Με σύνθημα “Ερντογάν παραιτήσου”, πολίτες στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Στην περιοχή Κουρτουλούς, όπου παλιά διέμεναν Έλληνες, γυναίκες εξέφρασαν την οργή τους χτυπώντας κατσαρολικά και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αμέσως υπήρξε αστυνομική παρέμβαση με τους πολίτες να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία σε  συνοικιακούς δρόμους, ενώ κάτοικοι βγήκαν στα παράθυρα χτυπώντας και αυτοί κατσαρολάκια.

Με δελτίο αγοράζουν λάδι, καφέ και ζάχαρη

Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά 15% σήμερα, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν κάποια κλασικά προϊόντα όπως λάδι, καφέ και ζάχαρη. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει τεθεί όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν, καθώς και οι εισαγωγείς δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν για να τα αγοράσουν.

Οργή στην Τουρκία: "Ερντογάν παραιτήσου" φωνάζει ο κόσμος στους δρόμους για την οικονομική κρίση“Τι θα τρώμε μέχρι το 2023;”

“Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!”, αναφέρουν οι διαδηλωτές.

Στην πλατεία Ταξίμ η Αστυνομία έστησε οδοφράγματα, ενώ φοιτητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Άγκυρας βγήκαν επίσης στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.

πηγή: real.gr

επιμέλεια: inkomotini.news