλεση του οποίου έδωσε όρκο. Ταυτόχρονα, στο πρόσωπό του και στη θυσία του, τιμούμε όλους εκείνους τους πυροσβέστες που έπεσαν κατά την ώρα του καθήκοντος, κατά την ώρα δηλαδή που μόνη προτεραιότητά τους ήταν η προστασία της ζωής και της περιουσίας συνανθρώπων μας”.
Κομοτηνή: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια "Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών"Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας ότι: «…σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα μνήμης, τιμούμε και σεβόμαστε το Πυροσβεστικό Σώμα για την προσφορά του και τις θυσίες όλων των στελεχών του που νυχθημερόν βρίσκονται δίπλα στον πολίτη. Με ιδιαίτερη συγκίνηση παρίσταμαι σήμερα εδώ, ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του Ανθυποπυραγου Ιωάννη Ζαφειρόπουλου που με πραγματικό ηρωισμό έδωσε τη ζωή του για να σώσει παιδιά που κινδύνευαν, η θυσία του ανυπέρβλητη. Είμαστε δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις γυναίκες και τους άνδρες του που καθημερινά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους ζωή για να προστατεύσουν όλους εμάς, για να σώσουν ζωές, περιουσίες και το φυσικό μας πλούτο.

Αιώνια η μνήμη του. Αθάνατος».

Κομοτηνή: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια "Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών"Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων καθώς και απονεμή αναμνηστικών πλακετών, στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στην οικογένεια του Ανθυποπυραγού Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, καθώς και στον εκπρόσωπο του Δημάρχου Κομοτηνής, Τζενετίδη Παρθένιο και στον ιδιώτη Γιαννάκη Ιωάννη που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου.

Κομοτηνή: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια "Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών"Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μέτιος Χρήστος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Τσαλικίδης Νικόλαος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής Βορείου Ελλάδος Λ.Σ. Αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Ευαγγελίδης, ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ροδόπης Πύραρχος Κωνσταντίνος Παπάζογλου, ως εκπρόσωπος του Γ.Ε.Α. ο Διοικητής της 2ης ΜΣΕΠ Επισμηναγός (ΕΑ) Γεώργιος Καραγιάννης, οι Διοικητές και οι Προϊστάμενοι των Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων Ν. Ροδόπης, υπηρετούντες και απόστρατοι του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και εκπρόσωποι Ενώσεων.