Τη μνήμη των προστατών των πολύτεκνων οικογενειών, Αγίου Τερέντιου και Αγίας Νεονίλλης και των επτά τέκνων αυτών, τίμησε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής τελέστηκε αρτοκλασία, ενώ λόγω της πανδημίας δεν παρατέθηκε ο καθιερωμένος καφές στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας.

Στα παιδιά που παραβρέθηκαν, προσφέρθηκαν χυμοί, δωρεά της Ποτοποιίας Ζακώνη, την οποία ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά.

Ευχή όλων, να ανταμώσουν ξανά του χρόνου για να τιμήσουν τους Αγίους, με υγεία και χωρίς πανδημία.

f195dd4d 257567647 409631277560503 3958362446699063488 n

Σὺν ἑπτὰ τέκνοις ἡ δυὰς τῶν συζύγων
Τιμὴν τομὴν ἡγεῖτο τὴν ἐκ τοῦ ξίφους.
Δειρὴν ὀγδοάτῃ γε Τερέντιος εἰκάδι κάρθη

Βιογραφία
Ήταν μια πραγματική «κατ’ οἶκον ἐκκλησία» (Α’ προς Κορινθίους ιστ’ 19.). Οικογένεια αληθινά Χριστιανική, με μια ψυχή, με μια καρδιά, και το ίδιο φρόνημα. Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των Χριστιανών, ειδοποίησαν τους δύο συζύγους ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν. Τότε ο Τερέντιος και η Νεονίλλη αναρωτήθηκαν: να φύγουν μακριά προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τους, ή να μείνουν και να περιμένουν με γενναιότητα οποιοδήποτε μαρτύριο; Οι πέντε γιοι και οι δύο θυγατέρες τους, τους έδωσαν αποφασιστική απάντηση. Γιατί να φύγουν; Ο διωγμός είχε εξαπλωθεί παντού. Έπειτα, η αναχώρησή τους θα ενέσπειρε τον πανικό στους εκεί Χριστιανούς. Και το σπουδαιότερο, η Εκκλησία δεν ενισχύεται από φυγάδες αλλά από μάρτυρες και αθλητές. Έτσι, όλη η οικογένεια αποφάσισε να μείνει σταθερή στην απόφασή της. Και όλοι μαζί, αφού ομολόγησαν τον Χριστό, θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό.

Ἀπολυτίκιο / Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Νόμω φύσεως, συνδεδεμένοι, κράτος πίστεως, ἐνδεδυμένοι, μαρτυρίου τὴν ὁδὸν διηνύσατε, σὺν Νεονίλλη θεόφρον Τερέντιε, καὶ ἡ τῶν Παίδων ὑμῶν ἑπτὰς ἔνθεος. Καὶ νῦν ἄφεσιν, αἰτήσασθε παμμακάριστοι, τοὶς μέλπουσιν ὑμῶν τὴν θείαν ἄθλησιν.

77dd97b1 unnamed 2021 11 15t155910108