Ο ΕΦΕΠΑΕ ΑΜ-Θ επανέφερε τη διαχειριστική κανονικότητα

"Τρέχουν" ακώλυτα και οι πληρωμές της Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η 69η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΠΑΕ, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος ΕΦΕΠΑΕ ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ Πλάτωνας Μαρλαφέκας στην εισήγησή του κατέθεσε στοιχεία σχετικά με την πορεία του υποκαταστήματος ΑΜ-Θ του ΕΦΕΠΑΕ κατά τους τέσσερις μήνες λειτουργίας του, τα οποία και έγιναν δεκτά από τα μέλη ως ιδιαιτέρως θετικά.

Ο ΕΦΕΠΑΕ ΑΜ-Θ επανέφερε τη διαχειριστική κανονικότηταΥπήρξε αναφορά επί των δράσεων του ΕΠΑνΕΚ, ενώ έμφαση δόθηκε στο αυξημένο πλήθος σε αξιολογήσεις αιτημάτων χρηματοδότησης και πληρωμές δικαιούχων της δράσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19» (Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση).

  • Με την αρωγή των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και την εργασία των στελεχών του υποκαταστήματος, στις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ έχουν αισίως καταβληθεί άνω των 13,1 εκατ. €.
  • Για τη Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση της ΑΜ-Θ αναφέρθηκε ότι έχουν εξεταστεί έως τις 15.11.21, 5.070 αιτήσεις καταβολής και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αντίστοιχες πληρωμές συνολικής Δημόσιας δαπάνης 12.600.291€, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται.

Όπως σημειώθηκε, ο απολογισμός έργου του υποκαταστήματος ΑΜ-Θ του ΕΦΕΠΑΕ στη διάρκεια της τετράμηνης λειτουργίας του αφορούσε την επανεκκίνηση όλων των σταδίων ελέγχου, πιστοποίησης, πληρωμών, και την επαναφορά στην κανονικότητα για τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων της περιφέρειας.

Στην ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του υποκαταστήματος και την έως σήμερα πορεία του, παρευρεθήκαν και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό.

Σε δήλωσή του ο κ. Μαρλαφέκας, ανέφερε:

“Θα ήθελα να  ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκο για την τιμητική τους παρουσία στο υποκατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλάβαμε ένα περίπλοκο εγχείρημα στην περιοχή. Την ίδρυση ενός υποκαταστήματος εν μέσω της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και την ανάληψη του συνόλου του διαχειριστικού έργου για πολλαπλές δράσεις.

Αυτό περιλάμβανε 18 δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, 3 δράσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, και το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων, έργο δηλαδή που αφορά χιλιάδες δικαιούχους με προϋπολογισμό 363 εκατ. € και Δημόσια Δαπάνη περί  τα 230 εκατ.€.

Γίνεται αντιληπτό πόσο σύνθετη ήταν η μεταφορά του έργου από έναν φορέα σε έναν άλλον, και κυρίως η επίτευξη ομαλής επιχειρησιακής ροής. Αγωνία όλων μας αποτελούσε η ταχύτατη λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜ-Θ, ώστε να προχωρήσουν οι έλεγχοι και οι δικαιούχοι να αρχίσουν να λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που δικαιούνται. Την οποία γνωρίζουμε ότι έχουν τόσο ανάγκη σε μια περίπλοκη λόγω του covid εποχή, με τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα που προκαλεί στις επιχειρήσεις. 

Τέσσερις μήνες μετά οι αρχικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, η εικόνα είναι σαφώς θετική και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, χωρίς όμως εφησυχασμό. 

Με μεθοδική και συλλογική δουλειά, έχουμε και πάλι έναν πλήρως λειτουργικό Ενδιάμεσο Φορέα στην περιοχή, που εξυπηρετεί τους δικαιούχους, προχωρά εύρυθμα στους ελέγχους, και βεβαίως στις πληρωμές, συμβάλλοντας στο μέτρο που του αναλογεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. 

Θα ήθελα να θυμίσω ότι όταν ανέλαβε το έργο ο ΕΦΠΕΑΕ στις 13/7/21, όλες οι ενέργειες βρίσκονταν ουσιαστικά σε αδράνεια”.

Ο ΕΦΕΠΑΕ ΑΜ-Θ επανέφερε τη διαχειριστική κανονικότητα

  • “Τρέχουν” οι πληρωμές της Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

“Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ “Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”, στην οποία είχαν γίνει μεν χιλιάδες εντάξεις αλλά μόλις 23 πληρωμές με Δημόσια Δαπάνη 47.800 €. Στη δράση αυτή η εικόνα είναι ριζικά διαφορετική. Και μιλάμε για μια δράση πρωτοφανή σε πλήθος δικαιούχων για την ΑΜ-Θ, με 21.184 ενταγμένους ως τώρα. Έως τις 15.11.21 έχουν ολοκληρωθεί 5.070 έλεγχοι και οι πληρωμές εκτοξεύτηκαν στα 12,6 εκατ. €. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 20 εκατ. € έως το τέλος του 2021, και το πρώτο τρίμηνο του 2022 να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο ώστε η ενίσχυση να φτάσει στη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων. Παράλληλα το υποκατάστημα, μέσα στο διάστημα αυτό, αξιολόγησε 15.199 αιτήσεις εκ των οποίων εντάχθηκαν οι 12.284, ενώ ολοκληρώνει σύντομα την αξιολόγηση άλλων 3.000 αιτήσεων για να υπάρξει εντός μήνα νέα απόφαση εντάξεων”.

  • ΕΠΑνΕΚ

“Αντίστοιχα, στο σκέλος του ΕΠΑνΕΚ, στους τέσσερις αυτούς μήνες έχουν επανεκκινήσει οι έλεγχοι, έχουν διενεργηθεί πολλαπλές πιστοποιήσεις, και με την αρωγή και των εταίρων μας έχουν καταβληθεί αισίως 13,1 εκατ. €”.

  • Συμπερασματικά:

“Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στο ότι έχει επανέλθει η διαχειριστική κανονικότητα στην Περιφέρεια και οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι βέβαιες ότι τα αιτήματά τους ελέγχονται κανονικά και προχωρούν. Φυσικά, όπως έχω ξαναπεί, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, δεν επιλύονται όλα σε τόσο μικρό διάστημα. Ο ΕΦΕΠΑΕ γενικότερα επιδιώκει τη διόρθωση τυχόν αστοχιών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του σε όλα τα επίπεδα, με την αγαστή συνεργασία και στήριξη όλων των κοινωνικών εταίρων. Η βούλησή μας είναι να αποτελούμε ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχων και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην ΑΜ-Θ. Τέλος, να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Υφυπουργό κ. Τσακίρη και τον Γ.Γ. ΔΕ-ΕΣΠΑ κ. Σκάλκο για την αταλάντευτη στήριξη προς τον ΕΦΕΠΑΕ, όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τους εταίρους του φορέα μας για τις συντονισμένες ενέργειες, τις αρμόδιες Διαχειριστικές αρχές για τη διαρκή συνεργασία, τους Προέδρους των επιμελητηρίων και την Περιφέρεια. Και βεβαίως τους εργαζόμενους του υποκαταστήματος που καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια για να αποδώσει αυτό το εγχείρημα”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood