“Εν όψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας-Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος. Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας”.

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, μετά τις διαστάσεις που έλαβε μια αποστροφή του μιλώντας στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Γίνεται αλαλούμ με τους δύο μουφτήδες. Λέμε κατάργηση της Σαρίας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα) έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος. Έχω φοιτήσει στην Τουρκία και ξέρω…”.

Η τοποθέτηση του κ. Ζεϊμπέκ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής, Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διόρθωσε τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως “η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, προφανώς ο κ. Ζεϊμπέκ άλλο ήθελε να πει”.