Την άμεση παροχή βοηθημάτων ενίσχυσης και στήριξης τριών κατηγοριών πολιτών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα :

  • 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στο ΕΚΑΒ, θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού.
  • 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.
  • 250 ευρώ επίσης θα λάβουν και 173.000 πολίτες με αναπηρία.

«Πρόσκαιρο φαινόμενο» οι πληθωριστικές πιέσεις

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξωγενές και πρόσκαιρο το φαινόμενο των πληθωριστικών πιέσεων, τονίζοντας ότι πράγματι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών. Όπως ανέφερε, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο με φόντο την αύξηση της ζήτησης έπειτα από την άρση των lockdowns. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη που συνδέει το φαινόμενο με τη χαλαρή νομισματική πολιτική, εκτιμώντας ότι μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Αποκλιμάκωση το α’ τρίμηνο 2022

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή θα είναι παροδική και τη θέση αυτή ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπε, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας πως το καλάθι παραμένει φθηνότερο σε σύγκριση με άλλα κράτη. Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η χώρα μας έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό.

Ακόμη ο πρωθυπουργός μίλησε για αντιστροφή της «φοροεπέλασης του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη εν μέσω κορωνοϊού στη μείωση της ανεργίας, τη στιγμή που αναμένεται τα δύο επόμενα χρόνια να έχει την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Έκανε επίσης λόγο για «ανεφάρμοστο πρόγραμμα τύπου Θεσσαλονίκης» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.