[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Επιτακτική ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις στη Θράκη

"Η Θράκη με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης νέων έχει ανάγκη από βιώσιμα επενδυτικά σχέδια μετά από μία μακρά περίοδο επενδυτικής άπνοιας".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου
  • “Η Θράκη με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης νέων έχει ανάγκη από βιώσιμα επενδυτικά σχέδια μετά από μία μακρά περίοδο επενδυτικής άπνοιας”.
  • “Παραμένουν στον «πάγο» επενδυτικές δραστηριότητες που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία της Θράκης, όπως η νέα μονάδα της ΔΕΗ και η επαναλειτουργία της Shelman”.
  • “Με ευθύνη της κυβέρνησης χάνεται μία ιστορική ευκαιρία να αξιοποιηθούν σωστά οι ισχυροί πόροι 30,5 δισ. € του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά για την περιφερειακή ανάπτυξη”.

Στις ρυθμίσεις του Ν. 4.608/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπαν ότι για να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια στις στρατηγικές επενδύσεις και να αξιοποιήσουν τις ενισχύσεις και τα bonus, κριτήριο δεν μπορεί να είναι μόνο αν είναι μεγάλο το ύψος της επένδυσης, αλλά αν αυτές εντάσσονται και υπηρετούν τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας και αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτή διαθέτει, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στη σημερινή συζήτηση της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις.

“Εσείς βρίσκεστε μακριά από αυτή τη λογική”, τόνισε με έμφαση απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, και στηλίτευσε την κυβερνητική “στόχευση να αποδυναμώσει και να ακυρώσει” αυτές τις ρυθμίσεις.

“Είναι εξίσου σοβαρό ότι με τις νέες προβλέψεις που εισάγετε, περιορίζετε τις ρυθμίσεις που είχαν κοινωνική διάσταση, που έθεταν ως προϋπόθεση έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων εργασίας όσων σχεδίων εντάσσονταν στις στρατηγικές επενδύσεις”, συνέχισε, και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία: “Εσείς μειώνετε τον αριθμό των θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις”.

Ακόμη, επικρίνοντας την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από Υπουργεία για την αξιολόγηση μιας επένδυσης ως εμβληματικής ή όχι, παρατήρησε πως πρόκειται για ρύθμιση που “μόνο ερωτήματα γεννά για την διαφάνεια των επιλογών” εντοπίζοντας “άμεσο κίνδυνο αυθαιρεσιών”.

“Είναι ιδιαίτερα προβληματικό ότι ακυρώνετε τα αντικειμενικά κριτήρια που είχαν θεσπιστεί για να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως εμβληματική προκειμένου να ενταχθεί στις στρατηγικές και να τύχει των ενισχύσεων”, συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτου, και επεσήμανε: “Η πρόβλεψη μάλιστα να ολοκληρώνεται η υλοποίηση των εμβληματικών επενδύσεων έως τις 31/12/2025 ως προϋπόθεση για την ένταξη στις στρατηγικές για την παροχή των ενισχύσεων, ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουν ουσιαστικά διπλή ενίσχυση”.

Τούτων δοθέντων ο βουλευτής της Ροδόπης, εκτίμησε: “Είναι παραπάνω από φανερή η επιδίωξή σας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, απονευρώνοντας ρυθμίσεις  του προηγούμενου Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, να στρώσετε το πλαίσιο ώστε να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια ως στρατηγικές επενδύσεις στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα σχέδιο που διαμορφώθηκε χωρίς την ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, τις  πολιτικές δυνάμεις, ερήμην δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας. Ένα σχέδιο του οποίου βασικές δράσεις αποτελούν οι τομείς της  ενέργειας και του real estate. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που θέλετε να υπηρετήσουν οι ρυθμίσεις που εισάγετε με το νομοσχέδιο, ώστε χωρίς τους περιορισμούς του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις, να διευκολύνετε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία έχετε προνομιακή σχέση, αφού μάλιστα εμφανίζεστε ότι διαθέτετε και το know how των επενδύσεων”.

Εν όψει των παραπάνω, δε, ο Δημ. Χαρίτου συμπέρανε: “Χάνεται δυστυχώς με ευθύνη σας μια μεγάλη, ιστορική θα έλεγα ευκαιρία, να αξιοποιηθούν σωστά οι ισχυροί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. €. Πόροι που θα μπορούσαν να συμβάλουν για να μετασχηματιστεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας με στροφή σε επενδυτικά σχέδια που θα αξιοποιούν τα ισχυρά συγκριτικά πλεονέκτημά της. Σχέδια που θα στοχεύουν στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, θα ισχυροποιούν την παραγωγική βάση της χώρας και θα ενισχύουν την εργασία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων”.

[VID] Χαρίτου στη Βουλή: Επιτακτική ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις στη Θράκη

  • “Η Θράκη έχει ανάγκη από επενδυτικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία”.

Ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά σε εκείνες τις στρατηγικές επενδύσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία της Θράκης μετά από μια μακρά περίοδο επενδυτικής άπνοιας, αλλά και σε όσες προωθεί η κυβέρνηση “αλλά δεν υπηρετούν μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους στην περιοχή, αντίθετα την υπονομεύουν”.

Συγκεκριμένα, τόνισε: “Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, μιας περιοχής με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που φτάνει μόλις στο 68% του Μ.Ο. της χώρας, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης των νέων, περιοχή που τόσο πολύ έχει ανάγκη από βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, αφού υπάρχει μακροχρόνια επενδυτική άπνοια. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε, αφού ισχυρίζεστε ότι το σχέδιο δράσης Ελλάδα 2.0 για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποια είναι τα μεγάλα, τα εμβληματικά έργα της περιοχής, που έχουν ενταχθεί σε αυτό.

Ανησυχούμε, γιατί με τις ρυθμίσεις που σήμερα συζητούμε, δεν θα ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη. Αν κρίνω μάλιστα από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αντί να οδηγείτε στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, εσείς τις διευρύνετε! Περιορίζετε σημαντικά τον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων που θα δέχονται οι Περιφέρειες, αφού θα είναι πλέον υπεύθυνες για επενδυτικά σχέδια έως 1 εκ. ευρώ αντί για 3 εκ. ευρώ που ισχύει σήμερα. Ενώ τα μεγαλύτερα των 3 εκατ. επενδυτικά σχέδια, τα συγκεντρώνετε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Τι κάνετε κύριοι; Αντί να ενισχύετε τον ρόλο των Περιφερειών σε μία Ευρώπη των Περιφερειών, εσείς τον συρρικνώνετε!

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις σχετικά με τις ΑΠΕ. Δηλαδή σε περίπτωση ανυπέρβλητων προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις, να επιτρέπεται η χωροθέτηση σε άλλη έκταση, χωρίς μάλιστα να απαιτείται η ανάλογη έγκριση από τη ΔΕΣΕ. Η ΡΑΕ έχει χορηγήσει μόνο στη Ροδόπη 100 άδειες για Αιολικά Πάρκα με σχεδόν 600 μεγάλες ανεμογεννήτριες ακόμη και σε περιοχές φυσικού κάλλους και με αρχαιότητες. Αντιλαμβάνεστε τι νέα προβλήματα θα ανακύψουν με τη ρύθμιση αυτή όταν με ευθύνη σας καθυστερεί το γενικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ;

Η περιοχή της Θράκης πράγματι μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο. Αρνείστε όμως τη δημιουργία της δεύτερης μονάδας νέας γενιάς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα μονάδα σε υποδομές που είχαν προβλεφθεί. Θα μου πείτε γιατί σας το λέω; Μα γιατί την ίδια στιγμή, με ταχύτατους ρυθμούς, προωθείτε ανάλογη μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ιδιωτικών συμφερόντων με κόστος ενδεχομένως και διπλάσιο! Και η ανησυχία είναι ότι με τις ρυθμίσεις που σήμερα συζητούμε για τις στρατηγικές επενδύσεις, το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι.

Έχετε ψηφίσει στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Θέλω με την ευκαιρία να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά την καθολική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους στην εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη Θράκη.

Δράττομαι τέλος της ευκαιρίας για να θέσω εκ νέου το θέμα αν έχει υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη, κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μεγάλη βιομηχανική μονάδα της Shelman στην Κομοτηνή.

Αυτές είναι επενδυτικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία”.

Δείτε την παρέμβαση του Δημήτρη Χαρίτου:

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood