Σπεύδουν μαζικά για εμβολιασμό οι άνω των 60 ετών μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Κλείστηκαν περισσότερα από 10.000 ραντεβού σε λιγότερες από 24 ώρες.
promitheas_oura_art

Περισσότεροι από 10.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν σπεύσει να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού για την Covid-19, από χθες το πρωί που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολισμό τους ειδάλλως θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 € κάθε μήνα που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Αυτό γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, υπενθυμίζοντας οτι για την αποφυγή του προστίμου θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον η πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.
Μέχρι και χθες, το ημερήσια ραντεβού για εμβολιασμό που κλείνονταν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, δεν ξεπερνούσαν τις 2.600.
Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961.
Για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 € καθώς θα υπολογιστεί ως μισός μήνας, όμως για κάθε επόμενο μήνα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 €.

Για την επιβολή του προστίμου διαβιβάζονται όλα τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα από τον φορέα ΗΔΙΚΑ στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων για τον προσδιορισμό του ΑΦΜ των υπόχρεων φυσικών προσώπων, και στη συνέχεια στην ΑΑΔΕ, η οποία βεβαιώνει αμελλητί το σχετικό πρόστιμο.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των προστίμων αξιοποιούνται αποκλειστικά στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: «Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανάγκης επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ομάδα του πληθυσμού η οποία με βάση τα διαθέσιμα και επικαιροποιημένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα, πλήττεται περισσότερο από τη συνεχιζόμενη διασπορά της πανδημίας του κορωνοιού covid-19 και των επιθετικών του μεταλλάξεων. Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αναγκαία και επιτακτική για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19. Η ανάγκη συνίσταται στην επέλευση σοβαρών επιπτώσεων στην δημόσια υγεία η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εισαγωγή και του συγκεκριμένου μέτρου. Σύμφωνα άλλωστε και με τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η Πολιτεία έχει ήδη ακολουθήσει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, με εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης, και πρόβλεψη υποχρεωτικότητας μόνο ως έσχατη λύση. Η προσφορά, αναγκαιότητα και αναλογικότητα του εμβολιασμού, ως μέσου για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας, καθιστά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για συγκεκριμένες ομάδες προσώπων συμβατό με το Σύνταγμα. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ιδίως με τον εμβολιασμό, επιτυγχάνονται, το συλλογικό αγαθό της ανοσίας αγέλης, η αποσυμφόρηση του Ε.Σ.Υ., και η αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των Μ.Ε.Θ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση προωθείται συνεπώς το υγειονομικό δημόσιο συμφέρον και αποφεύγονται επαχθέστερα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας».
πηγή: protothema.gr
επιμέλεια: inkomotini.news
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood