• Η τελική συζήτηση για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης θα γίνει την προσεχή Τρίτη 23 Νοεμβρίου.

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου τοποθετήθηκε επί του προσχεδίου της Έκθεσης που κατατέθηκε από την πλευρά της ΝΔ.

Ο βουλευτής αρχικά επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει ο Γ. Κατρούγκαλος για τη διαμόρφωση πορίσματος που θα περιέχει δύο άξονες: έναν για τα αναπτυξιακά θέματα και έναν για τα θεσμικά, όπως άλλωστε αρχικά είχε αποφασιστεί στη Διακομματική Επιτροπή.

Ο βουλευτής στη συνέχεια προχώρησε σε συγκεκριμένες επισημάνσεις για το προσχέδιο της Έκθεσης που έχει κατατεθεί από την πλευρά της πλειοψηφίας, αναφέροντας ότι “οι πέντε άξονες που περιλαμβάνει δεν συγκροτούν ενιαίο σχέδιο με σαφείς στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα και χρονικό ορίζοντα”. Σημείωσε ενδεικτικά το παράδειγμα ότι “η Θράκη υστερεί σημαντικά ως ποσοστό στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με το σύνολο της χώρας”, και αναρωτήθηκε “αν θα υπάρξει στόχος για σύγκληση, και με ποιον χρονικό ορίζοντα”. Ανάλογη αναφορά έκανε και για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης των νέων στη Θράκη, θέτοντας το ερώτημα αν θα υπάρξουν δεσμευτικοί στόχοι και μετρήσιμα αποτελέσματα. Διαφορετικά, τόνισε, “οι πέντε άξονες του προσχεδίου μοιάζουν με καλάθια στα οποία έχουν φορτωθεί και καλές πράγματι αλλά και αμφιλεγόμενες δράσεις και έργα, χωρίς όμως ιεραρχήσεις και προτεραιότητες ως προς την υλοποίησή τους”.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Χαρίτου έκανε στον πρώτο άξονα, ο οποίος έχει σχέση με την αναμόρφωση του πρωτογενούς τομέα, σημειώνοντας ότι “αποτελεί μονομέρεια η μοναδική αναφορά του σχεδίου για μεταστροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες όλου του πρωτογενούς τομέα”, και τονίζοντας με έμφαση ότι “η αγροτική οικονομία της Θράκης, όλες οι υποδομές, οι εξοπλισμοί, οι συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες, βασίζονται σε δυναμικές καλλιέργειες, στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως βαμβάκι, δημητριακά, καπνός, κ.ά.”.

Παρέμβαση Χαρίτου στη Διακομματική για τη Θράκη: "Να ληφθούν υπ' όψιν οι ανάγκες της περιοχής"Σε μια δεύτερη επισήμανσή του ο βουλευτής, για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε: “Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή όχι κανείς, είναι μία πραγματικότητα ότι το σχέδιο του μηχανισμού ανάκαμψης έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν “κλειδώσει” τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Είναι ανάγκη να γνωρίζουν στη Θράκη ποια είναι τα έργα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο και αφορούν συνολικά την περιοχή, και βέβαια, τι αντιπροσωπεύουν σε πόρους ως ποσοστό σε σύγκριση με το συνολικό ύψος των πόρων του Ταμείου, σε μία περιοχή που υπολείπεται αναπτυξιακά και γι’ αυτό άλλωστε το λόγο συγκροτήθηκε η Διακομματική”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο βουλευτής της Ροδόπης ανέφερε: “Ενώ αρχικά σωστά εστιάσαμε στον προσδιορισμό των μεσο-μακροπρόθεσμων στόχων για τη Θράκη και δεσμευτήκαμε να μην εμπλακούμε σε σημαντικά μεν, αλλά άμεσα ζητήματα, δεν το αποφύγαμε. Και ενώ σωστά ανακινήθηκαν θέματα όπως το 12% του μισθολογικού κόστους ή της αναγκαίας στήριξης των καπνοπαραγωγών, θέματα άλλωστε που με ένταση τέθηκαν από τη δική μας πλευρά και με πολλούς τρόπους προς την κυβέρνηση, θα έπρεπε όμως αφού εμπλακήκαμε σε αυτή τη διαδικασία, να ασχοληθούμε και με άλλα, εξίσου σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα η αμφισβήτηση της πρώτης κατοικίας με διαταγές πληρωμών από τράπεζες για 8.000 παλιννοστούντες ομογενείς της Θράκης, ή ακόμη το ζήτημα επαναλειτουργίας της βιομηχανίας Shelman για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί“.

Η τελική συζήτηση για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης θα γίνει την προσεχή Τρίτη 23 Νοεμβρίου.