Την προσεχή Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, το απόγευμα, θα συζητηθεί στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, για το φράγμα Κομψάτου στον Ίασμο Ροδόπης.

Ο βουλευτής θα ζητήσει ξανά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει η κατασκευή του αρδευτικού αυτού έργου που είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο της Ροδόπης και την τοπική οικονομία, και θα αναδείξει την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του εμβληματικού αυτού έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς όπως θα επισημάνει για πολλοστή φορά, “η υλοποίησή του θα εξασφαλίσει την άρδευση άνω των 200.000 στρεμμάτων και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και συνολικά στην ανάπτυξη της περιοχής”.

Βουλή: Τη Δευτέρα 22/11 η απάντηση Λιβανού στον Δημ. Χαρίτου για το Φράγμα ΚομψάτουΤο κείμενο της Επίκαιρης Κοινοβουλευτικής Ερώτησης του Δημήτρη Χαρίτου:

“ΘΕΜΑ: «Θα επανεκκινήσετε τις διαδικασίες για την κατασκευή του αρδευτικού φράγματος Ιάσμου στην Π.Ε. Ροδόπης;».

Η κατασκευή του φράγματος Ιάσμου του ποταμού Κομψάτου στην Π.Ε. Ροδόπης είναι έργο ζωτικής σημασίας γιατί µε την ολοκλήρωσή του θα εξασφαλίσει τη διάθεση 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ανά έτος και θα αντικαταστήσει την άρδευση από γεωτρήσεις, 200.000 και πλέον καλλιεργήσιμων στρεμμάτων.

Σήμερα, λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων. έχει μειωθεί επικίνδυνα η στάθμη τους, έχει υποβαθμιστεί η ποιότητά τους λόγω υφαλµύρωσης, µε κίνδυνο να οδηγηθεί σε ερηµοποίηση o γόνιμος κάμπος της Θράκης.

Η οριστική μελέτη του φράγματος ολοκληρώθηκε το 2010, και ήταν η δεύτερη μελέτη που είχε εκπονηθεί µε φορέα το τότε ΥΠΕΚΑ, και για την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε 10 εκ. €.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έλαβε θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ µε την υπ’ αριθμ. 120 /14-07-2014 απόφασή του.

Ζητήθηκαν επιπλέον διευκρινίσεις για τη μελέτη από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδιας-Ισμαρίδας, αλλά και φορείς του Δημοσίου, διευκρινίσεις που δόθηκαν αναλυτικά από τη μελετητική εταιρεία στα τέλη του 2014, και είναι σε γνώση του ΥΠΑΑΤ, αλλά και υπό εξέταση από τους ενιστάμενους φορείς.

Δυστυχώς, εκκρεμεί μέχρι σήμερα η προτροπή του ΥΠΕΝ προς το ΥΠΑΑΤ, που με έγγραφο από τα μέσα του 2016 ζητούσε να επιχειρηθεί εκ νέου η εξεύρεση κοινά αποδέκτης λύσης για να μη ματαιωθεί μία μελέτη σημαντικού κόστους.

Σήμερα οι συνθήκες υλοποίησης του έργου είναι πιο ώριμες αφού υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το έργο συνδέεται άμεσα µε τους στόχους της πράσινης μετάβασης στον άξονα “Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας”, αλλά και της ψηφιακής μετάβασης αφού δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής εντάσσονται ήδη σε προγράμματα «ευφυούς» γεωργίας.

Το έργο αποτελεί καθολικό αίτημα όλων των παραγωγικών, κοινωνικών φορέων, της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, γιατί θα δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη και έχει κατατεθεί ως έργο προτεραιότητας στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις σας να επανεκκινήσετε την διαδικασία και να εντάξετε το αρδευτικό φράγμα Ιάσμου στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΠΑΑ;

Ο ερωτών βουλευτής, Χαρίτου Δημήτρης, Ροδόπης”.