Ο Δημήτρης Χαρίτου στο πλευρό των 53 εργαζομένων ΙΔΟΧ του Νοσοκομείου Κομοτηνής

"Το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ, είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργολαβικά συμφέροντα που προωθεί η κυβέρνηση".
Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου Νοσοκομείο Κομοτηνής συμβασιούχοι ΣΟΧ

Να παραταθούν οι συμβάσεις των 53 εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που λήγουν στο τέλος του έτους, ζητά από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου, κάνοντας λόγο για “εργαζομένους που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία τους συνθήκες μέσα στην υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία”.

Σε κοινοβουλευτική ερώτησή του, που συνυπογράφουν 16 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Χαρίτου σημειώνει ότι “το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ, είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργολαβικά συμφέροντα που προωθεί η κυβέρνηση”.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει τις “προσπάθειες που έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να εδραιωθούν οι συμβάσεις  ΙΔΟΧ, με τους εργαζόμενους σε πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, σε σχέση με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, και με το νοσοκομείο με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς”.

Συγχρόνως ο βουλευτής αναδεικνύει το ζήτημα και σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο Δημήτρης Χαρίτου στο πλευρό των 53 εργαζομένων ΙΔΟΧ του Νοσοκομείου ΚομοτηνήςΤο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Από το 2010 έως το 2015, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την ανάγκη περικοπών, καταργήθηκε το 95% των οργανικών θέσεων καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης των δημόσιων νοσοκομείων, και οι υπηρεσίες αυτές ανατέθηκαν σε εξωτερικά εργολαβικά συνεργεία. Το αποτέλεσμα ήταν τα νοσοκομεία να δαπανούν υπέρογκα ποσά για τις εργολαβικές συμβάσεις, για υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ενώ οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές του προσωπικού επιδεινώθηκαν δραματικά. 

Αυτό το καθεστώς των εργολαβιών ανατράπηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα νοσοκομεία προχώρησαν σε συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) μέσω ΑΣΕΠ για τις εργασίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Η επιλογή αυτή, παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν, επικράτησε τελικά διότι σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-260/17), βελτίωνε τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές του προσωπικού.

Στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ, 38 υπάλληλοι καθαριότητας, 7 υπάλληλοι σίτισης και 8 υπάλληλοι φύλαξης.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επαναφέρει τις εργολαβικές συμβάσεις στους συγκεκριμένους τομείς ώστε να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και ωθεί τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων σε μια τέτοια κατεύθυνση, παροτρύνοντάς τες να εξετάσουν «εναλλακτικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών». 

Εκμεταλλευομένη, μάλιστα, την αναστολή καθηκόντων που επέβαλε σε ανεμβολίαστους των δομών υγείας, επιχειρεί να νομιμοποιήσει και βάσει του άρθρου 51 του Ν. 4825/2021, την ανάθεση όλων των νοσοκομειακών υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης, αλλά και διοίκησης, τεχνολογίας, πληροφοριακών συστημάτων, διακομιδής ασθενών, εργαστηριακών εξετάσεων, κ.ά., σε ιδιωτικά συμφέροντα!

Με τα δεδομένα αυτά είναι φανερό πως εσκεμμένα ο Υπουργός Υγείας, ενώ γνωρίζει πως στις 31-12-2021 λήγουν οι συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για περίπου 6.000 εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης δημόσιων νοσοκομείων, δεν προχωρά στην έκδοση απόφασης για την παράτασή τους! 

Στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, οι αρχικές συμβάσεις των 53 εργαζομένων έληγαν στις 31-12-2020, και παρατάθηκαν λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, έως τις 31-12-2021.

Σήμερα, μολονότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, το Νοσοκομείο Κομοτηνής κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτο ως προς τις αναγκαίες αυτές ειδικότητες και υπηρεσίες, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και το φάσμα της ανεργίας.

Η ανησυχία τους εντείνεται από το γεγονός ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει δημοσιεύσει τις υπ’ αριθμ. 25,26 και 27/8-9-2021 προσκλήσεις για τη διενέργεια ανοικτών διαγωνισμών ανάθεσης της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης, σε εργολάβους.

Μάλιστα, τα πρώτα εργολαβικά συνεργεία έχουν εμφανιστεί στον χώρο του Νοσοκομείου, με τους εργαζομένους τους να απασχολούνται παράλληλα και όμοια με τους ΙΔΟΧ, αλλά να αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα, καθώς η μερίδα του λέοντος πηγαίνει και πάλι στους εργολάβους.

Επειδή έχει αποδειχθεί στην πράξη πως το πραγματικό δημοσιονομικό κόστος για την απασχόληση εργαζομένων ΙΔΟΧ είναι χαμηλότερο σε σχέση με την ανάθεση υπηρεσιών σε εργολαβικά συνεργεία,

Επειδή και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής οι υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, παρέχονται από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που μετά τις 31-12-2021 κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι,

Επειδή στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας έχετε ευθύνη να προστατέψετε την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας αλλά και τους ανθρώπους που προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία τους συνθήκες,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας να παρατείνετε και μετά τις 31-12-2021 τις Συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood