Το 4ο Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Φεστιβάλ της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης “Πάρκο των Παιδιών”, επιστρέφει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και ενότητα δράσεων για παιδιά με αναπηρία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ, με τη συμμετοχή του πρώτου Έλληνα ιστορητή Στέλιου Πελασγού.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων προστασίας από την covid-19.

«Το Παιδικό Φεστιβάλ της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, τιμά φέτος τη Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ με τη διοργάνωση παραστάσεων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Προσκαλούμε  μικρούς και  μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, να περάσουν ιδιαίτερες εορταστικές στιγμές, συμμετέχοντας σε μια σειρά επιλεγμένων πολιτιστικών δράσεων, με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας» επισημαίνει σε σχετικό  μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου

Ώρα 11:00 – “Ο Κουτσοκοκοράκος”: Παράσταση αφήγησης για άτομα με νοητική υστέρηση / Οι ήρωες είναι πλάσματα που υστερούν αλλά επιμένουν και τελικά θριαμβεύουν και γίνονται θεμέλια της κοινότητάς τους /Λόγω της συμμετοχικής μορφής ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 30-50 άτομα για 30’-40’ παράστασης/εργαστηρίου.

Ώρα 11:00 – “Τι είναι ένα δώρο;”: Παράσταση αφήγησης Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και θρύλων για παιδιά και νέους με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης / Η αξία του δώρου μέσα από τις απλές και ποιητικές εικόνες της παράδοσης, ειδικά επεξεργασμένες από τον Στέλιο Πελασγό, που δίνουν έμφαση στην επιμονή και εφευρετικότητα των ανθρώπων που ξεπερνούν τους σωματικούς περιορισμούς και γίνονται υποδείγματα για την κοινότητα.

Ώρα 18:30 – “Ιστορίες και παραμύθια του Δωδεκαημέρου”: Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια από όλο τον κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Άγιοι και καλικάντζαροι, παιδιά και γάτες, βοσκοί και ζητιάνες, ερωτευμένοι και πολεμιστές, ξεφυτρώνουν μέσα από τις λαϊκές ιστορίες που προσπαθούν να διηγηθούν τη χαρά από τη γέννηση του Χριστού και τις ελπίδες από τον νέο χρόνο. Ιστορίες αστείες αλλά και τρομακτικές, ιστορίες τρυφερές και απροσδόκητες, λέξεις αστραφτερές και λαμπρές.

  • Σάββατο 4 Δεκεμβρίου

Ώρα 11:00 – “Πιστεύω στον Αϊ Βασίλη – Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά τελικά για τον Αϊ Βασίλη;”: Βιωματικό εργαστήρι παιδαγωγικής και παραμυθιού για γονείς, εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους που θέλουν να διερευνήσουν την ανάγκη πίστης σε έναν Μεγάλο δωρητή και τη σχέση πίστης και εμπιστοσύνης, καθώς και να διαχωρίσουν, τον βυζαντινό ασκητή Πατέρα της Εκκλησίας από τον εύθυμο κοκκινοφορεμένο παππού, και το ψυχικό σύμβολο από τον λαϊκό προστάτη των γραμμάτων.

Ώρα 19:00 -20:30  – “Τα Χριστούγεννα του Όλιβερ Τουίστ” του Καρόλου Ντίκενς, σε διασκευή Ν. Καζαντζάκη: Μπορούμε να διατηρήσουμε την καλοσύνη μας μέσα σε έναν άδικο κόσμο; Η συναρπαστικότερη ιστορία της κλασικής λογοτεχνίας με πρωταγωνιστή τον Όλιβερ Τουίστ, τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων, μας συγκινεί που με θάρρος και δύναμη ξεπερνάει τις παγίδες και τις δυσκολίες που συναντά. Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών είναι παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, τη ζωή που του αξίζει.

Το Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Φεστιβάλ της Π.Ε. Ροδόπης επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής