Α΄ Βοήθειες στον Αθλητισμό: Πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών, γυμναστών, γιατρών σωματείων, φυσιοθεραπευτών

"Λίγα δευτερόλεπτα ταχείας αντίδρασης ή καθυστέρησης είναι εκείνα που μπορεί να κάνουν την ειδοποιό διαφορά".
safesport4

Το καινοτόμο πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, «Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών στον Αθλητισμό – Safe in Sports», που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, και τους επικεφαλής ιατρούς της Επιτροπής Ανάπτυξής του, Γιώργο Στεφανουδάκη και Μαρίνα Καλογριδάκη, σε ειδική εκδήλωση στο ΟΑΚΑ.

Α΄ Βοήθειες στον Αθλητισμό: Πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών, γυμναστών, γιατρών σωματείων, φυσιοθεραπευτώνΤο «Safe in Sports» απευθύνεται σε:

 • Προπονητές
 • Γυμναστές
 • Φυσιοθεραπευτές
 • Γιατρούς αθλητικών σωματείων οι οποίοι δεν διαθέτουν πιστοποίηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ)

Οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν Πιστοποίηση την οποία χορηγεί το ΕΚΑΒ, εφόσον θα έχουν παρακολουθήσει θεωρητικά μαθήματα στις θεματικές ενότητες:

 • καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση,
 • τραυματολογία,
 • επείγουσες μη τραυματικές καταστάσεις,
 • επείγουσες καταστάσεις στα παιδιά,
 • εξοπλισμός,

και θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την πρακτική εξάσκησή τους σε 126 σταθμούς του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα, στις δεξιότητες:

 • ΚΑΡΠΑ σε ενήλικες και παιδιά,
 • χρήση ΑΕΑ,
 • αντιμετώπιση πνιγμονής,
 • αντιμετώπιση απόφραξης αεραγωγού–μέθοδοι διάνοιξης,
 • διαχείριση αιμορραγίας με χρήση επιπωματισμού και ισχαιμού περίδεσης,
 • διαχείριση κακώσεων– καταγμάτων,
 • τοποθέτηση αθλητή σε σκληρή σανίδα.

Α΄ Βοήθειες στον Αθλητισμό: Πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών, γυμναστών, γιατρών σωματείων, φυσιοθεραπευτώνO Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στην «έναρξη ενός εγχειρήματος ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και το αθλητικό μας οικοδόμημα: την προάσπιση της υγείας των αθλητών μας, των παιδιών, των νέων, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, της υγείας όλων εκείνων των προσώπων που αλληλοεπιδρούν στους αγωνιστικούς χώρους, ανοικτούς και κλειστούς, σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε τη «συχνή έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων παροχής Πρώτων Βοηθειών από τους ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην αγωνιστική προετοιμασία των αθλητών, Πρώτες Βοήθειες που είναι εξαιρετικά κρίσιμες χρονικά, καθώς λίγα δευτερόλεπτα ταχείας αντίδρασης ή καθυστέρησης, είναι εκείνα που μπορεί να κάνουν την ειδοποιό διαφορά», και επεσήμανε ότι γι’ αυτό «θεσπίσαμε με το άρθρο 36 του ν. 4809/2021 την υποχρέωση των προπονητών να είναι καταρτισμένοι και σ’ αυτόν τον τομέα, προβλέποντας να συμπεριλαμβάνεται, υποχρεωτικά, στα δικαιολογητικά της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή, για πρώτη φορά και το «δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών», αναγνωρισμένο από πιστοποιημένο εκπαιδευτικό οργανισμό». Ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε το περιστατικό στο πρόσφατο Euro, με τον Δανό ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν που συγκλόνισε παγκοσμίως και ευχαρίστησε θερμά τον εμπνευστή του «Safe in Sports», Γιώργο Στεφανουδάκη (Χειρουργό Ορθοπεδικό και επικεφαλής της επιτροπής του ΕΟΚΑΝ για την «Κατ’ Εξαίρεση Θεραπευτική Χρήση»), την συνεργάτιδά του, Μαρίνα Καλογριδάκη (Αναισθησιολόγο/Επειγοντολόγο, Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ) και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, για την υλοποίηση του προγράμματος που θα συμβάλει στο έργο της πιστοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων εμπλεκομένων προσώπων με τον αθλητισμό. «Η προστασία της υγείας αθλητών και αθλουμένων, αλλά και η επιμόρφωση όλων όσων απαρτίζουν την αθλητική οικογένεια της χώρας, δεν είναι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας, είναι υπόθεση όλων μας» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού καλώντας όλη την αθλητική οικογένεια «να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και σύντομα να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευμένους, πιστοποιημένους σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους».

Α΄ Βοήθειες στον Αθλητισμό: Πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών, γυμναστών, γιατρών σωματείων, φυσιοθεραπευτώνΟ Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου σημείωσε ότι «τα επείγοντα περιστατικά στον αθλητικό χώρο παραμένουν μία πρόκληση στην Επείγουσα προνοσοκομειακή Ιατρική και Νοσηλευτική φροντίδα», ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη για τη στενή συνεργασία και τόνισε ότι «είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές τέτοιων ουσιαστικών δράσεων που προάγουν την υγεία και συμβάλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη βελτίωση της ανταπόκρισης και αντιμετώπισης του επείγοντος στους ιδιαίτερους αυτούς χώρους που διεξάγονται οι αθλητικές δραστηριότητες. Η συνεργασία του Υπουργείου Αθλητισμού με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, σκοπό έχει την πρόληψη και την αντιμετώπιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας σύγχρονες γνώσεις και τεχνικές των επειγόντων περιστατικών στον αθλητισμό. Το ΕΚΑΒ ως πρωταρχικό εκπαιδευτικό κέντρο επείγουσας ιατρικής στην Ελλάδα, θα αναλάβει την πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τόσο τους εκπαιδευτές του με την πολυετή εμπειρία, όσο και τους σταθμούς και υποσταθμούς του ΕΚΑΒ με τον κατάλληλο ειδικό εξοπλισμό, ως εκπαιδευτικά κέντρα».

Α΄ Βοήθειες στον Αθλητισμό: Πρόγραμμα εκπαίδευσης προπονητών, γυμναστών, γιατρών σωματείων, φυσιοθεραπευτώνΕμφανώς συγκινημένος για την υλοποίηση του προγράμματος, ο εμπνευστής του, Γιώργος Στεφανουδάκης, ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ και, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Ζώντας το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ως υπεύθυνος ιατρός του ΟΦΗ από το 1991 και συγχρόνως επί 10 χρόνια και της ΚΑΕ Ηρακλείου, καθημερινά ένιωθα την αγωνία για το τι θα γίνει αν έχω στον αγώνα μία ανακοπή ή αν συμβεί ένας θανατηφόρος τραυματισμός στην προπόνηση. Την ίδια αγωνία βίωναν και οι συνάδελφοι μου από τον ίδιο επαγγελματικό χώρο. Ήταν αναγκαίο, λοιπόν, να υπάρχει συνέχεια σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, είτε πρόκειται για ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, ένας ιατρός ή το ΕΚΑΒ, κάτι που δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να υλοποιηθεί. Μέσα, λοιπόν, από την πολυετή εμπειρία αναγνωρίστηκε το κενό που υπάρχει στον τομέα αυτό και καθορίστηκε η αναγκαιότητα ενός πανελλαδικού προγράμματος εκπαίδευσης που να απευθύνετε σε αυτούς που βρίσκονται πάντα κοντά στους αθλητές και μπορούν να προσφέρουν την άμεση βοήθεια. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και πιστοποιείται από το ΕΚΑΒ».

Στην εκδήλωση της παρουσίασης παραβρέθηκαν ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, συνδέσμων προπονητών, αλλά και αθλητικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, στις παρεμβάσεις τους κι αφού συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία υλοποίησης του προγράμματος «Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών στον Αθλητισμό», πρότειναν να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα «Πιστοποίησης» τόσο για τους διαιτητές όσο και για τουλάχιστον έναν διοικητικό παράγοντα σε κάθε σωματείο, ενώ αναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα ύπαρξης ΑΕΑ σε κάθε αθλητική εγκατάσταση.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood