[VID] Άλλα λόγια από Κεδίκογλου σε Χαρίτου για το Φράγμα Κομψάτου

Καμία κυβερνητική δέσμευση για την κατασκευή του πολυαναγκαίου για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και την τοπική οικονομία της Ροδόπης, Φράγματος Κομψάτου, δεν παρέσχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας σε Επίκαιρη Κοινοβουλευτική Ερώτηση του βουλευτή της Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.
ΧΑΡΙΤΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΜΨΑΤΟΥ (3)

Καμία κυβερνητική δέσμευση για την κατασκευή του πολυαναγκαίου για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και την τοπική οικονομία της Ροδόπης, Φράγματος Κομψάτου, δεν παρέσχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας σε Επίκαιρη Κοινοβουλευτική Ερώτηση του βουλευτή της Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.

Μόνο, κι αυτό κατόπιν της πίεσης του κ. Χαρίτου για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε γενικώς οτι η κυβέρνηση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

“Πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του αρδευτικού αυτού έργου που είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο και την τοπική οικονομία, αφού θα εξασφαλίσει την άρδευση σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα η άρδευση γίνεται με την υπεράντληση νερού από περίπου 5.000 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους με συνέπεια την υφαλμύρωση γόνιμων εδαφών και με άμεσο τον κίνδυνο ερημοποίησης του θρακικού κάμπου”, τόνισε για μια ακόμη φορά ο κ. Χαρίτου, και αναφέρθηκε στο χρονικό του “παγωμένου” έργου: “Μόνο η δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε και ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2014, κόστισε στο ελληνικό δημόσιο σχεδόν 10 εκ. ευρώ. Κι όμως, παρά την προτροπή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τα μέσα του 2016 να βρεθεί αποδεκτή λύση στην ένσταση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  που εξέφρασε κυρίως ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Βιστωνίδας, και παρ’ ότι οι λόγοι της ένστασης έχουν απαντηθεί πλήρως από τους μελετητές του έργου, το Υπουργείο σας επί 2,5 σχεδόν χρόνια δεν έχει προχωρήσει στην επαναξιολόγηση και οριστικοποίηση της μελέτης ώστε το έργο να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για να υλοποιηθεί“.

Μάλιστα ο βουλευτής της Ροδόπης υπογράμμισε πως “μολονότι πρόκειται για έργο που συνδέεται άμεσα με τους στόχους για την πράσινη μετάβαση που θέτει το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, εσείς το αποκλείσατε από τη λίστα των αρδευτικών έργων υποδομών για τη γεωργία που πρόσφατα ανακοινώσατε παρουσία του πρωθυπουργού. Δώσατε μάλιστα προτεραιότητα σε άλλα έργα με κριτήρια εκδούλευσης κομματικών σας φίλων”.

Έργο – “Λυδία λίθος” για τη Διακομματική…

Επίσης ο κ. Χαρίτου τόνισε πως “το έργο αυτό είναι το μοναδικό έργο υποδομής που πρότειναν στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη και διεκδικούν σύσσωμοι οι παραγωγικοί, οι κοινωνικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση στη Ροδόπη. Αποτελεί τη λυδία λίθο για την αξιοπιστία και το κύρος της ίδιας της Διακομματικής Επιτροπής”.

Ο βουλευτής έθεσε δύο καίρια ερωτήματα προς τον υφυπουργό: “Πρώτον, θα προχωρήσετε στη οριστικοποίηση της μελέτης του φράγματος Κομψάτου; Και δεύτερον, είναι στις προθέσεις σας να εντάξετε το έργο αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να υλοποιηθεί;”.

Άλλα λόγια από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο υφυπουργός απαντώντας αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές περί του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη και παρέθεσε στοιχεία για πληρωμές που έγιναν στη Ροδόπη, χωρίς όμως να δεσμευτεί για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Φράγματος Κομψάτου.

Μετά την αόριστη απάντηση του υφυπουργού, ο βουλευτής, του επεσήμανε με έμφαση: “Λέτε ωραία λόγια για τη Θράκη ότι υπάρχει γενικά προσανατολισμός για ένταξη του έργου, όμως δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την πλευρά σας για το έργο. Υπεκφυγές και ναι μεν αλλά. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία μας. Ενώ είχατε όλο τον χρόνο να ωριμάσετε μελετητικά το έργο ώστε να είναι έτοιμο για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, εσείς δεν κάνατε τίποτα. Παρ’ όλο που κατ’ επανάληψη έχει τεθεί από την πλευρά μου το θέμα στο ΥΠΑΑΤ και στον αρμόδιο υπουργό για το Ταμείο Ανάκαμψης, εσείς δεν έχετε κάνει κανένα βήμα. Ακόμη είστε στον προσανατολισμό…“.

Αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ: “Εις υγείαν των φορολογούμενων”

Εξάλλου, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει αρδευτικά έργα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο Δημ. Χαρίτου σημείωσε: “Έχετε αφήσει το έργο του φράγματος Κομψάτου μελετητικά στον αέρα. Δεν το έχετε εντάξει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, και απευθύνεστε σε μας και μας ρωτάτε αν συμφωνούμε ή όχι με τα ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες που θέλουν να αναλάβουν μέσω ΣΔΙΤ την  κατασκευή των έργων δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους. Οι αγρότες, μας λέτε τώρα, ότι δεν θα πληρώσουν, όμως αφήστε να έχουμε ερωτηματικό για το τι θα γίνει αύριο.  Μας λέτε ότι οι ιδιώτες θα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό σε βάθος 25ετίας, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους! Ωραία δουλειά κύριε υφυπουργέ! Ποιος ιδιώτης δεν θα ήθελε να έχει πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να έχει εξασφαλισμένα τα χρήματα που θα βάλει και εγγυημένα τα κέρδη, εις υγείαν των φορολογουμένων; Αυτό δεν είναι επιχειρείν, αλλά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα“.

“Να δώσει η κυβέρνηση σαφή απάντηση”

Καταλήγοντας ο κ. Χαρίτου κάλεσε ρητά την κυβέρνηση να δώσει σαφή απάντηση για το αν θα υλοποιήσει το Φράγμα Κομψάτου και αν θα εντάξει τη χρηματοδότησή του άμεσα στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. “Είναι ένα ώριμο έργο, και μία άλλη προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή του προς όφελος του αγροτικού κόσμου και της τοπικής οικονομίας της Ροδόπης”, σημείωσε.

Δείτε το βίντεο:

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood